01-07-2023

Wandelen met de kinderen

Een gezinswandeling is altijd een geweldige dagtrip! In de prachtige natuurgebieden van Limburg zijn er verschillende wandelroutes speciaal voor korte kinderbeentjes. Natuurlijk zijn er in de meeste wandelgebieden ook langere lussen voor wie toch graag meer kilometers stapt.

1. Met de kinderen naar Bosland

Bosland is het grootste avonturenbos van Vlaanderen. Verken de uitgestrekte bossen op verschillende wandelroutes die geschikt zijn voor jong en oud. In de speelbossen klauteren, klimmen en ravotten kinderen naar hartenlust. De Schatzoektochten zorgen voor extra fun tijdens de wandeling.

De schat van Koning Leeuw

Ken jij Koning Leeuw? Hij woont in een heel groot kasteel, heel diep in het bos. Maar pas op, het bos herbergt ook draken, rovers en kwaadaardige tovenaars die al lange tijd proberen de koninklijke schat te stelen.

Op een dag slaagt Ivor de draak erin om de kist vol juwelen en gouden munten te ontvoeren! Durf jij Koning Leeuw te helpen en de schat terug te veroveren? Je staat er niet alleen voor, want het bos wordt bewoond door talloze dieren die je graag helpen!

De prachtige omgeving van de Lommelse Sahara en Blekerheide maakt deze wandeling absoluut de moeite waard, voor elke leeftijd. De route is permanent bewegwijzerd en kan dus op ieder moment gratis gewandeld worden.

De schat van Koning Leeuw

De crash van Kolonel Knots

Help Saar en Nytro om Kolonel Knots terug te vinden! Hij is met zijn straaljager gecrasht tussen de bomen van Peer. Ga op een spannende wandelzoektocht door de bossen van Kleine-Brogel en bevrijd de Kolonel.

Kies de korte route van 2,3 km voor kleine beentjes of de lange route van 7,2 km voor getrainde wandelaartjes. Startpunt: Schutterij op de Oude Weyerstraat. Vergeet je gsm, pen en papier niet. Veel succes!

Vlinderwandeling Kattenbos

Ontdek spelenderwijs alles over vlinders tijdens de Vlinderwandeling door het Lommelse Kattenbos! Kunstenaar Will Beckers creëerde betoverende speel- en belevingselementen die onderweg gecombineerd worden met educatieve uitleg en opdrachten voor kinderen.

Van ei naar rups, van rups naar pop, van pop naar vlinder... Zoek in het bos naar vlindereitjes en een grote interactieve rups, beleef de wonderlijke transformatie van de vlinder in de cocon en laat je door een echte vlinder meenemen in haar vlucht!

De wandeling start aan het begin van de Zandstraat in Lommel. Het is een 2,2 km lange route die geschikt is voor buggy's en rolstoelen.

Moeder en kind op de schommel op de Vlinderwandeling in het Kattenbos in Lommel

De Reuzeninsecten van In den Brand

In den Brand is Vlaanderens grootste wandelzandbak! Neem een emmer en schepje mee voor de kinderen om zich uit te leven in de duinen. Klim de zanderige heuvels op voor prachtige uitzichten en volg schaduwrijke bospaden.

Bij de startplaats is een ruime picknickruimte waar jullie even kunnen pauzeren omgeven door groen. Je vindt er ook houten speeltuigen in de vorm van insecten die in het gebied voorkomen, zoals de groene zandloopkever, bastaardzandloopkever, rode bosmier en heidevlinder.

Een kinderwagen meenemen kan, maar we raden een stevige terreinbuggy aan voor de zanderige ondergrond.

Een gezin geniet van het uitzicht in wandelgebied In den Brand

2. Op gezinswandeling in het Nationaal Park Hoge Kempen

Met meer dan 440 km wandelplezier en maar liefst 88 wandellussen is het Nationaal Park Hoge Kempen een droom voor elke wandelliefhebber! De tochten gaan van 3 tot 17 km en nemen je mee langs de mooiste plekjes in en rond het park.

Start bij één van de 9 toegangspoorten waar je ook een parking, infoborden en horeca vindt. Volg het symbool in de kleur van de lus die jullie hebben gekozen en geniet van de mooie natuur en bijzondere plekjes die het Nationaal Park te bieden heeft! Het groene symbool leidt jullie langs de kortste wandelingen, tot 5 kilometer.

Stokkenmanroute Kattevennen

Stokkenmannen nemen je mee op een tocht van 4,2 km doorheen de bossen van Kattevennen. Via een handige app en spelboekje leer je de fascinerende verhalen van deze mysterieuze wezens en kom je langs enkele van de meest prachtige plekjes.

