10-08-2023

De 10 beste fietsroutes om heide te bewonderen

De heide bloeit weer volop vanaf half augustus en dat betekent dat de verschillende heidegebieden in Limburg prachtig paars kleuren. Verken deze purperen landschappen met de fiets op onze 10 toproutes.

In het heidegebied van de Mechelse heide doorkuis je kilometerslang de paarse vlaktes. Tussen knooppunt 550 en 551 kijk je je ogen uit op de unieke fietsbeleving van ‘Fietsen door de Heide’ in het Nationaal Park Hoge Kempen.

1. Paarse pracht (52 km)

Start aan het National Park Visitor Center van Terhills en fiets zuidelijk richting de Kikbeekbronvallei. Na knooppunt 550 fiets je dwars door de Mechelse Heide. De route brengt je helemaal naar het natuurgebied van Oudsberg waar je je fiets kan achterlaten aan het fietscafé van camping Zavelbos om een wandeling te maken naar het heidegebied rondom de Oudsberg.

Bekijk de fietsroute

2. Onontgonnen fietsgenot (34 km)

Vanuit het National Park Visitor Center start ook een kortere route van 34 km. Je passeert het pittoreske dorpje Oud-Rekem voordat je het traject tussen knooppunt 550 en 551 door de heide aanvangt. Hierna fiets je relatief snel door de Eisdense tuinwijk terug naar je vertrekpunt.

Bekijk de fietsroute

Gezin fietst door de bloeiende Mechelse Heide bij zonsondergang

3. Langs heide en weidse vergezichten (37 km)

Deze fietsroute heeft toegangspoort Kattevennen als startpunt. Fiets richting As en beklim de uitkijktoren. Wie weet zie je vandaar de heide al liggen! Een paar kilometer verderop fiets je door het paarse landschap.

Bekijk de fietsroute

4. Het kloppend hart van de Hoge Kempen (38 km)

Deze fietstocht start aan Station As en naargelang de richting die je fietst kan je de heide als verrassing op het einde of als hoogtepunt aan het begin houden. Deze route neemt je daarnaast mee naar het centrum van Genk, ideaal voor een tussenstop die de honger en dorst stilt.

Bekijk de fietsroute

De Teut en Ten Haagdoorn vormen samen het grootste heidegebied van Midden-Limburg. Je fietst hier door het hart van De Wijers, een uitgestrekt landschap met 1001 vijvers. Water en heide vormen de rode draad op je fietstocht.

5. Glooiende heidelandschappen en zandvlaktes (28 km)

Deze relatief korte fietsroute schotelt je simpelweg het beste voor van wat dit heidegebied te bieden heeft. Je krijgt verschillende keren een prachtig uitzicht geserveerd. Je passeert Hengelhoef en fietst een stuk over het kolenspoor. En wie weet spot je misschien wel de schaapskudde die hier ronddwaalt.

Bekijk de fietsroute

6. Fietsen doorheen een mozaïek van vijvers (59 km)

Deze langere route van net geen 60 km laat je wat meer zien van het vijvergebied van De Wijers. Je start aan De Teut waarbij je over het kolenspoor al meteen de heide langs je ziet liggen. Ook Ten Haagdoorn ligt op je route. Hierna fiets je het gebied van De Platwijers in waar de uitkijktoren een mooi panorama belooft. Leuke extra is dat je ‘Fietsen door het Water’ in Bokrijk passeert.

Bekijk de fietsroute

7. Fiets door het waterlandschap van De Wijers (41 km)

Vanuit Abdijsite Herkenrode loodst deze fietslus je door de het vijverlandschap van De Wijers. Onderweg ontdek je een groene oase van rust. Het kolenspoor voert je door het natuurgebied De Teut en Ten Haagdoorn om daarna te dalen richting 'Fietsen door het Water' in Bokrijk.

Bekijk de fietsroute

Fietsen door de bloeiende heide van De Teut

In het noorden van Limburg ligt het grensoverschrijdende natuurpark van De Groote Heide. Een absolute parel in dit gebied is Hageven-Plateaux. In dit natuurreservaat zijn geen fietspaden aangelegd, maar je kan wel stoppen ‘aan de deur’ voor een korte wandeling naar de heide.

8. Over bieren, kazen en teuten (54 km)

Op deze vlakke route in de meest noordelijke uithoek van Limburg steek je de Nederlandse grens even over.  Startpunt is de Achelse Kluis waarna je al  quasi direct de heide aan Nederlandse zijde passeert. Het is daarna nog even doorfietsen totdat je aan knooppunt 222 komt, waar je je fiets achterlaat aan bezoekerscentrum De Wulp om het Hageven van dichtbij te bekijken.

Bekijk de fietsroute

9. Dwars door de boomtoppen van Bosland (61 km)

De langste route van allemaal brengt je voornamelijk door het bosrijke gebied van Bosland. De unieke fietsbeleving ‘Fietsen door de Bomen’ in Bosland ligt op de route. Daarnaast ontdek je maar liefst 3 heidegebieden mits je hier en daar even van je fiets afstapt. Aan knooppunt 222 kan je het Hageven in vanuit bezoekerscentrum De Wulp. Tussen knooppunt 227 en 226 fiets je langs de Heuvelse Heide in Lommel. En als je ook nog de heide van het Kattenbos aan je lijstje wilt toevoegen, wijk dan vanaf knooppunt 264 even af richting de Zandstraat. 100 meter voorbij de windmolen starten de wandelingen waarvan de kortste amper 2,2 km is.

Bekijk de fietsroute

Fietsers in de bloeiende heide van Lommel

10. De Kempenroute (116 km)

De enige fietsroute in deze lijst die geen lus vormt. De Kempenroute is een Vlaamse Icoonfietsroute die start in Maasmechelen en helemaal doorloopt tot Antwerpen. Het Limburgse gedeelte van deze route stopt in Lommel en is 116 km lang. Je passeert de drie grote heidegebieden van onze provincie te beginnen met de Mechelse Heide, door naar De Teut en als afsluiter nog de passage aan het Kattenbos.

Bekijk de fietsroute