17-05-2023

15 Limburgse musea die je moet bezoeken

Musea zijn fascinerende plekken. Ze zijn er in alle maten en kleuren en over de meest uiteenlopende thema's: over kunst, over sport, over erfgoed, over dieren, over techniek ... Ben jij leergierig of laat je je graag onderdompelen in een andere wereld? Dan zijn deze Limburgse musea absoluut een plekje op je bucketlist waard!

1. Mijnmuseum

Het Mijnmuseum in Beringen vertelt het verhaal van de mijnwerkers en het leven in en rond de mijn door middel van getuigenissen, video's en geluidsfragmenten. In de ondergrondsimulatie kruip je in de huid van een mijnwerker. Voor de kinderen is er een audiogids op maat. Tijdens de Mijnzondagen breng je een bezoek aan de historische gebouwen die op andere dagen voor het publiek gesloten zijn.

Meisje in het Mijnmuseum in Beringen

2. Openluchtmuseum Bokrijk

Het Openluchtmuseum in Bokrijk telt een grote verzameling aan historische gebouwen en voorwerpen uit heel Vlaanderen. Hoe leefde de Vlaming meer dan 100 jaar geleden? Wandel door het museum en waan je zelf terug in de tijd. Daarnaast ontdek je verschillende oude dierenrassen, vergeten groenten en authentiek vakmanschap.

3. De Brug van Vroenhoven

De brug over het Albertkanaal in Vroenhoven is een bijzondere plaats. Twee verhalen komen er samen: het begin van de Tweede Wereldoorlog en de binnenvaart. 1 ticket, 2 belevingscentra die beide verhalen blootleggen. Rep je naar de Brug van Vroenhoven!

4. Labiomista

De voormalige zoo en de oude mijnsite van Zwartberg werd de afgelopen jaren getransformeerd tot Labiomista, een evoluerend kunstwerk van de hand van Koen Vanmechelen. Vind je weg tussen de kunstwerken en installaties rond maatschappelijke onderwerpen, zoals diversiteit en mensenrechten. In het park lopen onder andere lama’s, emoes, dromedarissen en struisvogels rond.

Labiomista Genk

5. Gallo-Romeins Museum

Nergens is zoveel geschiedenis te vertellen als in de eerste stad van België, Tongeren. In het Gallo-Romeins Museum kom je via authentieke objecten, educatieve films, levensechte figuren en prachtige maquettes alles te weten over het leven van de mens van de prehistorie tot het einde van de Romeinse tijd. Naast de permanente tentoonstelling vindt ook regelmatig een tijdelijke expo plaats. 

6. Teseum

In de schatkamer van het Teseum vergaap je je aan de eeuwenoude kerkschat van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, een van de grootste kunstschatten uit de Lage Landen. Via een multiamediagids krijg je meer inzicht over de functie, betekenis en het gebruik van de kunstvoorwerpen. Op de archeologische site duik je drie meter onder de grond. Dat Tongeren de eerste stad van België is, kun je op deze plek met je eigen ogen zien. De eeuwenoude stenen muren en funderingen vertellen het verhaal van de stad, haar bewoners en de kerk.

Schatkamer Teseum Tongeren

7. GlazenHuis

Lommel is het mekka van glas in Limburg. Het GlazenHuis organiseert expo's over hedendaagse glaskunst van gerenommeerde artiesten uit binnen- en buitenland. Neem dus zeker een kijkje! In het glasatelier zie je de glasblazer aan het werk. En als je graag zo'n glazen souvenir mee naar huis neemt, spring dan zeker eens binnen in de Glasshop. Je vindt hier prachtige vazen, sieraden en andere glasobjecten die ter plekke gemaakt zijn.

8. Kunstencentrum Z33

Verborgen in het begijnhof van Hasselt ligt het kunstencentrum Z33. Hier moet je zijn als je hart sneller slaat van hedendaagse kunst. Z33 maakt projecten en tentoonstellingen die bezoekers aanmoedigen om op een nieuwe manier naar alledaagse dingen te kijken. Doordat er geen eigen collectie is, blijft het aanbod steeds fris en vernieuwend.

Z33 kunstencentrum Hasselt

9. Bruegelmuseum

De originele schilderijen van Pieter Bruegel de Oude zijn verspreid over de hele wereld, maar in het Bruegelmuseum in Peer bekijk je zijn volledige oeuvre op één plek. Via een audiogids kom je meer te weten over de werken en voor kinderen zijn er leuke doe-activiteiten. En zou de schilder daadwerkelijk in Peer geboren zijn? Je komt er via een kortfilm achter.

10. Jenevermuseum

Een heel museum gewijd aan - hoe kan het ook anders in Hasselt - jenever. Van de klassieke graanjenever tot de gekende crème- en fruitjenevers, in het Jenevermuseum kom je er alles over te weten. Van hoe de geestverruimende drank gestookt wordt, over de oorsprong van de naam, tot hoe je jenever moet uitschenken en bewaren (als de fles niet leeg is). Daarnaast organiseert het museum regelmatig workshops waarbij je actief aan de slag gaat met reuk- en smaakzin. Schol!

Jenevermuseum Hasselt

11. Emile Van Dorenmuseum

In 1840 bouwde de Brusselse landschapsschilder Emile Van Doren een villa in Genk die hij 'Le Coin Perdu' noemde. Vandaag is het Emile Van Dorenmuseum een huis van landschap en kunst waar de boeiende geschiedenis van het oude Genck wordt verteld. Aanschouw er de historische landschappen en ontdek in de prachtige villa en tuin hoe de omgeving een bron van inspiratie is voor kunstenaars van vroeger én nu.

12. Musea Maaseik

Maaseik is dé cultuurparel van het Maasland. Musea Maaseik bundelt drie musea, ideaal voor een middagje op cultuurtrip. In het Regionaal Archeologisch Museum leer je meer over het lokale leven vanaf de steentijd over de Romeinse tijd tot en met de middeleeuwen. Breng een bezoek aan de de oudste privé-apotheek van Vlaanderen en bewonder de schatten van de Sint-Catharinakerk.

Regionaal Archeologisch Museum

13. Museum DE MINDERE

Museum DE MINDERE in Sint-Truiden vertelt het levensverhaal van Franciscus van Assisi en hoe zijn gedachtegoed als inspiratiebron kan dienen voor vandaag. Hij was een influencer avant la lettre. Onderwerpen zoals eenvoud, solidariteit, respect voor mens en natuur, vrede en verdraagzaamheid zijn actueler dan ooit. 

14. Museum Slag der Zilveren Helmen

In Halen vond op 12 augustus 1914 de Slag der Zilveren Helmen plaats, een grote strijd tegen de Duitsers en de enige die de Belgische troepen wisten te winnen zonder enige hulp van de geallieerden. De slag heeft haar naam te danken aan de honderden blinkende zilveren helmen die overal over het slagveld verspreid lagen. Het volledige verhaal ontdek je in het Museum Slag der Zilveren Helmen the place to be.

15. Modemuseum Hasselt

Wie heel erg into fashion is, kan het hart ophalen in Modemuseum Hasselt. Je kan er creaties van hedendaagse ontwerpers bezichtigen naast modetrends uit het verleden. Het concept mode wordt er belicht in permanente collecties en tijdelijke expo's, dit vanuit een unieke invalshoek en gelinkt aan actuele maatschappelijke trends. 

Modemuseum in Hasselt