26-07-2022

De mooiste zomerwandelingen

Zit wandelen je in de benen, ook bij stijgende temperaturen? Geniet je graag van een prachtig zomerlandschap terwijl je de calorieën van de vele barbecues, cocktails en ijsjes verbruikt? Wij tippen je graag enkele van de mooiste zomerwandelingen, zodat jij en je Instagramfeed niet uit de toon vallen. We got you! #altijdlimburg

Wandelgebied Terhills

Laat je in Terhills verrassen door een bijzonder stukje natuur in Vlaanderen! Waar amper een kwarteeuw geleden de steenkoolmijn van Eisden nog op volle toeren draaide, fladderen nu de zeldzaamste vlinders. Je kan er genieten van een verrassend landschap van bergen en meren en hoge toppen met spectaculaire panorama’s! Cultuurliefhebbers kunnen er bovendien kennismaken met de ruim 100 jarige tuinwijk. Het wandelgebied Terhills telt 7 wandellussen.

Tip: ga met een Ranger op verkenning in Terhills en beleef het gebied op een bijzondere manier.

Wandelgebied Terhills verrast je met een verrassend landschap van bergen en meren en hoge toppen met spectaculaire panorama’s.

Mechelse Heide

Het vertrekpunt van deze wandeling ligt aan Camping Kikmolen. Volg de bruine wandelverbinding die je van de camping naar de route leidt. De volgende 4,6 kilometer wandel je langs onverharde wegen, prachtige heide, uitgestrekte verlaten akkers en een voormalige grind- en zandgroeve waar de natuur alles terug heeft overgenomen. Misschien kom je de Noorse fjordenpaarden wel tegen, zij zorgen hier al grazend voor meer variatie in de heide! 

Praktisch: Omwille van de begrazingszone in dit gebied doe je deze wandeling zonder je trouwe viervoeter.

Wandelgebied de Mechelse Heide

Greenspot Alden Biesen (met zomerterras!)

Tijdens de Greenspot Alden Biesen wandel je door de geschiedenis tussen akker en beemd. De Demer zorgt onderweg voor grote reliëfverschillen en een bijzonder gevarieerd landschap. Hoogtepunten zijn de Landcommanderij Alden Biesen en het wijnkasteel Genoels-Elderen. Even uitblazen doe je van 1 juli tot en met 28 augustus op het zonnige zomerterras van Alden Biesen. Vlei je neer op één van de strandstoelen of verzamel gezellig rond een tafeltje.

Een gezin wandelt door greenspot Alden Biesen.

Lieteberg

Aan Lieteberg, toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen bevind je je op de kruising van drie regio's: de Kempen, het Maasland en Haspengouw komen hier samen in een uniek stuk natuur. Breng een bezoek aan het insectenmuseum of de vlinderserre en herontdek de natuur met een wandeling door water en modder met het Blotevoetenpad. Voel de bijzondere prikkels van hout, stenen en kriebelend gras aan je voeten op het gecontroleerde parcours van zo'n 3 km. Klauter over heuvels en hellingen, wandel over de hangbrug en vind je weg terug door het labyrint. Vanop de 18 meter hoge toren geniet je van een prachtig uitzicht over het Nationaal Park Hoge Kempen.

Het labyrint van het blotevoetenpad in Lieteberg Zutendaal

Hageven

Samen met domein Plateaux in Nederland is het Hageven gekend voor zijn unieke heide- en venvegetaties. Een uitzonderlijke habitat van 600 hectare waar zeldzame dieren en planten zich thuis voelen, zoals het Gentiaanblauwtje en de Herfststijlloos. Vanaf de uitkijktoren zie je de Dommel stromen en verschillende watervogels vliegen. In het bezoekerscentrum leer je alles over de lokale fauna en flora. Kies daarna je wandeling van 2 tot 14 kilometer of maak een afspraak om samen met een gids op pad te gaan. Het bezoekerscentrum leent zich achteraf uitstekend om nog een warm kopje biokoffie of een aromatische Gageleer te drinken!

Verborgen Moois: Millen

De Verborgen Moois-wandeling door het pittoreske Millen dompelt je onder in de typerende charme van het Limburgse platteland. De rode route leidt je gedurende 3,6 kilometer over grotendeels onverharde wegen langs karakteristieke vierkanthoeves, een gordel van hoogstamboomgaarden en uitgestrekte akkers.

De verborgen Moois-wandeling Millen trakteert je op de mooiste vergezichten.

Tweekruizenpad

Klaar voor het wat grotere werk? Het 9,5 kilometer lange Tweekruizenpad laat je kennis maken met het heuvelachtige landschap van Hoeselt. Kuier langs rustige groene wegen en hoger gelegen akkerland, geniet van prachtige vergezichten en bewonder de indrukwekkende kasteelparken. Volgens historici verbleven de troepen van Napoleon in het begin van de 19e eeuw in de Hoeseltse velden tijdens hun pogingen om Europa te ‘verfransen’. Aan het einde van de wandeling passeer je de troostplek Kruislinde. De verschillende stenen kruizen verwijzen naar enkele moorden gepleegd in voorgaande eeuwen. Op dit moment vind je ook het imposante kunstwerk #inconcreto, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving.

luchtfoto van het Tweekruizenpad in Hoeselt met de stenen kruizen en #inconcreto

Verborgen Moois: Kasteel van Heers

Het best bewaarde geheim van Heers? Dat is een majestueus kasteel! Net buiten het centrum vind je een kasteelsite die meer dan duizend jaar geschiedenis draagt, maar de afgelopen decennia in de vergetelheid raakte. Op deze Verborgen Moois-wandeling wandel je vanuit het centrum richting de Sint-Martinuskerk met haar ommuurde kerkhof. Het kerkpad leidt je vervolgens naar het kasteel. Dit pad werd speciaal aangelegd voor de kasteelheren zodat ze een private toegang tot de kerk hadden. Het traject door het park biedt mooie zichten op het kasteel. Via de beukendreef wandel je terug naar het centrum. Voor deze wandelroute van 2,5 kilometer volg je de blauwe pijl.

