08-02-2024

Wat doen in de krokusvakantie 2024?

En zo snel zitten we alweer aan de eerste schoolvakantie van dit jaar. De tijd vliegt. Ben je er nog niet helemaal uit wat je gaat doen tijdens de krokusvakantie? Dit zijn onze tips voor een leuke dag in Limburg, zowel bij goed als slecht weer.

Trek de natuur in

In Nationaal Park Bosland hebben Kapitein Korrel, Wenke Wortel, Tommy Twijgman en Bostrol Bobl een missie voor je. Vier schatzoektochten boordevol avontuur in de Lommelse Sahara, In den Brand, Overpelt en Resterheide. En op het einde wacht de beloning!

Op de Stokkenmanroute in Kattevennen wijzen de Stokkenmannen je de weg door de bossen. De wandeling is 4,2 km lang. Met de hulp van een app, spelboekje of verhaalboekje leer je het verhaal van deze bijzondere wezens kennen. 

Stokkenmanroute in Kattevennen

Op 17 februari proef je hier van wat het inhoudt om paleontoloog te zijn. Paleowatte? Maak kennis met de wereld van fossielen, dinosaurussen en skeletten in de workshop Fossielen.

Domein Kiewit is op 18 februari het decor voor een natuuravontuur voor het hele gezin. De gids neemt jullie mee op een wandeling van 2 uur waarbij je onderweg aan de hand van activiteitenkaarten met natuurweetjes, zoektochten en geknutsel op kindermaat de wonderen van de winterse natuur ontdekken.

Plezant erfgoed

Avonturiers van 3 tot en met 6 jaar gaan mee op tocht met Hoorntje de eenhoorn door de gebouwen van de abdijsite van Herkenrode in Hasselt.

Onderweg kom je al zijn vrienden tegen: ridder, kokkin, glasmaker, … Ze vertellen verhalen over hun dagelijkse leven in de abdij en geven opdrachten aan de kinderen.

Kinderen van 7 tot en met 10 jaar gaan aan de slag met puzzels, gedichten en rebussen om de speurtocht Hendriks Geheimen tot een goed einde te brengen.

Hendrik van Veldeke kent de geheimen van de abdij zeer goed. Het is alleen jammer dat hij zo enorm vergeetachtig is. Met jouw hulp herinnert hij zich weer alles.

Voor de nog wat grotere avonturiers van 10 tot en met 14 jaar wordt de spanning verder opgedreven in het Moordspel: Misdaad in de Abdij. Iedereen, ook de ouders, moet helpen om de dader te vinden.

Op Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen is een misdrijf gepleegd. Op de interactieve speurtocht Het Complot verken je het hele domein met een tablet in de hand en ontrafel je stukje bij beetje het mysterie.

Er zijn twee versies beschikbaar: eentje voor kinderen vanaf 8 jaar en eentje voor tieners vanaf 12 jaar.

Bilzen Mysteries Het Complot

Nog tot en met 18 februari ga je in de doe-expo met Ridder Muis op zoek naar Draak in een door Meneer heks betoverd kasteel. Door met het hele gezin samen te werken, kan je Muis helpen in dit avontuur.

De Brug van Vroenhoven combineert twee verhalen die op het eerste zicht mijlenver van elkaar staan. Ten eerste leren kinderen alles  over de binnenvaart en de kanalen. Ze besturen zelf een schip en zien bijvoorbeeld hoe een sluis werkt.

Daarnaast kom je te weten waarom net deze brug de startplek is van WOII in België. 1 locatie, 1 toegangsticket, 2 belevingen.

Kunstkriebels

Vanaf woensdag 15 februari tot en met donderdag 23 februari vindt het Krokusfestival in Hasselt plaats.

Negen dagen lang geniet je van theater- en dansvoorstellingen, workshops, expo’s en zo veel meer voor iedere leeftijdscategorie. Maak je keuze uit het uitgebreide programma of ga meteen voor een familie-abonnement.

In het Modemuseum van Hasselt volgen gezinnen het parcours op maat van kinderen door de expo 'We Need To Talk About Fashion'. De kledingstukken praten tegen je en geven opdrachten die je tot een goed einde moet brengen.

Naar de eerste stad van België

In Tongeren ga je Op Stap met Joris Ambiorix, de achter-achter-achter-achter-achter-achterachterkleinzoon van Ambiorix himself.

Volg de rode route van 2,3 kilometer door het historische stadscentrum. Leuke spelletjes, raadsels en een fotozoektocht voor speurneuzen tot 12 jaar maken de wandeling extra leuk!

Op een regenachtige dag zijn musea de redders in nood. In de krokusvakantie bezoek je de permanente tentoonstelling van het Gallo-Romeins Museum in Tongeren met een Supergids.

Je ontdekt het verhaal van de mens vanaf de prehistorie tot het einde van de Romeinse tijd aan de hand van authentieke objecten, educatieve filmpjes, maquettes en figuren. En voor een keer mag je wél voorwerpen aanraken!

In het Teseum help je misdienaar Servaasje om alle kunstobjecten uit de schatkamer te redden van de verwoestende brand. Lukt het jullie om alles veilig te stellen? Dan krijg je een mooie beloning.

