19-03-2024

10x wandelen langs vlonderpaden

Vlonderpaden oefenen op wandelaars een bepaalde aantrekkingskracht uit. De zwevende, houten paden die je door moerassige of natte gebieden loodsen, zorgen voor een avontuurlijke touch tijdens je wandeling. Je krijgt het gevoel dat je echt de ongerepte natuur betreedt. In deze 10 wandelgebieden wachten de vlonderpaden!

1. Hoksent-Molhem

Wandel door de Dommelvallei in Peer. De elzenbroekbossen vormen een ongerept stukje groen waar je over idyllische vlonderpaden en bruggetjes over het water stapt. Onderweg spot je prehistorische grafheuvels, langgevelhoeves en uitgestrekte akkers.

Volg de paarse route voor een wandeling van 12,6 km om alle facetten van de Dommelvallei te ontdekken of maak zelf een keuze tussen meerdere tochten van 2 tot 17,5 km.

2. Lieteberg

In Lieteberg leidt een kronkelend vlonderpad je over de waterplas richting de scheve uitkijktoren. Aan deze toegangspoort tot Nationaal Park Hoge Kempen starten vier wandelroutes tussen 5 en 13 km.

Een heel ander soort wandeling belooft het Blotevoetenpad. Doe je wandelschoenen en sokken uit en stap bijna 3 km over verschillende ondergronden. Een zinnenprikkelende beleving!

3. Bergerven

Wist je dat Regi een eigen wandelroute heeft? In Maaseik wandel je doorheen het natuurgebied Bergerven op een tocht die de Limburgse dj zelf heeft ingewandeld. Op de korte wandeling van 4 km stap je door de Bosbeekvallei … op houten vlonderpaadjes natuurlijk!

Andere uitgestippelde routes van 3 tot 15 km maken dat iedere wandelaar een favoriet kan uitkiezen.

4. Domein Bovy

In Domein Bovy in Heusden-Zolder steek je de vijvers over op een lang vlonderpad. Een echte blikvanger op Instagram! De wandelroutes brengen je verder naar de bosrijke omgeving van de Galgenberg en de Bolderberg. Onderweg kom je langs het Circuit van Zolder.

Volg de oranje wandelroute van 9 km om het vlonderpad te passeren. Ook de kinderwandeling met Martin de Ijsvogel van net geen 2 km volgt het pad over het water.

5. Smeetshof

In het wandelgebied van het Smeetshof in Bocholt stap je zo de grens met Nederland over. De vlonderpaden brengen je tot diep in het moerasgebied. De uitkijkpunten onderweg laten je regelmatig stilstaan bij het bijzondere landschap.

Er lopen door dit gebied wandelroutes van 2 tot 10 km. Start aan de Smeetshoeve of ’t Vosseven in Bocholt.

6. Gerhagen

In Gerhagen hoor je alleen de natuur. Als erkend stiltegebied geniet je in dit gebied optimaal van de rust. Het vlonderpad ligt tussen wandelknooppunt 274 en 76. Je wandelt eerst door heide en langs vennetjes zo het bos in.

De wandelroutes variëren van 1,5 km tot 12 km. Er zijn ook twee stiltepaden uitgestippeld van 3,5 en 6 km.

7. Domein Kelchterhoef

Wandel over de vijver van Kelchterhoef op het kronkelende vlonderpad. Op de achtergrond zorgt Hoeve Mieneke voor een authentiek beeld. Ook op de rest van de route vormen waterplassen en vijvers een groot deel van het decor, afgewisseld met eeuwenoude bomendreven.

Op de oranje wandelroute van 6,4 km maak je daarenboven een volledige toer rond De Plas.

8. Schulensmeer

In het waterrijke gebied van het Schulensbroek wandel je op de kalme oevers van het Schulensmeer. Op het brede plankenpad, dat perfect rolstoeltoegankelijk is, krijg je een uitmuntend zicht over de volledige lengte van het meer.

Of je nu zin hebt in een korte wandeling of liever wat meer kilometers stapt, in het Schulensbroek kies je uit routes van 2,5 km tot 10 km. Volg de oranje route van ruim 8 km om helemaal rond het water te wandelen.

9. Kiewit

Gelegen midden in het vijvergebied van De Wijers, wandel je in Domein Kiewit door een natte natuur van kleine poelen en vijvers. Gelukkig laten de vlonderpaden je de vochtige bosgrond doorkruisen zonder natte voeten.

Volg de Wildernisroute van 4,2 km door het domein en wie weet kom je de kudde Galloway-runderen tegen. Ferventere wandelaars gaan voor de route van 12 km.

10. De Broeken

Klein, maar fijn, dat is natuurgebied De Broeken in Dilsen-Stokkem. De naam wijst op een nat en moerassig gebied. Dankzij het plankenpad heb je de kans om de prachtige natuur van dichtbij te bekijken.

In de Broeken tref je namelijk een zeer gevarieerde fauna en flora aan. Vanuit de vogelkijkhut sla je meerkoeten en misschien wel een koekoek gade.

Ben je van plan om op (vlonder)pad te gaan in een van deze wandelgebieden of ken je nog andere vlonderpaden? Deel het op Instagram via #altijdlimburg of tag @visitlimburg.be

We zijn erg benieuwd naar jouw plankenavonturen!