Wandelgebied Donderslag

In het noordelijke deel van Nationaal Park Hoge Kempen vind je Duinengordel, een prachtige streek met drie bewegwijzerde wandelgebieden. Donderslag (Ophovenderheide) biedt een bonte verzameling aan landschappen: het ene moment struin je door schrale, zandige ondergrond, het andere dwaal je langs natte heide of door een statig dennenbos. Daag jezelf zo nu en dan uit tot een stevige helling en wandel door een golvend duinenlandschap dat verborgen ligt onder een bos. Kies je route tussen 4 en 14 km.

Tip: passeer zeker één van de vennen! Deze reusachtige regenwaterplassen in het droge zand lijken net oases in het groen.

Wandelgebied Donderslag in Duinengordel

Groene Haltewandeling "In het VoetSPOOR van de Teuten"

Hebben je kuiten nood aan wat uitdaging? Deze wandelroute van 24,4 kilometer loopt van het station in Neerpelt naar het station van Hamont. Wandel langs koele bossen, uitgestrekte weilanden, pittoreske dorpen en langs het kanaal Bocholt-Herentals. De naam “Teuten” verwijst naar de rondreizende handelaars uit de streek die vanaf de 17e eeuw voor meer welvaart zorgden. Heel wat erfgoed, waaronder de teutenhuizen, herinnert aan die periode. Maken de  hoge temperaturen de wandeling toch wat moeilijker dan gedacht? Je kan de tocht altijd wat inkorten tot 14 km of 17,5 kilometer.

Mombeekvallei

Op de grens tussen Alken en Hasselt vind je natuurgebied de Mombeekvallei, diep verscholen tussen beemden en broekbossen. Hier wandel je in alle rust door de vallei van de Mombeek die zich gedurende de voorbije eeuwen een weg baande door het landschap. De natuur krijgt hier vandaag weer alle kansen dankzij een uitgekiend natuurbeheer door vrijwilligers van Natuurpunt. Er zijn drie routes van 8 km (rood Alken), 6 km (rood Sint-Lambrechts-Herk) en 5 km (geel Sint-Lambrechts-Herk).

Een man en zijn hond wandelen door de Mombeekvallei in Alken.

Voormalige grindgroeve in de Mechelse Heide

Ontdek op deze tijdelijke wandeltocht hoe de natuur weer de bovenhand neemt in een tot voor kort industrieel gebied! De wandeling leidt je 5,6 kilometer door de voormalige grindgroeve, waar tot 2017 berggrind werd gewonnen als grondstof voor bouwmaterialen. Het beheer werd overgedragen aan het Agentschap Natuur & Bos, die het intussen onderhoudt als een volwaardig onderdeel van het Nationaal Park Hoge Kempen.

Gerhagen

Het domein Gerhagen mag gerust de groene long van Tessenderlo worden genoemd. Dit wandelgebied werd trouwens als eerste in Vlaanderen bekroond met het kwaliteitslabel van stiltegebied. Samen met de Merodebossen vormt Gerhagen één van de grootste aaneengesloten bossencomplexen van Vlaanderen. Dit grensoverschrijdend gebied van 945 hectare omvat ook de abdij van Averbode als grote trekpleister. In het lokale bosmuseum kom je alles te weten over lokale en uitheemse vogels.

Het bosmuseum in Gerhagen

Wandelen in de Voerstreek

De Voerstreek is een welgekend heuvelachtig stukje Limburg in Wallonië. Met de glooiende groene landschappen, de pittoreske dorpjes her en der verspreid en de ultieme rust, biedt deze regio enkele van de mooiste wandelingen. Meer dan 125 kilometer aan wandelpaden liggen klaar om jou doorheen de streek te leiden. Voor wie even geen zin heeft om zelf een route uit te stippelen raden we er alvast graag twee aan.

De Bronnenwandeling kreeg eerder al de titel van mooiste wandeling van Vlaanderen. Deze tocht start op een halve kilometer van de Nederlandse grens in Sint-Martens-Voeren. Je wandelt door het typische landschap van graften, niveauverschillen die door menselijke ingrepen in het landschap zijn ontstaan. Opvallend in deze regio zijn de dassenburchten, dit schuchtere dier voelt zich hier helemaal thuis. Op dezelfde plaats start ook de Panoramawandeling. Dat klinkt al veelbelovend, niet? Deze wandelroute heeft zijn naam niet gestolen: je wandelinspanningen worden beloond met het ene na het andere prachtige vergezicht. De wandelingen lopen elk in een andere richting, dus je kan er gerust een dag of weekend voor uittrekken. Houd er wel rekening mee dat acht en twaalf kilometer door heuvelachtig terrein toch wel om geoefende benen vraagt.

De Bronnenwandeling in Voeren kreeg eerder al de titel van mooiste wandeling van Vlaanderen.

Krijg je niet genoeg van wandelen en stilt dit lijstje je honger niet? Check dan zeker de website van Wandelen in Limburg! Hier vind je tientallen bewegwijzerde wandelroutes over heel Limburg. Veel wandelplezier!