Tjenneboom

Aan de Tjenneboom geniet je van een panoramisch zicht op verschillende dorpjes van Heers, Sint-Truiden en Borgloon.
Op de weg van Helshoven naar Voort, komt men voorbij "Tjenneboom".
De Tjenneboom stond gedurende eeuwen op het punt waar de gemeenten Mettekoven, Hoepertingen, Gotem en Voort een vierlandenpunt vormden.
Hij stond op het hoogste punt van de omgeving (92m), hij beheerste er dan ook groots en majestueus het ganse landschap. Het was een reusachtige kanandaboom die door elkeen in de verre omtrek gekend was en tot 10 km in de ronde als baken dienst deed voor de vroege reizigers.
Zijn omtrek mat 5,6 m en in één van zijn spleten konden makkelijk vier personen plaatsnemen. Het takkengestel was zeer ontwikkeld en had een doorsnede van rond de 16 meter. Bij regenweer vonden runderen en schapen er een schuilplaats.
In 1888-1889, gedurende een heftige orkaan, werd er een stuk van zijn stam afgerukt en een twintigtal jaren later heeft de boom er het bijltje bij neergelegd en werd hij omgehakt.
In 1970 werd op initiatief van de heer S. Vandevelde door de heer Vrancken, burgemeester van Gotem, een nieuwe boom geplant.
Het was aan deze boom dat er in de duistere middeleeuwen "heksen" werden verbrand. De naam "Tjenne" zou afkomstig zijn van een vrouw die in het midden der 17de eeuw hier verbrand werd.
Voor 1900 werd hij echter "Jenne" uitgesproken en de naam zou afgeleid zijn van Johanna of Anna Machiels, die hier levend verbrand zou zijn als slot van een twee jaar durend proces tegen deze "heks" uit Mettekoven.
De doodstraf werd uitgesproken aan de voet van een reuzelinde, een honderdtal meter beneden de top, aan het kruispunt van de Romeinse weg en de weg Mettekoven-Hoepertingen, ook een boom die een hondertal jaar geleden verdwenen is. Aldus werd "Jenne" hier "den veure" (door het vuur) terechtgesteld. Aan Tjenneboom heeft men een reusachtig uitzicht over het mooie golvende Haspengouw en bij helder weer kan men een groot aantal kerktorens zien.