Like
Vakmanschap in de kijker: de begijnhofkerk van Sint-Truiden
01/07/2023
Ontdek prachtige muurschilderingen die eeuwenlang verborgen waren in de begijnhofkerk in Sint-Truiden!
Als je in het buitenland op vakantie gaat, staat een kerkbezoek vaak wel op de planning. Denk maar aan de Notre Dame en de Sagrada Familia, waar je bijna niet omheen kan tijdens je citytrip naar Parijs of Barcelona. Ook in Limburg hebben we imposante of juist pittoreske kerken die een bezoek meer dan waard zijn. We sommen er 10 om te zien op.
De Onze-Lieve-Vrouw Geboorte basiliek is een van de mooiste gotische religieuze bouwwerken van België. De bouw van dit monument startte in 1254 en duurde meer dan 300 jaar.
De UNESCO erkende belforttoren is al van ver zichtbaar wanneer je richting Tongeren trekt. De toren werd grondig gerenoveerd en zal vanaf juli 2023 open zijn voor het publiek.
In het Teseum krijg je een inkijk in de schatkamer, één van de rijkste van de Lage Landen. Daarnaast bezoek je onder de basiliek de archeocrypt met restanten van Romeinse stadswoningen.
Aan de oostkant van deze unieke kerk bevindt zich de 12de-eeuwse Romaanse kloostergang, een van de zeldzame getuigen van Romaanse bouwkunst in België.
Het Truiense Sint-Agnesbegijnhof werd in 1258 gesticht. Deze oase van rust aan de rand van de stad werd in 1998 opgenomen in de lijst van UNESCO-werelderfgoed.
De laatromaanse, deels vroeggotische begijnhofkerk bezit een schitterende reeks van muur- en pijlerschilderingen van de 14de tot de 16de eeuw én het oudste homogeen bewaarde barokorgel van België.
Je kan de kerk gratis bezoeken van april tot en met oktober tijdens de openingsuren.
De neoclassicistische Sint-Catharinakerk uit 1840-1841 herbergt heel bijzondere kerkschatten. Naast zilversmeedwerk, reliekhouders en -schrijnen, bewonder je er het oudste evangelieboek van de Benelux, de Codex Eyckensis uit de 8ste eeuw.
6 objecten uit de schatkamer werden door de Vlaamse overheid opgenomen in de Topstukkenlijst. Het gaat o.a. om een Agnus Dei (wassen medaillon) uit de 14de eeuw en een zilveren processiekruis gemaakt door de Maaseiker zilversmid Frederik Malders.
Ook de kerk zelf, met haar opvallende kopergroene toren, is een aanrader. Met een Combikaart van Musea Maaseik bezoek je de kerkschatten, het Apotheekmuseum en het Regionaal Archeologisch Museum voor 6 euro per volwassene.
Met 64m is de Peerse kerktoren de grootste van Noord-Limburg en omstreken. De binnenkant van de toren werd volledig onder handen genomen voor een fascinerende totaalbeleving.
Een virtuele gids, met de stem van Warre Borgmans, neemt je mee op sleeptouw. Naarmate je hoger klimt, kom je meer te weten. Elke verdieping belicht een ander aspect van de geschiedenis van Peer en de toren.
Je passeert ook nog de beiaard en boven word je beloond met het mooiste uitzicht in de wijde omgeving.
Er zijn dagelijks 2 tijdsloten: van 13u30 tot 15u en van 15u30 tot 17u. De interactieve rondleiding kost 8 euro.
De voormalige Sint-Rochuskerk in het dorpje Ulbeek werd gerenoveerd en herbestemd tot de eerste overdekte begraafplaats in Europa. Dit monument won de Vlaamse monumentenprijs in 2012.
Dankzij een glazen dak, mooie verlichting en doorzichtige zoldering biedt het geheel een mooie, transparante aanblik.
De Onze-Lieve-Vrouwekerk is de eerste parochiekerk die abt Adelardus II in de 12de eeuw bouwde. Verscholen onder de kerk ligt een indrukwekkende schatkamer met een uniek religieus erfgoed.
In deze sfeervolle kelder ontdek je een prachtig uitgebouwde verzameling van schrijnen, reliekhouders, altaargerei en antieke religieuze gewaden.
De kerk is dagelijks open van 9 tot 17u. De Schatkamer is van april tot en met oktober toegankelijk met de Trudopas in weekends. Deze pas kost 5 euro en geeft je toegang tot maar liefst 7 monumenten.
De Museumkerk vind je terug op de Groenplaats in Oud-Rekem. Na gedurende twee eeuwen het middelpunt te zijn geweest van het Rekemse parochiale leven, werd de oude parochiekerk overgenomen door het gemeentebestuur en ingericht als museum.
Na een grondige restauratie in 2015, is de kerk nu weer in al haar glorie én met authentiek interieur te bewonderen.
De Museumkerk is vrij te bezoeken tijdens de openingsuren. Vanaf de herfstvakantie tot de paasvakantie is de kerk enkel toegankelijk met een gids.
Deze gotische kruiskerk uit de 13de eeuw is uniek omwille van het prachtig beschilderde cassettenplafond. Gravin Marie d’Argenteau zou zelf nog mee geschilderd hebben aan dit religieus kunstwerk dat taferelen bevat uit het leven van Onze-Lieve-Vrouw, heiligenfiguren en de zestien blazoenen van het geslacht d’Argenteau.
Deze kerk is bovendien een mooi voorbeeld van de manier waarop in het begin van de 20e eeuw een landelijk kerkinterieur werd ingericht.
Bezoek is mogelijk van 1 april t.e.m. 30 september tijdens de openingsuren.
Dit 12de-eeuwse romaanse H. Kruiskerkje ligt net buiten het stadscentrum van Sint-Truiden, aan het begin van de fruitboomgaarden.
Rust, onthaast en geniet van de unieke beelden op de eeuwenoude wanden van de kerk van Guvelingen. Luister naar de hemelse muziek en ontdek het verhaal van het fruit.
Te bezichtigen met een Trudopas, te verkrijgen bij Toerisme Sint-Truiden.
Eén van de blikvangers van het PIT kunstproject is de doorkijkkerk van het Belgische architectenduo Gijs Van Vaerenbergh.
'Reading between the Lines' is 10 meter hoog en bestaat uit 100 op elkaar gestapelde lagen staalplaat in de vorm van een Loons kerkje.
De speciale constructiewijze zorgt ervoor dat het landschap altijd zichtbaar blijft doorheen de kerk, zowel van op afstand als van dichtbij. De kerk is hierdoor wel aanwezig, maar ook afwezig in het landschap.