07-10-2020

Week van het Bos: trek de Limburgse bossen in

Bos van Pijnven in de herfst

Van 11 tot en met 18 oktober is het de Week van het Bos. Daar hebben we in Limburg best wel veel van. Meer dan 30.800 hectare zelfs. Dat moet toch wel genoeg zijn voor iedereen. Het bos is dé plek om te ontspannen, lekker in beweging te blijven, te genieten van de rust,… Je hoeft je ook niet per sé tot deze week te beperken om het bos in te trekken. Want nog een groot voordeel: het bos is altijd, ieder seizoen, toegankelijk. Alleen bij stormweer kies je best voor een alternatief.

Ga op boswandeling

Meestal trek je naar het bos om te wandelen. In twee Limburgse bosgebieden doe je dit aan de hand van een uitgebreid knooppuntennetwerk waarbij je zelf kiest hoeveel kilometer je wandelt.

Bosland is het grootste aaneengesloten bosgebied in Vlaanderen. Het bestaat uit verschillende wandelgebieden die via het wandelnetwerk met elkaar verbonden zijn. Uiteraard heeft ieder gebied ook enkele suggestielussen voor diegenen die liever niet from scratch een wandelroute willen uittekenen.

Helemaal in het zuiden van Limburg, volledig omsingeld door Wallonië en Nederland ligt de Voerstreek. Dat is als het ware een beetje Ardennen in Vlaanderen. Je wandelt hier in onder andere het Veursbos, het Alserbos en het Broekbos. Dankzij het enorm glooiende reliëf krijg je voortdurend een weids uitzicht getrakteerd.

Uitzicht over de Voerstreek in de herfst

Nog meer bossen om in rond te struinen vind je op Wandelen in Limburg. Op de kaart zie je waar de wandelroute zich bevindt en met de zoekfilters tover je zo jouw ideale route op het scherm.

Als een kind in het speelbos

Nu is het bos sowieso al één grote speeltuin voor kinderen, maar met de speelbossen tillen we het ravotten in de vrije natuur naar een nog hoger niveau. Zowel in de speelbossen van Bosland als in die van de de Voerstreek kan je terecht om in bomen te klimmen en van stronk naar stronk te springen.

De manier om je kinderen helemaal enthousiast te maken voor een wandeling? Stel aan hen voor dat jullie op schattenjacht gaan. De Boslandfiguren Kapitein Korrel, Wenke Wortel, Tommy Twijgman en Bostrol Bobl sturen het hele gezin op missie. En op het eind volgt natuurlijk een mooie beloning voor de onvermoeibare speurders.

Het allergrootste speelbos ligt in Duinengordel in Oudsbergen. Met 12 hectare aan speelruimte is het nieuwe Joekelbos niet de plek om je te vervelen. Zoals het echte duinen betaamt klauter en klim en ravot je in het zand en het water. Het motto is dan ook dat kinderen zich hier vuil mogen maken. Reservekleren zijn misschien geen overbodige luxe.

Speeltuig in het Joekelbos in Duinengordel

Ook in domein Kelchterhoef in Houthalen-Helchteren ligt een 3 hectare groot speelbos te blinken. Op de kinderwandeling loop je over een wiebelbrug met je voeten in het water (al is er ook een optie waarbij je alles droog houdt).

Nog niet gedaan met ravotten? Wij ook niet. In het speelbos van Nieuwenhoven spring je over boomstammen en speel je verstoppertje in de tipitenten van takken. In het speel- en sportbos in As staan heel wat klimtuigen en glijbanen opgesteld die voor urenlang plezier zorgen.

Bijleren over het bos

Ga in het Nationaal Park Hoge Kempen op pad met een echte ranger. Al wandelend, met de fiets of zelfs te paard, als je dat durft, kom je alles te weten over de fauna en flora van het bos. Ook in Bosland delen de Bosland Gastheren en gidsen heel graag hun kennis over het bos met jou. De herfst is ook het geschikte seizoen om op paddenstoelenjacht te gaan. Sluit aan bij een van de begeleide wandelingen en wordt een echte zwammenexpert.