Het avontuur begint aan het Bezoekersonthaal van Kattevennen waar je de routekaart, het vertel- en spelboekje en de app afhaalt voor 5 euro. De kleine Stokkenmannen wijzen je de weg. Kijk goed naar welke richting ze wijzen zodat je zeker niet verdwaalt.

Voor kinderen vanaf 4 jaar is dit een tocht van ongeveer twee uur vol avontuur. Buggy’s en bolderkarren met dikke banden kunnen mee. Onderweg zal je niet veel bankjes tegenkomen, maar neem gerust plaats op een Stokkenman om even uit te blazen.

Stokkenmanroute Kattevennen Genk

Op blote voeten in Lieteberg

Ontdek de betoverend natuurlijke schoonheid van Lieteberg in de zacht glooiende zuidrand van de Hoge Kempen op een van de bewegwijzerde wandelingen. Lieteberg is een uitzonderlijk sereen stukje natuur in het Nationaal Park Hoge Kempen, nog meer dankzij het stiltepad met de prachtige stiltestenen.

Sla ook zeker het Blotevoetenpad niet over! Barrevoets over verschillende ondergronden lopen zorgt voor een ultieme, zintuiglijke ervaring. Voel de aarde onder je voeten, ervaar de sensaties van kiezelstenen, modder en zacht gras.

3 km lang wandel je door de natuur. Een houten uitkijktoren, een doolhof en een hangbrug maken deze ervaring nog dat tikkeltje specialer.

Aan de toegangspoort van Lieteberg kan je een toegangsticket kopen en je schoenen veilig achterlaten in een locker.

kinderen hebben plezier op het Blotevoetenpad in Lieteberg

Kabouterpad Pietersheim

Welkom in het betoverende sprookjesbos van Pietersheim. Volg het Kabouterpad van 3 km doorheen het bosrijke gebied en maak kennis met de allerkleinste bewoners. Hun huisjes bevinden zich onder de dikke boomwortels.

Onderweg knutselen kinderen aan de familieboomstam, knuffel je met Jozef de verhalenboom of droom je gewoon lekker weg. Volg de wegwijzers vanaf de kinderboerderij of de brug bij de waterburcht. Het pad is steeds gratis toegankelijk.

De Steenmannetjesroute

Aan de voet de mijnterril van Waterschei start deze stevige wandeling. Vanaf Thor Central wijzen steenmannetjes je naar de top van de terril.

Op de Steenmannetjesroute begeef je je van het ene hoopje stenen naar het volgende en klim je 2 km lang naar boven. Voel je vrij om zelf steenmannetjes bij te dragen en deel te nemen aan deze eenvoudige, maar verbindende traditie! Bovenaan wacht een adembenemend uitzicht over het Nationaal Park Hoge Kempen.

De wandeling nog interessanter maken? Download de SteenmannetjesApp en het fictieve steenmannetje Steentje leukt je tocht op met tips en weetjes over het erfgoed en de natuur onderweg.

De steenmannetjesroute aan Thor Central in Genk

3. Maasmachtig wandelen

In Rivierpark Maasvallei wandel je langs de oevers van de Maas. Samen geniet je van de kalmte die in de natuurgebieden heerst. Een picknickmand meenemen is hier zeker geen overbodige luxe. Kinderen amuseren zich net dat tikkeltje meer op de wandelroutes speciaal op hun maat.

Het kasteelpark van Pipa

Speciaal voor jonge natuurliefhebbers is er de wandeling Het Kasteelpark van Pipa in het wandelgebied van Leut. Leer meer over dit prachtige domein aan de hand van infoborden met mooie tekeningen en een leuk verhaaltje dat zich onderweg ontvouwt.

Ontmoet de 7 dochters van Vilain XIIII en geniet van leuke doe-opdrachten voor extra plezier! Deze wandeling is geschikt voor kinderen vanaf 2,5 jaar en beslaat een afstand van 2,3 km. Startpunt: parkeerplaats Kasteelpark Leut, Dreef 148 in Maasmechelen.

Kinderwandeling Kasteelpark Pipa Leut

Nieuwe Wilden Wandeling

Op de Nieuwe Wilden Wandeling laten kinderen vanaf 8 jaar hun wilde kant zien. Gewapend met opdrachtenkaartjes, een verrekijker en stevige wandelschoenen ga je op ontdekkingstocht door het machtig mooie natuurgebied Negenoord in Stokkem.

Onderweg spot je watervogels, konikpaarden, gallowayrunderen, een bever met heel veel geluk en wie weet zelfs de alvermannetjes.

