27-07-2023

5x genieten van de bloeiende heide

Halverwege augustus tot in september staat de heide in volle bloei. Uitgestrekte heidelandschappen vormen dan een fraai purperen decor voor je wandeling of fietstocht. Wij tippen graag vijf natuurgebieden waar je die paarse pracht kan bewonderen.

1. De Mechelse Heide

De Mechelse Heide belooft een stevige wandeling door de uitgestrekte heidevelden van het Nationaal Park Hoge Kempen. Hier en daar moet je stevig klimmen maar de vergezichten die je aan de top belonen, zijn de inspanning zeker waard. Het verharde Zandloperpad van 1,5 kilometer is ook prima te bewandelen met kinderwagens of een rolstoel.

Wandelen in de Mechelse Heide

Aan de toegangspoort starten 7 wandellussen van 3,1 tot 8,6 km. Aan camping Kikmolen starten nog 2 lussen van 2,6 en 4,6 km door de Kikbeekbron, een deelgebied van de Mechelse Heide. Bekijk de routes.

Fietsen in de Mechelse Heide

De toegangspoort ligt aan fietsknooppunt 60. Neem ook zeker fietsknooppunten 550 en 551 in je route op langs de unieke fietsbeleving 'Fietsen door de Heide' in Nationaal Park Hoge Kempen te trappen.

Volg je liever een al uitgestippelde fietsroute? Volg deze routes:

Fietsbeleving Fietsen door de Heide in Nationaal Park Hoge Kempen

2. De Heuvelse Heide en het Kattenbos

Dit zijn twee paarse parels in Bosland. De Heuvelse Heide leidt je door zand, heide en naaldbossen. Onderweg kom je de meest prachtige vergezichten tegen, nog mooier door de waterplas die ontstaan is door vroegere zandontginning. Iets verderop vind je de bekoorlijke paarse bloemen ook tussen de dennen en loofbomen van het Kattenbos.

De Vlinderwandeling van 2,2 kilometer is ook met de kinderwagen en rolstoel toegankelijk. Met de kijkwandeling ga je op een boeiende ontdekkingstocht langs tien bijzondere landschapsspots of kijkpunten die langs de bewegwijzerde paden liggen. Geniet van de heidepracht vanuit een origineel perspectief. Ook te paard geniet je van de Lommelse heide op één van de vijf uitgetekende mennenroutes.

Wandelen in de heide van Bosland

Om de Heuvelse Heide te verkennen start je aan Jachthaven De Meerpaal in Lommel voor een wandeling van 3,3 km, 7,2 km of 9,3 km. Bekijk deze wandelroutes.

In het Kattenbos stap je 2,2 km, 7,7 km of 9,1 km. Bekijk deze wandelroutes.

Fietsen in de heide van Bosland

Het fietsroutenetwerk brengt je niet tot midden in de Heuvelse Heide. Maar tussen knooppunt 227 en 228 passeer je de jachthaven waar je je fiets veilig kan achterlaten.

Ook voor het Kattenbos laat je jouw fiets achter in de fietsenstalling aan de Zandstraat tussen knooppunt 552 en 564. Het is geen volledige kilometer wandelen tot aan de heide.

Zonsondergang achter de Heuvelse Heide in Bosland

3. Oudsberg

De Oudsberg is de hoogste landduin van Vlaanderen, in het gelijknamige natuurgebied Oudsberg, deel van Duinengordel. De duin is omringd door de meest prachtige heidevelden. Laat de auto staan en ontdek de Oudsberg al wandelend of fietsend vanaf het Zavelbos. Mag het wat avontuurlijker? Sentower Park en Orshof zijn de beste startplaatsen voor de mountainbike of met je paard.

Wandelen in Oudsberg

Vanuit Camping Zavelbos vertrekken 4 wandellussen, maar voor heidebeleving kies je best de blauwe route van 7,4 km of de rode route van 14,1 km. Bekijk deze wandelroutes. Vanuit Gruitrode-centrum is er nog een extra lus van 10,5 km.

Fietsen in Oudsberg

De heide rond de Oudsberg is enkel te voet bereikbaar. Parkeer je fiets tussen knooppunt 37 en 38 aan camping Zavelbos.

De heide van de Oudsberg in de Duinengordel

4. Hageven-Plateaux in natuurgrenspark De Groote Heide

De Groote Heide is een enorm natuurgebied dat de grens met Nederland overschrijdt. Zo’n honderd jaar geleden bestond het vrijwel alleen uit heide. Intussen werden er heel wat bossen aangelegd en kent de omgeving een grote diversiteit aan fauna en flora. Natuurorganisaties zetten de afgelopen jaren weer hard in op de heide om het oude natuurtype in ere herstellen. Het Hageven - Plateaux is een van de mooiste heideplekken die je er kan bezoeken.

Wandelen in Hageven - Plateaux

Startplaats is Bezoekerscentrum De Wulp. Je hebt de keuze uit 6 wandelingen van 1,5 tot 9,7 km. Download de wandelkaart.

Fietsen in Hageven - Plateaux

Tussen knooppunten 225 en 222 fiets je een stuk langs de heide op. Bezoekerscentrum De Wulp ligt net voorbij fietsknooppunt 222 wanneer je richting 219 fietst. Stap daar zeker even af voor een wandeling door het gebied.

Aangeraden fietsroutes zijn Dwars door de boomtoppen van Bosland (61 km) en Over bieren, kazen en teuten (54 km).

Fietsen door de Groote Heide in Pelt

5. De Teut en Ten Haagdoorn

De wandelgebieden de Teut in Zonhoven en Ten Haagdoorn in Houthalen-Helchteren vormen samen een uitgestrekt natuurgebied. Met meer dan 1700 hectaren aan heidegebied is dit het grootste van Midden-Limburg. Je kan dit gebied niet alleen al wandelend of fietsend verkennen, er is ook een ruiterroute uitgestippeld!

Wandelen in De Teut en Ten Haagdoorn

Aan de Holsteenbron starten twee wandelingen van 1,8 km en 5,8 km. Twee extra lussen van 3,8 en 4,3 km vind je aan de instapplaats Donderslagseweg. Bekijk deze wandelroutes. Om Ten Haagdoorn te verkennen, vertrek je voor een tocht van 4 km.

Wandelaars die graag op dagtocht door de heide gaan, volgen de langeafstandswandeling van 24,5 km.

Fietsen in De Teut en Ten Haagdoorn

Fiets dwars door de heide van Ten Haagdoorn tussen knooppunt 74 en 75. De Teut doorkruis je tussen knooppunt 79 en 305.

Aangeraden fietsroutes:

De heide van wandelgebied De Teut in Zonhoven