10-12-2021

10 warme tips op kindermaat

Heerlijk ingeduffeld op pad of juist binnen lekker opwarmen. Deze 10 activiteiten inspireren je voor een winterse gezinsuitstap. Eén ding staat al zeker vast: afsluiten doe je met een lekkere pannenkoek en een warme chocomelk.

1. Dwalen met Verhalen – Winterwonderlandtocht (afgelopen)

Deze gezinsvriendelijke wandelroute van vijf kilometer laat je dwalen door de omgeving van Kerniel. Onderweg houd je acht keer halt om naar een winters verhaal te luisteren. Scan de QR-code en een verteller neemt je even mee in een wondere, winterse wereld. Per stopplaats zijn er twee verhalen te beluisteren, één voor kinderen en één voor volwassenen. Trek stevige schoenen aan want het parcours is grotendeels onverhard en in deze tijd van het jaar kan dat betekenen dat de paden er niet helemaal moddervrij bijliggen.

Haal het plan gratis af aan de balie van de bibiliotheek of aan het toeristisch onthaal in de Stroopfabriek. Je kan het plan met routebeschrijving ook downloaden. De route is ter plekke niet bewegwijzerd, dus het is wel nuttig om een kaart bij de hand te hebben. ‘Dwalen met Verhalen’ is mogelijk tot en met 15 januari.

2. Beestige Boelwandeling

De bossen van Kattevennen in Genk, toegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen, zijn sowieso een gezinsuitstap waard: met de 360° shows in de Cosmodrome, de minigolf en het Planetenpad vliegt de dag voorbij. Sinds de herfstvakantie kan er een nieuwe wandeling op kindermaat aan het lijstje toegevoegd worden. Op de Beestige Boelwandeling voeren de allerkleinsten opdrachten uit die hen in de huid van de dieren uit het bos doen kruipen. Ze moeten sluipen als een vos, zich verschuilen als een everzwijn en kruipen zoals een salamander. Ravotten zoals het hoort, mét vuile knieën en stralende gezichten.

De wandelkaart is voor vijf euro beschikbaar aan het bezoekersonthaal van Kattevennen.

Kinderen op de Beestige Boelwandeling in Kattevennen in Genk

3. Blaas je eigen kerstbal (afgelopen)

Dit is echt een warme tip, want in het glasatelier van het GlazenHuis in Lommel kan de temperatuur flink oplopen. Ideaal om aan de winterse kou te ontsnappen. Op 19 december maak je jouw eigen kerstbal onder begeleiding van een ervaren glasblazer. Het glas wordt verwarmd in een oven tot meer dan 1000°C. Blaas in de pijp en zie hoe het vloeibare glas de vorm aanneemt die jij wilt. Personaliseer de kerstbal, voeg kleur toe en voilà, dit jaar hangt je eigen glaskunstwerk in de kerstboom.

Kinderen vanaf 6 jaar kunnen deelnemen aan deze workshop. De kerstbal moet eerst twee dagen afkoelen en ligt dan voor je klaar in de Glasshop.

4. Kerstmagie in kasteel Duras (afgelopen)

Het allerbeste decor voor een magische kerst, dat is een sprookjesachtig kasteel. Nog tot en met 23 december ga je met het hele gezin op ontdekkingstocht door het kasteel van Duras (Sint-Truiden). Een kasteel dat anders niet toegankelijk is voor het publiek, opent nu de deuren om een betoverend kerstverhaal te brengen. Fantastische lichteffecten, prachtige muziek en een gloednieuw, meeslepend verhaal tonen de weg door de versierde zalen. Opeens komt alles tot leven in het kasteel en is het aan de kinderen om het mysterie van de Twinkelings op te lossen.

Bestel je tickets nu en geniet van deze wondere wereld in alle veiligheid. Je betreedt het kasteel per bubbel en door het eenrichtingsverkeer kruis je nooit een andere bubbel.

5. Op speurtocht met Eefje het Everzwijn

Ga op pad met Eefje het Everzwijn door De Hoefaert, een natuurgebied waar vooral de naaldbossen opvallen. Eefje schotelt kinderen tot 12 jaar verschillende doe- en denkopdrachten voor op een wandelroute van vier kilometer. Tijdens de wandeling moet je verschillende figuren zien te vinden. Bij iedere figuur wacht een verhaaltje en een opdracht.

De speurtocht kan iedere dag gedaan worden tot en met 6 maart. Het opdrachtenboekje is te verkrijgen voor vijf euro bij Toerisme Bilzen.

Kinderen ravotten in de natuur

6. De Wenstocht

Wat is jouw allergrootste wens? In het stadspark van Sint-Truiden staat een reuzegrote boom die wensen in vervulling kan brengen. Maar dat gaat niet zomaar. Wanneer het donker is, moeten de kinderen op zoek gaan naar het wenslichtje. Dat vinden ze door tijdens de zoektocht verschillende vragen op te lossen. Wanneer ze het lichtje gevonden hebben, mag ieder kind één schat naar wens uit de kist nemen.

De Wenstocht is een kindvriendelijke tocht op het parcours van Sint-Truiden by Lights en kan dus ook enkel op vrijdag-, zaterdag- en zondagavond na zonsondergang afgelegd worden. In de kerst- en krokusvakantie is de tocht iedere dag mogelijk. Haal het kaartje gratis af bij Toerisme Sint-Truiden.

7. Bruegel. De grote ontsnapping

Tien wezens uit het werk van Pieter Bruegel zijn uit hun schilderijen ontsnapt en verstoppen zich in de Sint-Trudokerk in Peer. De opdracht is eenvoudig: kijk aandachtig in het rond en zorg dat je alle wezens terugvindt. Breng daarna zeker een bezoek aan het Bruegelmuseum, dan zie je de personages in hun oorspronkelijke habitat, het daadwerkelijke schilderij. Ook in het museum houden de kinderen zich bezig met leuke doe-opdrachten.

Haal de brochure voor ‘De grote ontsnapping’ gratis af bij Toerisme Peer. Een bezoek aan het Bruegelmuseum met het hele gezin duurt een uur en kost vijf euro.

8. Kerstelfenzoektocht (afgelopen)

Ga op zoek naar de kerstelfjes die zich schuilhouden in de etalages in het stadscentrum van Sint-Truiden. Ben jij een echte speurneus? Start dan de kerstelfenzoektocht op de Groenmarkt en los het verhaaltje op door middel van een zoektocht!

De zoektocht start aan Toerisme Sint-Truiden. Voor 2, 50 euro krijg je een kerstelfenmuts, een zuurstok en een chocomelk in de plaats.

Kerstelfenzoektocht Sint-Truiden

9. Lichtjeswandelzoektocht in Pelt (afgelopen)

Tijdens de kerstvakantie wandel je ’s avonds langs de meest magische kerstlichtjes en -versiering in Pelt. Je vertrekt aan de Corneliuskerk op een gratis lichtjeswandelzoektocht voor jong en oud van vijf kilometer.

Vanaf 23 december vind je de route en het deelnameformulier op de website van Pelt. Print de route of download deze op je gsm en ga op pad.

10. Winterse Griezeltocht (afgelopen)

Stoere kinderen die niet bang zijn van het donker gaan in Leopoldsburg op een Winterse Griezeltocht. Al hoef je niet per se te wachten tot de nacht valt, want je kan de wandeling vrijblijvend aanvangen. Je start aan de kerk in het centrum en wandelt vier kilometer lang langs verschillende borden met QR-codes. Scan de code, luister naar een griezelverhaal en los de opdracht op.

Lichtjeswandelzoektocht in Pelt