Je hebt de keuze uit een buggyvriendelijke route en een ‘ga-volledig-wild’ route. Beklim de stamplemen uitkijktoren voor een mooi panorama.

Op stap met Rijntje en zijn vrienden

De wandeling 'Rijntje en zijn vrienden' laat de allerkleinsten op een speelse manier kennis maken met de bewoners van het Vijverbroek in Kessenich, zoals de reebok, de kikker en de vleermuis.

Kinderen vanaf 2,5 jaar gaan samen met hun ouders op verkenning door de natuur aan de hand van prachtige tekeningen afgewisseld met korte doe-opdrachten. Veel pret en vuile handjes verzekerd!

De route is 2,3 km lang en is duidelijk bewegwijzerd waardoor je geen kaart of app nodig hebt. Start je wandeling aan De Smakerij, het oud douanekantoor van Kinrooi.

4. Haspengouw voor kindervoeten

Een wandeling door de glooiende heuvels, boomgaarden en pittoreske dorpjes van Haspengouw kan iedereen bekoren. Kies uit de vele kindvriendelijke wandelroutes die geschikt zijn voor kleine avonturiers van alle leeftijden.

Wandelen in Reuzenland

In de Cicindriavallei in Sint-Truiden sturen de fruitreuzen je op een avontuurlijke wandelzoektocht van 5,7 km! Voor de allerkleinsten is de ingekorte route van 2,9 km misschien net iets beter vol te houden.

Lees het verhaal van de fruitreuzen voordat je start. Volg daarna de bewegwijzering en breng de opdrachten tot een goed einde. Je hebt wel een smartphone met internetverbinding nodig om de zoektocht te voltooien.

Geniet onderweg van de geuren en kleuren van de fruitboomgaarden, die elk seizoen veranderen. Pauzeren doe je op een van de vele picknicktafels. Breng dus zeker wat lekkers mee!

Kinderen op een reuzenstoel tijdens de wandeling Reuzenland in Sint-Truiden

De Fruitwandeling

Tijdens deze Fruitwandeling van 6 km ga je op verkenning tussen de boomgaarden van Tongeren! Haspengouw en fruit zijn onlosmakelijk verbonden. Duik in de geschiedenis van de boomgaarden in de prachtige landschappen van Kolmont en Piringen.

Fruitmascotte Diego deelt interessante weetjes en sappige verhalen om je strooptocht nog spannender te maken. Startpunt is de kerk van Overrepen, Lerestraat in Tongeren. Let op: deze route bevat enkele smalle paden en is daarom niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.

Verborgen moois wandelingen

De Verborgen Moois-wandelingen zijn uitermate geschikt voor kinderen omdat het vaak wat kortere wandellussen zijn.

De wandeling door de fruitvallei in Sint-Truiden neemt je 3,3 km mee door de vallei van de Molenbeek. Op de speelweide klauter je eerst naar omhoog om daarna van een lange glijbaan over de beek te glijden.

In ’t Speelhof sluit je de wandeling van 2,4 km af op de speeltuin en met een lekkere pannenkoek in de brasserie.

Kleine ridders en jonkvrouwen wandelen richting het kasteel van Heers op een queeste van 2,5 km.

Een boswandeling door het Bellevuebos in Kortessem eindigt steevast met een flinke dosis speelplezier in het Hemelspark. Het is aangenaam picknicken aan een van de vele tafels.

De routes zijn duidelijk bewegwijzerd op het terrein, maar er zijn ook wandelkaarten beschikbaar.

Kinderen wandelen in het Hemelspark in Kortessem

Wandelen met PIT

In Haspengouw zie je her en der in het landschap kunstwerken staan. Het PIT-project combineert kunst, architectuur en landschap. De kunstwerken veranderen je kijk op de omgeving en onthullen verborgen verhalen.

Je kent vast het opvallend werk 'Reading between the Lines' van architectenduo Gijs Van Vaerenbergh, ook wel gekend als het doorkijkkerkje. Andere bijzondere werken zijn onder meer de Tranendreef en Untitled #158.

Wil je ze allemaal gaan bekijken? Haal de gratis routekaart af bij Toerisme Borgloon en ga op pad door het glooiende landschap.

Kinderen in de Tranendreef in Borgloon

5. Schattenjagen in de Voerstreek

Het wandelnetwerk in de Voerstreek telt maar liefst 125 km aan wandelpaden. Stippel jouw favoriete wandeling uit en volg de verkeersluwe wandelwegen. Verdwalen is onmogelijk, tenzij je dat zou willen!

