01-07-2022

Een weekend in Genk

Joviaal. Cultureel. Groen. Culinair. Kidsproof. Weinig labels die Genk niet passen. Hier vind je alvast een voorstel voor een heerlijke weekenduitstap in deze veelzijdige stad. Eén ding staat vast: het wordt bijzonder plezant!

ZATERDAG

10u00 // C-mine Zomerprogramma

Start je weekend in Genk met een heerlijk ontbijt van lokale boeren! Op zaterdag 30 juli en 27 augustus vind je bij OOGST het lekkers van een twintigtal producenten uit de buurt. Schuif aan voor een ontbijt of lunch, geniet van een drankje en een proevertje, of neem de heerlijk verse, seizoensgebonden producten mee naar huis. Buikje vol? C-mine stilt ook je culturele honger! Zo verklappen de Tartaren je in hun ‘vertelkabinet’ graag hoe je meer uit het leven haalt met minder en verbazen Louis Janssens (dans) en Yentl De Werdt (dans) je graag met hun performances. Ben je een plant parent? Dan komt de PUP-plantenmarkt ongetwijfeld met stip in je agenda te staan! Elke woensdagavonden in juli en augustus passeert de crème de la crème uit de jazzwereld op C-mine, aan de voet van de immense schachtbok. Datzelfde erfgoed, tien meter onder de grond, vormt ook het indrukwekkende kader van de nieuwe concertreeks Sotto Terra in de oude ventilatietunnels van de mijn. Je leest het: C-mine pakt ook in de zomer uit met een boeiend programma over de verschillende kunstdisciplines heen.

C-mine heeft ook deze zomer een boeiend aanbod voor een weekendje weg.

14u00 // Kattevennen

In Kattevennen, één van de zes toegangspoorten van het Nationaal Park Hoge Kempen, kan je naar hartenlust wandelen en fietsen. Heb je wat lekkers gekocht op OOGST? Ervaar een unieke picknickbeleving op de originele picknickplaats Corpus, net achter het onthaalgebouw van Kattevennen. Nature artist Will Beckers creëerde hier de gedroomde rustplaats, als in een gezellige cocon, omgeven door een sculptuur van houten takken. Daarna strekken we de benen op de Stokkenmanroute, een leuke gezinswandeling van 4,2 km doorheen de bossen. Start aan het bezoekersonthaal en ontdek met de hulp van een app, spelboekje of verhaalboekje de mythe van de mysterieuze Stokkenmannen langs de mooiste plekjes van Kattevennen. Hebben je kinderen energie te over? Laat ze zich helemaal uitleven in de speeltuin of trakteer je gezelschap op een rondje minigolf! Midden in het domein van Kattevennen prijkt een reusachtige full dome: de Cosmodrome. Daar beleef je een ongelooflijk ruimteavontuur in 360° en reis je tussen de sterren en de planeten.

Ontdek de Stokkenmanroute door de bossen van Kattevennen tijdens een uitstap in Genk.

19u00 // Trattoria Salentini

Sluit de dag af met een hartverwarmende maaltijd zoals van een echte Italiaanse nonna. Bij Trattoria Salentini serveren ze Genkse gezelligheid op je bord. Een heerlijk glaasje wijn maakt de avond compleet. Laat je culinair verwennen met heerlijke antipasti zoals bruschetta, Italiaanse charcuterie, burrata en mosselen op Italiaanse wijze. Van de pasta’s word iedereen blij en de grilgerechten vullen zelfs de meest hongerige buiken. Heb je nog plaats voor een dessert? Laat je dan zeker verleiden tot een zoete afsluiter van een heerlijke maaltijd. Buon appetito!

ZONDAG

11u00 // B&B Eikenlaan

Heerlijk ontwaken doe je bij B&B Eikenlaan, een prachtig gebouw uit 1919 in een van de oude tuinwijken van Genk. Stephan en Etha ontvangen je met de typische Genkse hartelijkheid in hun mooie B&B, waar ontspanning en genieten centraal staan. ’s Ochtends kan je een uitgebreide ontbijtmand van TwoCooks laten leveren om in alle rust te ontbijten in jullie suite. Geniet van de ochtendzon op de zitjes vooraan het huis en wordt helemaal zen in de privé-infraroodsauna voor twee personen. De gastvrouw en -heer zetten met veel plezier alles op alles om jouw verblijf tot in de puntjes te verzorgen.

LABIOMISTA is een must do tijdens een uitstap in Genk. ©Koen Vanmechelen 2019 Photo by Jeroen Verrecht

14u00 // LABIOMISTA

Tijd voor cultuur! Op de fundamenten van het mijnverleden en de oude dierentuin van Zwartberg ontdek je LABIOMISTA, een evoluerend kunstwerk dat je meeneemt in de unieke visie van kunstenaar Koen Vanmechelen over identiteit, fertiliteit en bioculturele diversiteit. Door het groene terrein loopt een pad dat passeert langs Vanmechelens kunstwerken, installaties en de dieren die een essentiële rol spelen in zijn werk. Je wandelt via het onthaalgebouw naar de gerenoveerde directeursvilla, onder de studio van de kunstenaar tot in het Cosmopolitan Culture Park met de dierenweides en het parkpaviljoen. Laat je helemaal onderdompelen in de filosofie en kunstwerken van Koen Vanmechelen. Op dertig punten in het Cosmopolitan Culture Park krijg je ruime duiding, ook door de kunstenaar zelf. Voor de jongste bezoekers is er een aangepaste audiogids, ingesproken door Koen en acteur Tom Van Dyck.

Vlak aan LABIOMISTA ligt Nomadland, een ontmoetingsplaats die de buurt met LABIOMISTA verbindt. Bij de volkstuintjes en picknickplekken staan verschillende kleurrijke pipowagens die lokale food & drinks aanbieden. De wagens werden gebouwd door de buurt, naar een concept van Koen Vanmechelen en in samenwerking met stad Genk gerealiseerd. De buurt baat het initiatief zelf uit, dus kom zeker de unieke sfeer opsnuiven!

Bij een uitstap naar Genk mag een bezoek aan LABIOMISTA niet ontbreken.©Koen Vanmechelen photo by Kris Vervaeke

Ook zin in een veelzijdig en vooral heel leuk weekend in Genk? Check Visit Genk voor nog meer inspiratie en kom af!