11-05-2022

Op pad door de natuurgebieden van de Limburgse Kempen

In het noorden van Limburg zorgt de typische zandgrond van de Kempen voor een enorme verscheidenheid aan natuur. Van dichte bossen tot schrale heidegronden, het is hier uitstekend om rustig te wandelen en fietsen. Om ervoor te zorgen dat je door de bomen het bos nog kan zien, stellen we de natuurgebieden van de Limburgse Kempen aan je voor.

Veel bos in Bosland

Bosland heeft deze naam natuurlijk niet voor niets gekregen. Het is het grootste avonturenbos van Vlaanderen dat zich uitstrekt over de gemeenten Hechtel-Eksel, Pelt, Lommel en Peer en uit meer dan 10 deelgebieden bestaat. Dit heb je natuurlijk niet op één dag allemaal verkend. Het grootste deel van dit natuurgebied bestaat dus uit bos, voornamelijk naaldbomen. Specifiek in wandelgebied Pijnven zit je goed voor een boswandeling. Ook de unieke fietsbeleving ‘Fietsen door de Bomen’ in Bosland vind je in dit deelgebied terug.

Maar er is nog meer! In het gebied In den Brand verken je open zandvlaktes en landduinen. Ooit kwam de zee tot in Limburg, deze duinen zijn daar nog een overblijfsel van. Ook de Lommelse Sahara wisselt bos af met een enorme zandvlakte, al is deze dan weer niet op een natuurlijke wijze ontstaan. De Dommelvallei in Pelt is dan weer een zeer waterrijk gebied met elzenbroekbossen, hooilanden, weilanden en rietvelden. In de periode dat de heide in bloei staat, is het meer dan de moeite waard om richting de Lommelse heidegebieden te trekken: Kattenbos, de Heuvelse Heide, Blekerheide en Riebosserheide.

Wandelaars in het gebied In den Brand in Bosland

Veel water in GrensPark Kempen~Broek

GrensPark Kempen~Broek is zo uitgestrekt dat je hier zelfs de grens met Nederland kan oversteken. Aan Belgische zijde liggen de gemeenten Bocholt, Bree, Maaseik en Kinrooi in dit natuurgebied. Je wandelt of fietst door een mozaïek van landschappen met als typische kenmerk: water. Moerassen, beekvalleien, vennen, bossen, heide, hooilanden, weilanden, akkers en grootschalige landbouwgebieden geven kleur aan je tocht. Met 8 Belgische en 8 Nederlandse deelgebieden ben je hier niet snel uitgewandeld.

Wat ook heel erg karakteristiek is voor deze regio zijn de molens, zowel water- als windmolens, waarvan sommigen nog regelmatig draaien en malen. Neem zeker een kijkje in de Voorste Luysmolen waar elke tweede en vierde zondag van de maand een molenaar aan het werk is. Op de fietskaart van GrensPark Kempen~Broek staan zelfs 4 molenfietsroutes uitgetekend, moest je jouw fietstocht volledig in het teken van dit erfgoed willen zetten.

Landschap De Luysen in Grenspark Kempen-Broek

Veel van alles in het Nationaal Park Hoge Kempen

Het Nationaal Park Hoge Kempen is met meer dan 12.000 hectare een enorm groot gebied. De indeling in 9 wandelgebieden met elk een eigen toegangspoort zorgt ervoor dat je het overzicht blijft bewaren. Klaar voor een korte voorstelronde? Terhills heeft een verrassend landschap van ‘bergen en meren’. Hier kom je voor de weidse panorama’s. In Pietersheim, Kattevennen en Station As start je als je voornamelijk door bossen wilt fietsen of wandelen. Ook Lieteberg heeft veel bos en vult dit aan met kleine stukjes heide.

De place to be voor heide is de Mechelse Heide. De unieke fietsbeleving ‘Fietsen door de Heide’ in het Nationaal Park Hoge Kempen kom je in dit gebied tegen. In Thorpark beklim je de top van de mijnterril voor een mooi uitzicht. Bergerven is een echt verborgen pareltje. Dit was een voormalige grindgroeve waar je nu door dennenbossen, langs waterplassen en heidelanden wandelt. Wie weet kom je onderweg wel konikpaarden of Gallowayrunderen tegen. De Duinengordel ten slotte is de verzamelnaam voor drie wandelgebieden: Oudsberg, Donderslag en Solterheide. Landduinen voeren hier de boventoon.

Veel heide in De Groote Heide

Net zoals GrensPark Kempen~Broek is het natuurgebied van De Groote Heide een grensoverschrijdend park. Vanuit België heb je de keuze uit drie toegangspoorten om op verkenning te gaan. Domein De Bever in Hamont-Achel, gelegen in de vallei van de Warmbeek, is de startplaats van 5 wandelingen van 2 tot 14 km. Helemaal in het uiterste noordelijke puntje van Limburg ligt De Achelse Kluis. Naast een brouwerij van abdijbieren is dit ook het vertrekpunt voor een wandeling of fietstocht door De Groote Heide.

In Pelt start je met wandelen of fietsen aan toegangspoort De Wulp. Domein Hageven is samen met het Nederlandse domein Plateaux bekend omwille van de unieke heide- en venvegetaties. Als je goed oplet in het bezoekerscentrum van Hageven weet je op welke bijzondere dieren en planten je onderweg moet uitkijken.

Fietsers in de heide van natuurgebied De Groote Heide

Veel holle wegen in de Vallei van de Zwarte Beek

De Vallei van de Zwarte Beek is een groen parelsnoer van Hechtel-Eksel tot Diest. De vallei staat bekend voor haar variatie: van een zompnatte venige beekvallei tot de kurkdroge zanderige stuifduinen. Trek erop uit en geniet van dit prachtige stuk natuur. Om de Vallei van de Zwarte Beek te verkennen, moet je in het bezoekerscentrum De Watersnip in Koersel (Beringen) zijn. Hier starten diverse wandelroutes van 1,8 tot 6,9 km. De uitkijktoren van meer dan 30 meter geeft je al een mooi beeld over wat je op je wandeling te wachten staat. Beringen heeft met wandelgebied be-MINE en wandelgebied Paal nog twee ijzers in het vuur. Houd er wel rekening mee dat steile beklimmingen hier zeker op de planning staan! De Zwarte Beek stroomt daarna verder richting Lummen en Halen, waar nog twee wandelgebieden op je liggen te wachten: de Venusberg en Zelem.

Vallei van de Zwarte Beek wandelgebied Paal in Beringen