Haal aan het Bezoekerscentrum de schatkaart af voor 1,50 euro. Op deze kaart vind je alles voor een uitstap vol plezier met het hele gezin. Avontuurlijke speelplekjes waar je kan klimmen en klauteren, een belevingsboomgaard waar je fruit kan plukken,… ze staan er allemaal op aangeduid.

6. Op avontuur door Midden-Limburg

De dapperste hobbits trekken op avontuur door Midden-Limburg. De tocht leidt doorheen bossen en beekvalleien, langs vijvers en meren. Neem je wandelstaf en ga op ontdekkingsreis.

Dwars door de wildernis

Op de Wildernisroute in Kiewit wandel je over een plankenpad door de wilde natuur. Wie weet kom je de gallowayrunderen tegen die hier vrij rond lopen. Maar dat zijn niet de enige dieren die je hier onderweg kan zien.

In de kinderboerderij die je passeert wonen schattige konijntjes, cavia’s en kippen. Op de weilanden rond de stal grazen geiten, schapen, ezels en paarden. En in de modderpoel rollen de varkens.

Deze route van 3 km is permanent bewegwijzerd. Na de wandeling rust je uit op het terras van Koe-vert terwijl de kinderen de speeltuin veroveren.

Vrolijke vogels op wandel

In Domein Bovy in Heusden-Zolder gaan de allerkleinsten op stap met Martin de Ijsvogel. Op een bewegwijzerde tocht van 1,7 km ontdekken ze alles over de dieren en bomen in De Wijers. De paden zijn begaanbaar met de buggy.

Kinderen van 6 tot 12 jaar volgen dan weer de vlucht van Robbie de Roerdomp. Trek door het land van 1001 vijvers met een doeboek vol tips, spelletjes, tests en leuke weetjes. Er zit ook een handige bezoekersgids en streekkaart bij voor de ouders. Het boek bestel je voor 3,95 euro online of haal je af aan de toeristische dienst.

Moeder met kinderen op het vlonderpad in domein Bovy in Heusden-Zolder

Het Beestige Multimovepad

Maak samen met de kinderen plezier op het avontuurlijke Multimovepad in het prachtige domein Kelchterhoef. Dit actieve belevingspad loopt door het bos en over het water. De natuurlijke hindernissen en houten constructies dagen kinderen uit tot ravotten.

Het parcours is 2,5 km lang, maar reken gerust op wat extra tijd, want de diverse speeltoestellen loop je niet zomaar voorbij: het grote hangnet, evenwichtsbalk, klimpalen, wiebelbrug,…

Je start aan de parking van Hoeve Jan, vlak achter de speeltuin.

Kinderen op het Beestige Multimovepad in domein Kelchterhoef

Avonturenpad langs het Schulensmeer

Het kinderavonturenpad is een uitdagend wandelpad voor kinderen tot 12 jaar en onderdeel van het groene wandelpad van 2 km. Je wandelt langs de goed begaanbare oevers van het Schulensmeer.

Vlakbij het vissershaventje heet de grote houten toegangspoort je welkom op het avonturenpad. Kleine (en grote) avonturiers mogen er op ontdekking gaan.

Verscholen in het groen kom je klauterpalen, een klimboom en een wildemanshut tegen. Klim zeker ook eens op de speelheuvel met slotgracht. Verderop passeer je de avonturenbrug en een gloednieuw vlonderpad met uniek uitzicht over het hele meer.

Start- en eindpunt is het bezoekerscentrum waar je na afloop ook iets lekker kan eten en drinken in brasserie ’t Vloot.

Boeboekspad in Beringen

Kinderen tussen 5 en 10 jaar beleven heel wat plezier op het Boeboekspad in het Koersels Kapelleke. Kennen jullie de Boeboeks van Marc de Bel? Piepel en Soeza gaan met jou op avontuur in de natuur.

Haal de Boeboekstas met keutelleuke opdrachten gratis op aan het bezoekerscentrum De Watersnip en ga op een ontdekkingsreis van 1,5 km. Het pad is toegankelijk met de buggy.

Op het iets langere Prikkelpad van 2,5km gaan kinderen op een prikkelende belevingswandeling. Voelkastjes, een kijkwand, een klankenlabyrint,... alle zintuigen komen aan bod. Ook deze route is te doen met de buggy.

Kers op de taart is de speeltuin van het recreatieoord 't Fonteintje waar kinderen het laatste restje energie kwijt kunnen.

Meisje kijkt in een kijkkastje op het Prikkelpad in het Koersels Kapelleke

Zo gaat het goed, zo gaat het beter,
Alweer een kilometer!

Eén, twee, drie, vier, vijf, zes, zee-ven
...