Kinderen luisteren naar een gids in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren

Knutselen

Museum De Mindere in Sint-Truiden laat je tijdens de krokusvakantie meebouwen aan een nieuwe wereld. Kinderen van 4 tot 12 jaar tekenen een plan van hoe zij de wereld willen inrichten voor zichzelf en hun familie.

Op 14 en 17 februari kunnen ze tijdens de Knutselateliers Op Weg een formidabel voertuig in elkaar knutselen met doosjes, kabels, potjes, deksels,...

Om de vogels in de tuin te helpen, kunnen kinderen op 11 februari een vogelkastje timmeren in Hengelhoef

Het mijnverleden op kindermaat

C-mine expeditie in Genk neemt je mee naar het mijnverleden van Limburg. Daal af tot onder de grond en ga op pad doorheen een avontuur van anderhalve kilometer.

Het - letterlijke - hoogtepunt van de expeditie is de beklimming van de schachtbok die meer dan 60 meter hoog is!  Maar je mag ook gerust met beide voeten stevig op de grond blijven als je niet zo van hoogtes houdt.

Met het opdrachtenboekje ‘Waar is Cyriel de krekel?’ maak je van je bezoek een spel voor de hele familie.

In het Mijnmuseum van Beringen loodst het gezinsspel 'Mijn Verhaal' je door het museum. Vul de opdrachten in en krijg een verrassing op het einde! 

Buitenspelen

Het Joekelbos in Oudsbergen is het grootste avontuurlijk ingerichte speelbos van het land. Kinderen leven zich uit op een stelten- en klimparcours, bouwen zandkastelen en spelen met de waterpomp op de zandduin. Dankzij het verharde pad is het bos ook toegankelijk voor buggy’s.

In Beringen klim en klauter je naar de top van een mijnterril op de Avonturenberg. Via touwenparcours, een palenbos, klimconstructies en kruiptunnels banen de kinderen zich een weg naar boven. Ouders kunnen de trap nemen.

De openluchtspeeltuin van Bokrijk belooft plezier aan ieder kind. Van het kleuterkinderdorp voor de allerkleinsten tot een natuurlijk avonturenparcours voor de oudere durvers.

Kinderen spelen op de Avonturenberg be-MINE Beringen

Indoor spelplezier

Stoere kinderen vanaf 5 jaar gaan op verkenning in Discovery Bay in Center Parcs De Vossemeren. Papa’s en mama’s mogen ook mee! Speel in het water en zand, beklauter het schip en de hangbrug en voel je een echte piraat. Zou er ergens een schat verborgen liggen?

Kinderen tot 10 jaar beleven de leukste tijd in Plopsa Indoor. Ze ontmoeten er al hun favoriete helden en amuseren zich op de attracties.

Een namiddagje subtropisch zwemmen zeggen veel kinderen geen nee tegen. Aqua Mundo van Center Parcs is een waar zwemparadijs waar je wel even zoet bent met alle glijbanen. Je vindt een Aqua Mundo in Erperheide en De Vossemeren.

Voor de kleine dierenliefhebber

Op 18 februari helpen jong en oud mee het voeren van de koeien. Meer bepaald gaat het om de Gallowayrunderen die rondstruinen in het natuurgebied De Maten. Een bijzondere beleving die bovendien helemaal gratis is!

Kleine (en ook wel de grote) dierenliefhebbers zijn welkom in Pietersheim. Van konijnen tot koeien en alle maten van dieren ertussenin, je kan ze gadeslaan in de kinderboerderij.

Hoe leuk is het om op de rug van een pony of ezel de Limburgse natuur te verkennen!

Spendeer quality time met een alpaca. Leer deze wollige vriendjes kennen op de Alpacaboerderij in Bocholt, Alpaca Tumulus in Gingelom, Sunville Alpaca’s in Zonhoven en Alpaca Pachmana in Ham.

Kinderen knuffelen een ezel van 't Ezelsbrugske in Pelt

Avontuurlijke activiteiten

Voor deze tips schuw je het avontuur best niet, maar ze zijn sowieso een garantie voor een onvergetelijke dag.

In het Klimbos van Adventure park Warredal kun je voor enkele uren plezier terecht op spectaculaire hoogteparcours. De vijf parcours hebben verschillende moeilijkheidsgraden en variëren in hoogte waardoor iedereen vanaf 4 jaar zich hier aan durft wagen.

In Todi snorkel of duik je tussen de tropische vissen. Volg een duikinitiatie wanneer het je eerste keer is.

Karting Genk jaagt de adrenaline de hoogte in. Kart met de hele familie over het funcircuit en kom als eerste over de meet.

Ook in Limburg kan je op een soort van wintersportvakantie. Glijd van de grootste indoorskipiste van Europa in Snow Valley in Peer. Op de kinderpiste proeven kinderen vanaf 4 jaar van het skiën of snowboarden. De après-ski spenderen ze in het indoor speelparadijs.

Indoor klimmen is op be-MINE mogelijk in het klimcentrum Alpamayo. Kinderen vanaf 4 jaar worden uitgedaagd op de Clip ’n Climb waar ze op een speelse en veilige manier klimwanden bedwingen.