21-09-2023

Op paddenstoelentocht in de herfst

De natuur heeft in de herfst toch iets speciaal. De blaadjes aan de bomen verkleuren, je kan kastanjes en eikels rapen en na een flinke regenbui ruikt het overheerlijk in het bos. Maar wat echt een typisch kenmerk van het najaar is, zijn de paddenstoelen die overal opduiken. Op deze wandeltochten neemt een gids je mee om je alles te vertellen over de verschillende paddenstoelen die je onderweg tegenkomt.

Aan Kattevennen in Genk, toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen, vertrekt op 14 oktober een Paddenstoelensafari op maat van kinderen tussen 7 en 10 jaar. Ouders maken ondertussen op eigen houtje een herfstwandeling op een van de bewegwijzerde wandelroutes door het gebied.

Op 15 oktober heb je keuze te over. In Hengelhoef in Houthalen-Helchteren stap je op de Paddenstoelenexpedities door de bossen. In Diepenbeek ga je op Paddenstoelenwandeling door de vochtige weilanden van de Nietelbroeken. In Hechtel-Eksel starten verschillende Paddenstoelenwandelingen, waaronder een verhalenwandeling voor kinderen, in het natuurgebied In den Brand. Uiteindelijk kan je in Borgloon terecht om te wandelen langs de paddenstoelen. Op de wandeltochten neemt een echte paddenstoelenkenner je mee op pad.

Een vliegenzwam in de Limburgse natuur

Op de vochtige bosgrond van Domein Kiewit in Hasselt groeien de zwammen welig. Je leert de verschillende soorten kennen op de Paddenstoelenjacht van 18 oktober. In het Heempark in Genk staat de gids op 21 oktober op je te wachten voor een Paddenstoelentocht.

Zondag 22 oktober is een topdag voor de fans, want er zijn meerdere paddenstoelenwandelingen om uit te kiezen. Trek naar het uiterste noorden van Limburg voor een Paddenstoelentocht in Bocholt waarbij je de grens met Nederland oversteekt. De Rangers van het Nationaal Park Hoge Kempen nemen je mee op Paddenstoelenwandeling door Terhills. In Zonhoven speur je naar de mooiste paddenstoelen in het natuurgebied De Teut.

Kan je er zondag niet bij zijn in Zonhoven? Ga voor de herkansing op 24 oktober, want dan trekken ze daar weer op speurtocht door de Teut.

Op 5 november sluiten we het paddenstoelenseizoen af met een Paddenstoelenwandeling door Lieteberg in Zutendaal. Een Ranger van het Nationaal Park Hoge Kempen toont je de wondere wereld van de zwammen. Ook in Bree ga je op een frisse Herfstwandeling.

We zijn enorm benieuwd naar de mooiste paddenstoelenfoto's. Deel ze met ons op Instagram met #altijdlimburg of @visitlimburg.be!

Zin in nog meer wandelen? Lees onze blog 'Op herfstwandeling in Limburg' voor extra leuke wandeltips voor het najaar.

Paddenstoelen fotograferen in Limburg