03-08-2021

5x genieten van de bloeiende heide

Vanaf midden augustus staat de heide in volle bloei. Uitgestrekte heidelandschappen vormen dan een mooi decor voor een wandeling of fietstocht. In deze vijf natuurgebieden moet je niet lang zoeken voor je de paarse bloemetjes tegenkomt.

1. De Teut en Ten Haagdoorn

De Teut in Zonhoven en Ten Haagdoorn in Houthalen-Helchteren zijn twee wandelgebieden die samen een uitgestrekt natuurgebied vormen. Met meer dan 1700 hectaren het grootste heidegebied van Midden-Limburg. De schaapskudde zorgt voor een natuurbeheer waardoor de heidepracht kan blijven bestaan. Je kan dit gebied niet alleen al wandelend of fietsend verkennen, er is zelfs een ruiterroute uitgestippeld. Start je wandeling aan de Holsteenbron, in Kelchterhoef of in Hengelhoef. Fiets je liever? Dan is de fietsroute ‘Glooiende heidelandschappen en zandvlaktes’ diegene die je moet hebben.

Mistig landschap over paarse heide in de Heuvelse Heide in Lommel

2. Heuvelse Heide

De Heuvelse Heide is een verborgen heideparel in Bosland. Je wandelt drie, zeven of negen kilometer door zand, heide en naaldbossen. Starten doe je aan jachthaven de Meerpaal in Lommel. Onderweg kom je de meest prachtige vergezichten tegen en een waterplas die ontstaan is door vroegere zandontginning. 

3. Kattenbos

Ietsje verderop, ook in Lommel, bloeit de heide in het Kattenbos. Je wandelt door dennenbossen, loofbossen en langs een van de mooiste stukjes heide in Lommel. De Vlinderwandeling van 2,2 kilometer is ook met de kinderwagen en de rolstoel toegankelijk. Op de kijkwandeling ga je op een boeiende ontdekkingstocht langs tien bijzondere landschapsspots of kijkpunten die langs de bewegwijzerde paden liggen. Geniet van de heidepracht vanuit een origineel perspectief. Ook te paard geniet je van de heide in Lommel op een van de vijf uitgetekende routes.

Heide en zandweg in de Oudsberg in Duinengordel

4. Oudsberg

De Oudsberg is de hoogste landduin van Vlaanderen en ligt in het natuurgebied Duinengordel. De duin is omringd door de meest prachtige heideterreinen. De Oudsberg kan je op verschillende manieren ontdekken: al wandelend of fietsend, op de mountainbike en zelfs te paard. Alleen de auto is niet toegelaten! Vertrek als wandelaar of fietser aan het Zavelbos. Kies je voor meer avontuur en heb je de MTB of je paard bij? Dan zijn Sentower Park en Orshof de beste startplaatsen.

5. De Mechelse Heide

De toegangspoort van de Mechelse Heide is het begin van een stevige wandeling door de uitgestrekte heidevelden van het Nationaal Park Hoge Kempen. Soms is het stevig klimmen, maar de vergezichten die je op de top krijgt, zijn het dat zeker waard. Het verharde Zandloperpad van anderhalve kilometer is ook geschikt voor kinderwagens en rolstoelgebruikers. De fietsroute ‘Paarse pracht’ brengt je al fietsend naar de heidevlaktes en langs de gloednieuwe fietsbeleving 'Fietsen door de Heide' in Nationaal Park Hoge Kempen.

Landschap met bloeiende heide in de Mechelse Heide in Nationaal Park Hoge Kempen