'Fietsen door het Water' in Bokrijk is een unieke fietsbeleving waarbij je meer dan 200 meter dwars door een vijver fietst. Het fietspad werd geopend in april 2016 en sindsdien hebben al veel fietsers en wandelaars de magie van deze plek gevoeld.

Het fietspad leidt je dwars door een vijver, helemaal van de ene oever tot aan de andere.  In het midden staat het water aan weerszijden op ooghoogte. Je voelt, ziet en ruikt het water. Een mooi en uniek zicht over dit stukje natuur. Wanneer je vanop een afstand toekijkt is het grappig om al die hoofden op het wateroppervlak voorbij te zien gaan. Ook al heet het 'Fietsen door het Water' in Bokrijk, het pad is toegankelijk voor wandelaars en joggers.

Fietsen door het Water in Bokrijk

Waar ligt 'Fietsen door het Water' in Bokrijk?

'Fietsen door het Water' in Bokrijk' ligt aan knooppunt 91 van het fietsroutenetwerk in het domein van Bokrijk, wat dan weer deel uitmaakt van het uitgestrekte vijverlandschap van De Wijers. De exacte GPS-coördinaten van dit fietsknooppunt zijn 50.963069, 5.392711.

Kom je met de auto, dan kan je die achterlaten op een van de twee ruime betaalparkings van Bokrijk. Geef Bokrijklaan 1, 3600 Genk als gps-adres in. Ook met het openbaar vervoer is het gemakkelijk bereikbaar: Bokrijk heeft een eigen treinstation en de bus stopt net voor de deur.

Als je niet met je eigen fiets komt, kan je er altijd eentje huren in een fietsverhuurpunt in de buurt. Er is een fietsverhuurpunt in Bokrijk zelf of bekijk het volledige overzicht van alle fietsverhuurders.

Een fietspad met oog voor de natuur

Dankzij het project 'Fietsen door het Water' in Bokrijk werd het nieuwe bos- en landschapsbeheerplan van Bokrijk versneld uitgevoerd, wat alleen maar goed is voor de aanwezige fauna en flora. Doordat de dijken opengemaakt werden, blijven de vijvers langer zuiver, een goede zaak voor het leefgebied van de amfibieën. Ook het erfgoed van de Wijers kreeg een opwaardering. De ‘monniken’ die traditioneel de waterhuishouding van de vijvers regelen, werden door nieuwe vervangen.

'Fietsen door het Water' in Bokrijk  is een project van Visit Limburg, in samenwerking met Provincie Limburg, Bokrijk, Natuur en Bos, Erfgoed Vlaanderen, Natuurpunt, Vlaamse Landmaatschappij (VLM), Genk en Provinciaal Natuurcentrum (PNC).

Fietsen door het Water in Bokrijk

Bekijk ook onze andere fietsbelevingen

'Fietsen door het Water' in Bokrijk is niet het enige pareltje op het Limburgse fietsroutenetwerk. Zo kan je ook 'Fietsen door de Bomen' in Nationaal Park Bosland en 'Fietsen door de Heide' in het Nationaal Park Hoge Kempen. Vanaf de zomer van 2024 komt daar een nieuwe fietsbeleving bij: 'Fietsen onder de Grond' in het Mergelland.