28-09-2023

Op herfstwandeling in Limburg

Volgens kenners is de herfst het allermooiste wandelseizoen. En daar zit iets in. De mooi gekleurde bomen, de geur van het bos, een aangenaam herfstzonnetje. Je zou gek zijn om binnen te blijven zitten.

Maak een boswandeling

Het bos is dé wandelplek bij uitstek in de herfst. De vrolijk gekleurde blaadjes, de rust, de natuur die zich overduidelijk opmaakt voor een winterslaap. Je wordt er zelf ook zen van.

In Nationaal Park Bosland (het zit hem in de naam) heb je het bos voor het uitkiezen. Dankzij het uitgebreide netwerk van wandelknooppunten en de verschillende wandelgebieden ben je hier nooit echt uitgewandeld. Bovendien amuseren kinderen zich tijdens een schatzoektocht of in een speelbos onderweg. Zoveel meer dan alleen maar wandelen! Ultieme boswandeling tip: wandelgebied Pijnven, met meer dan 2000 hectare aan bos en onze unieke fietsbeleving ‘Fietsen door de Bomen’ in Bosland. Je mag op dit pad ook al wandelend naar de toppen van de bomen.

Uiteraard mag het Nationaal Park Hoge Kempen niet ontbreken. Naast heidegebieden, landduinen, waterplassen enz. bestaat het Nationale Park hoofdzakelijk uit dennenbossen. Het maakt in principe dus niet uit waar je precies van start gaat, maar de toegangspoorten die zeker een fikse boswandeling garanderen zijn Lieteberg, Kattevennen en de Mechelse Heide. Ook in het wandelgebied van Donderslag stap je voornamelijk over bospaden.

Wandelaars in het bos in de herfst

Op citytrip in Hasselt en even zin in een groene pauze? In de Herkenrodebossen maak je een snelle wandeling van 1,7 tot 6,5 km. Ook domein Kiewit ligt helemaal niet zo ver van het stadscentrum af en dat is met een kinderboerderij en een speelbos ook voor de kinderen een leuke uitstap. De wandelingen vanaf 4 km komen door het domein van Bokrijk met een doortocht door ‘Fietsen door het Water’ als verrassing onderweg.

Haspengouw mag dan vooral gekend zijn omwille van de fruitboomgaarden, aan bossen geen gebrek. Tussen Sint-Truiden en Nieuwerkerken ligt het parkbos van Nieuwenhoven. Op de grens van Kortessem en Borgloon wandel je in het Bellevuebos. Zoals de naam al doet vermoeden wordt je onderweg getrakteerd op mooie vergezichten. In Bilzen stap je in het Munsterbos op de grens van het vruchtbare Haspengouw en de drogere Kempen. Hierdoor wandel je hier en daar langs stukken heide, uniek voor deze regio!

Herfstige tip! Trek eropuit net na een regenbui, op het moment dat het herfstzonnetje door de wolken piept. De kleuren en de geuren van het bos zijn dan zo intenser en het is zo rustig omdat praktisch iedereen nog binnen zit. Stamp met je regenlaarzen door de natte bladeren.

Op paddenstoelentocht

Een typisch kenmerk van het najaar, dat zijn de paddenstoelen die overal opduiken. Ga zelf op zoek naar de mooiste zwammen of laat je op sleeptouw nemen door een expert die je onderweg alles vertelt over de paddenstoelen die je tegenkomt. In Limburg kan je ieder weekend wel ergens naartoe voor een begeleide paddenstoelentocht.

Op pad met een gids

In de herfst worden er heel wat geleide wandelingen georganiseerd. Een gids neemt je mee doorheen de veranderende natuur en vertelt daarbij de leukste weetjes.