05-10-2022

Week van het Bos: trek de Limburgse bossen in

Van 9 tot en met 16 oktober is het de Week van het Bos. Daar hebben we er in Limburg best wel veel van! Meer dan 30 800 hectare om precies te zijn, genoeg voor iedereen die de herfst wil verwelkomen tussen de bomen! Van ravotten tot vogel spotten, in het bos kan je altijd zalig ontspannen, lekker in beweging blijven en genieten van de natuur op jouw manier.

Poort Gerhagen

Wat is er beter om de Week van het Bos in te zetten dan met een bezoek aan het Bosmuseum? Je vindt hier een info- en onthaalcentrum en komt er alles te weten over lokale en uitheemse vogels dankzij de tentoonstelling “van ei tot ei”. Het Bosmuseum is ook de toegangspoort tot het gebied Gerhagen. Met een oppervlakte van 945 hectare is dit domein samen met de Merode één van de grootste aaneengesloten bossencomplexen van Vlaanderen. Bovendien mag Gerhagen zich het eerste stiltegebied van Vlaanderen noemen.

Kom tijdens de Week van het Bos naar het Bosmuseum Gerhagen!

Stokkenmanroute

Wie zijn er beter om de Week van het Bos mee te beleven dan de Stokkenmannen! Deze leuke wandelroute voert je gezin 4 kilometer door de bossen van Kattevennen en toont jullie de mooiste plekjes. Starten doe je aan het Bezoekersonthaal waar ook de route, het vertel- en spelboekje en de app verkrijgbaar zijn. Zo ontdek je onderweg het verhaal van de mysterieuze Stokkenmannen. De tocht duurt in totaal zo’n twee uur. Buggy’s en bolderkarren met dikke banden kunnen makkelijk mee. Je komt op de route geen bankjes tegen, maar je mag gerust even op krachten komen op een Stokkenman. Dat vinden ze helemaal niet erg – als je het liefjes vraagt.

Beleef de Week van het bos met de Stokkenmannen van Kattevennen.

Speelbossen

Waar kan je beter de Week van het Bos vieren dan in een speelbos! Ontdek de schatten van Bosland, het grootste aaneengesloten bosgebied in Vlaanderen! Er zijn maar liefst twaalf speelbossen verspreid over het hele gebied waar je hutten bouwt, in bomen klautert, zandkastelen maakt en nog veel meer. Jong en oud kunnen er spelenderwijs ontdekken wat het bos allemaal te bieden heeft.

niets zo leuk als ravotten in een speelbos

Ook in Houthalen-Helchteren liggen speelbossen te blinken. In het speelbos van Kelchterhoef zorgen natuurlijke spelelementen voor heel wat bospret. Volg de aanwijzingen vanuit de speeltuin en hou je voeten droog op de wiebelbrug! Of trek erop uit in het speelbos van Hengelhoef en leer samen al spelend de natuur kennen! Zijn rennen, klimmen, roetsjen en je lekker moe maken wel je ding? Maak van het speel- en sportbos in As jouw plezierterrein. Hier vind je glijbanen en klimtuigen tussen de bomen. Combineer ravotten met wandelen en doe een gooi naar een B’Oscar.

klim en klauter in de bomen tijdens de Week van het Bos

Helemaal in het zuiden van Limburg, omsingeld door Wallonië en Nederland, ligt de Voerstreek. Dit mooie Limburgse eiland telt vier speelbossen! Klimmers kunnen hun hart ophalen in Voerenberg (’s-Gravenvoeren) op het klauterparcours, in een takkennest en in de boomhut. Zin in een schattenzoektocht? Schoppemerheide (’s-Gravenvoeren) is een waar ontdekkingsparadijs. Het rustige Alserbos (Sint-Pieters-Voeren) is de uitgelezen plek voor bosspelletjes en in het mysterieuze Kys (Remersdaal) waan je je een echte avonturier.

Het allergrootste speelbos ligt in de Oudsbergse Duinengordel. Met 12 hectare is het Joekelbos in Duinengordel wel echt een joekel van een bos. Kom klimmen en klauteren door water en zand. Hier mag je vuil worden! Kleine tip: een schone trui en droge broek extra voorzien is geen slecht idee. Nog niet klaar met ravotten? Wij ook niet! In het speelbos van domein Nieuwenhoven spring je over boomstammen en speel je verstoppertje in de tipitenten van takken. Naar hartenlust ravotten noemen we dat! Bovendien kan je hier met een speciale onderwaterkijker (de eerste van Vlaanderen!) ook het leven onder het wateroppervlak bekijken. Blub!

Vier de Week van het Bos in het Joekelbos!

Boshappening in Lanaken

Hoe sluit je de Week van het Bos beter af dan met een boshappening! Trek op zondag 16 oktober tussen 13.00 en 15.00 u. naar de gemeentebossen van Rekem en kom er alles te weten over bosbeheer. Tijdens een wandeling langs het uitgestippeld parcours van zo’n 5 kilometer zijn er workshops zoals knutselen met natuurlijke materialen en krijg je uitleg over eetbare vruchten, leuke weetjes over struiken en bomen en vertelt de boswachter je graag alles over verantwoord bosbeheer. Starten doe je aan het opvangcentrum Ter Dennen. Achteraf kan je hier nog nagenieten van een drankje en een warme tas soep.

opkomende zon tussen de bomen van Pijnvenbos

Nog meer bossen om in rond te struinen vind je op Wandelen in Limburg. De kaart toont je waar de wandelroutes zich bevinden, met de zoekfilters tover je zo jouw ideale wandeling op het scherm. Maak je klaar voor een bos plezier!