De Brug van Vroenhoven, daar waar de Tweede Wereldoorlog begon
Wanneer Duitse troepen op 10 mei 1940 het Albertkanaal oversteken tijdens een verrassingsaanval, begint de Tweede Wereldoorlog voor België echt. De brug van Vroenhoven, pal aan de Nederlandse grens, was een van de doelwitten.
In het huidige belevingscentrum reis je terug naar de begindagen van de oorlog met getuigenissen van overlevenden en authentieke voorwerpen. Je krijgt via woord, geluid, foto en film een kijk op die prille jaren veertig, zowel vanuit het menselijke als het militaire perspectief.
Een educatieve, speelse zoektocht leidt kinderen doorheen het museum en maakt hen op een luchtige manier bewust van de impact en schaal van deze oorlog.
Sta tijdens je bezoek zeker even stil bij de herdenkingswand voor de 1740 slachtoffers die hier vielen aan het begin van WOII. En laat ons de verhalen uit Vroenhoven nooit vergeten. Lest we forget.
Liberation Garden, de prijs van vrede en vrijheid
100.000 gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog liggen in de streek rond Liberation Garden begraven. Het verhaal van WOII in deze regio kan nergens beter verteld worden dan in Leopoldsburg, een historische garnizoensstad sinds 1835.
Stap binnen in het hedendaagse belevingsmuseum Liberation Garden en luister naar de verhalen van bezetters, verzetsmensen en bevrijders. Beleef een bombardement in een schuilkelder, woon de briefing bij van een generaal tijdens Operatie Market Garden en vlieg met een Spitfire naar Nazi-Duitsland.
Dankzij de moderne technieken van 3D en VR brengt Liberation Garden de Tweede Wereldoorlog dicht op je huid. Je breng de personages tot leven door hun hand aan te raken, waarna zij jou raken met hun persoonlijke verhalen.
Kinderen gaan op een spannende missie doorheen het museum met uitdagende opdrachten en verhalen op maat.