01-04-2024

Uit het fotoarchief: In den Brand in Hechtel-Eksel

In den Brand is een prachtig natuurgebied dat deel uitmaakt van Nationaal Park Bosland. Doorheen de jaren heeft het een transformatie terug naar het oorspronkelijke landschap ondergaan.

In den Brand vroeger

Het natuurgebied van ‘In den Brand’ bestaat oorspronkelijk uit landduinnatuur. Uitgestrekte zanderige heuvels die voor prachtige uitzichten zorgen. Ten tijde van de mijnbouw in Limburg werden hier hectares dennenbomen aangeplant om in stuthout voor de mijngangen te voorzien. Hierdoor verdween voor een deel het unieke zandduinenlandschap. Met steun van de Vlaamse overheid en Europa werd er 8,5 hectare hersteld.

In den Brand voor het herstelproject

In den Brand nu

In de winter van 2017 – 2018 werd in meerdere fasen 8,5 hectare dennenbos verwijderd. Enkele karakteristieke bomen die als winnaar uit de bus kwamen bij de bomenverkiezing bleven behouden. De lagen naalden en bladeren maakten plaats voor kwetsbare korstmossen en heide. De wortelstronken werden uit de grond gehaald, zodat de landduinen volledig in de natuurlijke staat herstel werden.

Het resultaat is prachtig en kan je met eigen ogen gaan bekijken! Ga op pad op een van de wandelroutes van 2 tot 5,6 km door het gebied In den Brand.