13-01-2023

10x sleeën in Limburg

Zou die winterprik er dan toch nog komen? Zo een dikke laag verse sneeuw brengt het kind in je naar boven. Tijd om de slee onder het stof vandaan te halen en naar deze 10 hellingen te trekken.

1. Sneeuw in de Sahara

Het zand- en duinenlandschap van de Sahara in Lommel is ideaal om te sleeën. Een goede ondergrond voor sneeuw en de zachte hellingen zorgen voor urenlang sneeuwpret voor jong en oud. Start aan De Soeverein met een wandelroute van 3 tot 12 km en slee erop los!

2. Van de Oudsberg zoeven

De Oudsberg is de hoogste landduin van Vlaanderen, maar liefst 85 meter boven de zeespiegel. Parkeer je wagen aan het Zavelbos in Maaseik en wandel een drietal kilometer richting de Oudsberg. De beklimming kan best wel pittig zijn!

3. Sleeën op het kasteeldomein Nieuwenhoven

Naast het kasteel van Nieuwenhoven in Sint-Truiden ligt een glooiende grasvlakte. Met sneeuw bedekt is het de perfecte glijbaan. Volg de oranje wandelroute in wijzerzin om de plek tegen te komen.

4. De bergen van Beringen

Via de wandelpaden bereik je de top van de mijnterrils van Beringen. Op 100 meter hoogte geniet je van een indrukwekkend uitzicht voordat je weer naar beneden glijdt. De groene wandelroute van 2 km brengt je tot de top van de “kleinere” terril. Voor de grote terril volg je de rode wandelroute van net geen 7 km.

Sleeën op de mijnterril van Beringen

5. Op en neer In den Brand

In den Brand is een landduinengebied dat deel uitmaakt van Nationaal Park Bosland. Wanneer een sneeuwlaagje het mulle zand bedekt, slee je eindeloos over de vele hellingen. Je hebt de keuze uit drie wandelroutes van 2 tot 6 km.

6. Zweven over sneeuw aan Helsheaven

Het zwevend kapelletje Helsheaven ligt op het hoogste punt van Helshoven, pal op de grens tussen Borgloon en Sint-Truiden. Menig fietser moet flink trappen om de top te bereiken, maar om te sleeën is het natuurlijk perfect.

7. De hoogste piek in de Voerstreek

Nergens in Vlaanderen zit je zo hoog boven de zeespiegel als in de Voerstreek. In de hele regio zijn meer dan genoeg hellingen te vinden om vanaf te sleeën. Voor de hoogste toppen trek je naar het Vrouwenbos of Remersdaal. In speelbos Voerenberg amuseren kinderen zich op het hellende graslandje.

Sneeuwpret op de slee in Limburg

8. Glijden in Genk

Ook in Genk heeft het mijnverleden sporen nagelaten in de vorm van mijnterrils. In Thorpark volg je de steenmannetjes naar de top van heuvel om er daarna met luid geschater af te glijden. Het pad naar boven is 2 km lang.

9. Sneeuwpret op De Teut

De Teut kleurt prachtig paars in de zomer wanneer de heide bloeit, maar ook een sneeuwwitte kleur staat dit gebied goed. Het glooiende heidelandschap belooft veel sleeplezier. Waag je zeker eens op de Teutheuvel. Je beklimt deze op de blauwe wandelroute die start aan de Donderslagseweg in Zonhoven.

10. Het sprookjesachtige Alden Biesen

Het imposante kasteeldomein van Alden Biesen wordt zowaar een nog magnifieker decor als het sneeuwt. Eender welke wandelroute je kiest, in het glooiende Haspengouwse landschap kom je meer dan genoeg heuvels tegen. De Keiberg en de Maastrichterallee zijn een extra vermelding waard en liggen beide ook aan het begin van de route.