01-01-2024

Uit het fotoarchief: de Grauwe Toren van Bree

Dit jaar duiken we regelmatig in het fotoarchief van een gemeente en lichten we een historische plek uit. Laat je meenemen in het verhaal en breng daarna een bezoek aan de locatie. Deze maand trekken we naar Bree.

De Grauwe Toren vroeger

De Grauwe Toren, ook wel Everaertstoren genoemd, was een verdedigings- en uitkijktoren op de oude stadswal van Bree en werd gedeeltelijk gebouwd in de diepe gracht die de stad tot 1870 omringde. De huidige kleine ring volgt het traject van deze vroegere omwalling. De torenkelder deed lange tijd dienst als gevangenis.

In 1944 groef de studentenvereniging ‘Frisse Heikracht’ de toren voor een eerste maal op, maar het zal duren tot 1984 voordat de restanten volledig vrijgelegd zijn.

Uit het fotoarchief: de Grauwe Toren in Bree

De Grauwe Toren nu

In 2017 heeft stad Bree deze plek opgewaardeerd. Nu ravotten kinderen er op de speeltuin die opgebouwd werd ronde het verhaal van Michiel en de draak. Je kan het verhaal beluisteren en tegelijkertijd beleven op het houten draakspeeltuig. De restanten van de toren zijn nog steeds zichtbaar.

Jarenlang stond aan het oud-stadhuis de loop van een kanon. Dat kanon staat nu aan de Grauwe Toren en is gericht op de basisschool 'De Vuurvogel'. In de stalen constructie bij het kanon zit het ludieke zinnetje verborgen: "Vuur - Vogelvrij, tien vogeltjes op een rij, een kanonschot werd gegeven, toen zaten er nog ... "

Op de stadswandeling kom je nog meer te weten over de omwalling en andere erfgoedparels van Bree. Doe deze op eigen houtje of laat je door een ervaren stadsgids rondleiden.

De Grauwe Toren in Bree