01-05-2021

Een weekend in GrensPark Kempen~Broek

GrensPark Kempen~Broek, op de grens van beide Limburgen en Noord-Brabant, is een prachtige mozaïek van landschappen. Met ‘water’ als centraal thema maak je hier de heerlijkste wandel- en fietstochten langs moerassen, beekvalleien, akkers, weilanden en zo veel meer. Wie goed oplet spot hier en daar een heleboel curieuze vogels en insecten.

Wandelgebied St. Maartensheide - De Luysen in Bocholt

ZATERDAG

09u30 // Libellen en vogelgezang 

Niets zo heerlijk als je dag beginnen in de natuur. Wandelgebied St. Maartensheide – De Luysen is een vijvergebied van zo’n 40 ha groot en een paradijs voor de meest uiteenlopende vogelsoorten. Voor een unieke blik op het gebied kan je terecht in één van de drie kijkhutten. Een ander vliegend wezentje dat je hier vaak tegenkomt is de libel. Met de bijna 50 soorten die hier over het water zoeven is het één van de libellenrijkste gebieden in Vlaanderen. De Abeekde levensader van het gebied, gaat dan weer gepaard met heel wat authentieke watermolens. Volg de blauwe route (9,1 km) voor een wandeling van zo’n 2,5 uur. Starten doe je aan ‘de Voorste Luysmolen’ in Bocholt.

13u30 // Smullen tussen het groen

Na een stevige wandeling is het even heerlijk nagenieten op het terras van De Luysmolen, een oergezellig koffiehuis midden in het natuurgebied. Proef onder andere van dagverse soepen of échte Limburgse vlaai met een goei zjat koffie.

Lekker gebak en brownies bij koffiehuis De Luysmolen in Bocholt

15u00 // Geen drama met deze lama

Dit bezoek tovert ongetwijfeld meteen een lach op je gezicht. Op de Alpacaboerderij in Bocholt maak je kennis met het koddigste neefje van de lama: de alpaca. In de weides stap je tussen deze wollige diertjes om ze te voederen (brokjes zijn ter plaatse te verkrijgen), te aaien en de meest hilarische selfies te maken. De infoborden op het terrein vertellen je alles wat je over ze moet weten.

De Alpacaboerderij in Bocholt

18u00 // Lekker landelijk overnachten

B&B Truyenhof in het landelijke Bree is een plek om helemaal tot rust te komen. Pal in het groen en o zo gastvrij. De kamers zijn voorzien van alle comfort en luxe. Zo kruip je na een dag stevig wandelen of fietsen in een heerlijke boxspring van topkwaliteit. Wie echt helemaal wilt ontspannen kan gebruik maken van de sauna- en wellnessfaciliteiten. ’s Morgens geniet je van een heerlijk ontbijt met verse streekproducten. Met een beetje geluk schijnt het zonnetje en kan dit op de gezellige binnenkoer.

Terras B&B Truyenhof in Bree

ZONDAG

10u00 // De grens opzoeken

In Wandelgebied Smeetshof – Wijffelterbroek wandel je tussen de bossen, moerassen, weilanden en beken van België en Nederland. Knuppelpaden leiden je door de vele moerasgebieden en natte graslanden. Uitkijkpunten zorgen dan weer voor prachtige uitzichten. Wie niets wil missen kiest best voor de oranje wandeling van 10,2 km. Natuurlijk zijn er ook nog een heleboel kortere opties. Starten doe je aan ‘Het Smeetshof’ in Bocholt.

Grote grazers in wandelgebied Smeetshof – Wijffelterbroek in Bocholt

13u00 // Afkruiden met authentieke molens

GrensPark Kempen~Broek telt maar liefst 47 wind- en watermolens waarvan er veel nog draaien en malen. Met de MolenFietsFolder ontdek je dit mooie stukje erfgoed in toffe dorpen en buurten. Op de kaart vind je ook een heleboel informatie terug over de verschillende molens, hun functie en de geschiedenis die erachter schuilt. Je kan kiezen uit vier verschillende routes: de Grenslandroute (35 km), de Kempenmolenroute (50 km), de Watermolenroute (45 km) en de Windmolenroute (36 km). De kaart is te verkrijgen bij Toerisme Bocholt en kost €1. Je kan hem natuurlijk ook gewoon online bestellen.

Goesting in een weekendje in GrensPark Kempen~Broek? Check kempenbroek.eu voor meer inspiratie.

De Sevensmolen in Bocholt (Kaulille)