23-06-2021

De mooiste zomerwandelingen

Wandelen, of moeten we het hiken noemen, zit in de lift. Iedereen doet het, iedereen vindt het leuk. We zetten de mooiste zomerwandelingen op een rij, zodat jij en uiteraard je Instagramfeed niet uit de toon vallen. We got you! #altijdlimburg

Stevig stappen in de Voerstreek

De Voerstreek, een heuvelachtig stukje Limburg in Wallonië. Met de glooiende groene landschappen, de pittoreske dorpjes her en der verspreid en de ultieme rust, is dit echt nog een verborgen parel. Een bubbel van ultieme rust niet zo heel ver weg. Met meer dan 125 kilometer aan wandelpaden kan je in de Voerstreek al wel een stukje stappen. Als je liever niet zelf je route uitstippelt, dan zijn er twee wandelingen die we jou sowieso willen aanraden.

De Bronnenwandeling werd in een recent verleden verkozen tot mooiste wandeling van Vlaanderen. Deze tocht start op een halve kilometer van de Nederlandse grens in Sint-Martens-Voeren. Je wandelt door het typische graftenlandschap met de opvallende dassenburchten, een dier dat zich helemaal thuis voelt in deze streek. Op diezelfde plek start de Panoramawandeling, ook zeker de moeite waard. Zoals de naam al doet vermoeden krijg je het ene na het andere prachtige uitzicht voorgeschoteld. Beide wandelingen gaan telkens een andere richting uit, dus je kan ze zeker allebei op een dag of weekend doen. Maar houd er wel rekening mee dat met 8 en 12 kilometer door heuvelachtig terrein het beide stevige wandelingen voor toch al wel geoefende benen.

Bron van de Voer in de Voerstreek

Kilometers doen in Rivierpark Maasvallei

Dit jaar werd de langeafstandswandeling van RivierPark Maasvallei verkozen tot de allermooiste wandeling van de Benelux. Terecht, want wandelen aan de oevers van de Maas, door die typische riviernatuur met graslanden en plassen is iets unieks. De wandeling loopt helemaal langs de oostgrens van Limburg en steekt hier en daar ook de Maas over naar Nederland. Je hoeft daarvoor geen zwembrevet te hebben, wat kleingeld voor het veerpontje is voldoende.

Nu, we begrijpen dat 137 kilometer misschien wat veel van het goede is wanneer je nu niet meteen een meerdaagse wandelvakantie voor ogen had. Daar hebben we aan gedacht: je kan de langeafstandswandeling inkorten door de bruggen en veerponten over de Maas. Gejuich! Dit staat zelfs heel netjes en duidelijk aangegeven op de bewegwijzeringspaaltjes, want ja, het moet wel leuk blijven natuurlijk. Of je kan ook zelf een wandellus bepalen die een stuk de route van de langeafstandswandeling volgt, maar waarbij je start en stopt in hetzelfde Maasdorpje. Toegegeven: dan is investeren in een overzichtelijke wandelkaart wel handig. Al houden we je niet tegen om als een ware ontdekkingsreiziger op pad te gaan.

de langeafstandswandeling van RivierPark Maasvallei

Een strandwandeling in Bosland

Heb je zin om op het strand en door de duinen te wandelen, maar vrees je een overmatige drukte aan de kust op een zonnige zomerdag? Wij snappen dat. Keer je neus dan juist eens naar het oosten van ons landje. Naar In Den Brand bijvoorbeeld, dat is een reusachtig landduinengebied dat deel uitmaakt van het natuurgebied Bosland. Zonnebril op, wandelschoenen aan, en klimmen maar. Goed nieuws voor de honden: in de losloopzone mogen zij het hele jaar door zonder leiband rondcrossen. Ietwat verderop ligt de Lommelse Sahara, ook nog deel van Bosland. Als je nog niet genoeg zand tussen je tenen hebt, zal deze zandvlakte, die niet voor niets de naam van een woestijn draagt, je wel bevallen. Al zorgen de bossen wel voor afwisseling in decor tijdens je wandeling. De meren die je onderweg tegenkomt maken dat strandgevoel helemaal af. Ga alleen niet zwemmen in het water, want dat is niet zo gezond voor je.

Hoe je dan toch dat ultieme zomervakantiegevoel krijgt? Leen een hangmat uit (ja, dat is gratis), kies de ideale plek om die op te hangen, neem een goed boek mee, laat je partner alvast de picknick klaarzetten, schepje en emmertje voor de kinderen mee en tadaa, welkom aan de Limburgse costa.

De koelte opzoeken in Domein Kiewit

Wanneer het een hele warme (oftewel hete) zomerdag is en je bent naarstig op zoek naar wat verkoeling, dan is het luchtige Domein Kiewit de plek waar je moet zijn. De wandelroutes die van hieruit starten, lopen grotendeels door schaduwrijke loofbossen. Het domein maakt deel uit van het grote vijvergebied van De Wijers dat zich over heel Midden-Limburg uitstrekt. Die koele waterplassen geven een beetje een zweem van frisheid af wanneer je . Drie van de vier routes zijn ook wat korter van 1,1 tot 4,1 kilometer, zodat je niet al te lang in je bezwete T-shirt rond hoeft te lopen. Kies je toch voor de ietwat langere routes, dan passeer je 'Fietsen door het Water' in Bokrijk, en niemand zal het je daar kwalijk nemen als je even je polsen in het water steekt.

Domein Kiewit in Hasselt

Zomers groen in Haspengouw

Haspengouw in de lente, met de bloeiende bloesems, dat is gekend trekpleister. Maar ben je al eens in de zomer afgezakt naar de fruitstreek? De natuur is er dan net zo mooi, de wandelroutes zijn mogelijks wat rustiger. Wandel door het typische Haspengouwse landschap met fruitboomgaarden en glooiende akkers hier en daar opgesmukt door prachtige kastelen, imposante vierkantshoeves en charmante kerkdorpjes. Tien ‘greenspots’ helpen je op weg om de streek te verkennen. Een greenspot is een wandelgebied met verschillende wandelroutes die vanuit een goed aangeduid startpunt vertrekken en over de hele route bewegwijzerd zijn met een gekleurd symbool. Een kind kan de was doen! De routes vind je gemakkelijk online, maar de echte Haspengouw-fan willen we vrijblijvend wijzen op het bestaan van de Greenspots-Wandelbox.

Nog meer wandelen

Krijg je er niet genoeg en is dit lijstje absoluut niet voldoende om je wandelhonger te stillen? Breng dan zeker een bezoek aan de website van Wandelen in Limburg, daar vind je tientallen bewegwijzerde wandelroutes over heel Limburg terug.

Greenspot Zammelen in Haspengouw