PIT- Kunst in de open ruimte van Borgloon

PIT, kunst in de open ruimte, is uniek in Vlaanderen en omstreken. Het speelt zich af op het snijvlak tussen kunst, architectuur en landschap. De kunstwerken laten de voorbijgangers en bezoekers anders naar de omgeving kijken.

Kunst kan de vele, vaak moeilijk zichtbare, verhalen in het landschap zichtbaar maken en becommentariëren. Kunst in de open ruimte rekt het begrip sculptuur daarbij open en gaat voorbij aan de klassieke vormen van kunst in de open ruimte.

Eén van de blikvangers van PIT is de doorkijkkerk van het Belgische architectenduo Gijs Van Vaerenbergh (Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh). Reading between the Lines is 10 meter hoog en bestaat uit 100 op elkaar gestapelde lagen staalplaat in de vorm van een Loons kerkje. De constructie weegt maar liefst 30 ton. De speciale constructiewijze zorgt ervoor dat het landschap altijd zichtbaar blijft doorheen de kerk, zowel van op afstand als van dichtbij. De kerk is hierdoor wel aanwezig, maar ook afwezig in het landschap. Andere kunstwerken die tot het PIT-project behoren zijn Memento, Untitled #58, Tranendreef, Field Furniture "Pure Nature" en Twijfelgrens.
Vraag de gratis routekaart bij Toerisme Borgloon.

Individuele tarieven

  • Gratis

Faciliteiten

Parking binnen een straal van 100m