01-09-2023

Limburg in oorlogstijd: op pad langs 5 historische locaties

Laat je onderdompelen in de emotionele verhalen van de Eerste en Tweede Wereldoorlog op vijf gedenkwaardige locaties. Deze plekken, doordrenkt van moed en herinneringen, bieden je de kans om te leren en te reflecteren. Reis met ons mee terwijl we deze historische sites verkennen die nog altijd een krachtige boodschap van vrede en menselijke veerkracht uitdragen.

De Brug van Vroenhoven, daar waar de Tweede Wereldoorlog begon

Wanneer Duitse troepen op 10 mei 1940 het Albertkanaal oversteken tijdens een verrassingsaanval, begint de Tweede Wereldoorlog voor België echt. De brug van Vroenhoven, pal aan de Nederlandse grens, was een van de doelwitten.

In het huidige belevingscentrum reis je terug naar de begindagen van de oorlog met getuigenissen van overlevenden en authentieke voorwerpen. Je krijgt via woord, geluid, foto en film een kijk op die prille jaren veertig, zowel vanuit het menselijke als het militaire perspectief.

Een educatieve, speelse zoektocht leidt kinderen doorheen het museum en maakt hen op een luchtige manier bewust van de impact en schaal van deze oorlog.

Sta tijdens je bezoek zeker even stil bij de herdenkingswand voor de 1740 slachtoffers die hier vielen aan het begin van WOII. En laat ons de verhalen uit Vroenhoven nooit vergeten. Lest we forget.

Belevingscentrum Brug van Vroenhoven

Liberation Garden, de prijs van vrede en vrijheid

100.000 gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog liggen in de streek rond Liberation Garden begraven. Het verhaal van WOII in deze regio kan nergens beter verteld worden dan in Leopoldsburg, een historische garnizoensstad sinds 1835.

Stap binnen in het hedendaagse belevingsmuseum Liberation Garden en luister naar de verhalen van bezetters, verzetsmensen en bevrijders. Beleef een bombardement in een schuilkelder, woon de briefing bij van een generaal tijdens Operatie Market Garden en vlieg met een Spitfire naar Nazi-Duitsland.

Dankzij de moderne technieken van 3D en VR brengt Liberation Garden de Tweede Wereldoorlog dicht op je huid. Je breng de personages tot leven door hun hand aan te raken, waarna zij jou raken met hun persoonlijke verhalen.

Kinderen gaan op een spannende missie doorheen het museum met uitdagende opdrachten en verhalen op maat.

Binnen in Liberation Garden in Leopoldsburg

De rustplaats van duizenden soldaten

De Duitse Militaire Begraafplaats in Lommel is de grootste West-Europese begraafplaats uit de Tweede Wereldoorlog. Het park is maar liefst 16 hectare groot en 39.111 Duitse soldaten kregen er hun laatste rustplaats.

Breng een bezoek aan deze serene plek en dwaal langs de eindeloze gravenrijen. De heide die geplant werd voor ieder soldatenkruis, geeft de begraafplaats in de nazomer een paarse gloed. Dat zicht laat niemand onberoerd.

 

Duitse Militaire Begraafplaats in Lommel

Wandel over het historische vliegveld van As

In 1917 richtten de Duitsers een vliegschool in het Limburgse As op. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kregen vliegtuigwaarnemers hun opleiding en leerden ze schieten op vijandelijke doelen.

Op geen enkel ander vliegveld in bezet gebied werden zoveel vaste loodsen, leslokalen en verblijfsaccommodaties opgetrokken. Met daarbovenop een schietveld van 98 km² was deze inrichting uniek in Europa.

Vanuit de oorspronkelijke officiersmess start een wandeling van 2,5 km over het vliegveld. Verschillende bunkers en betonplaten liggen er als stille getuigen. Download de Erfgoedapp om het verleden door middel van geluidsfragmenten, foto’s en video’s te verkennen.

Een aangepaste versie van de app is beschikbaar wanneer je met de kinderen op pad wil gaan door dit stukje oorlogsverleden.

Een oude foto van de vliegschool van As

Helmen in Halen

Midden in de Halense velden ligt het slagveld van de Slag der Zilveren Helmen, een plek waar op 12 augustus 1914 vele soldaten het leven lieten. De slag was de laatste grote cavaleriecharge in West-Europa.

Naast een museum en monumenten die herinneren aan WO I, kan je op het slagveld 'Helmen' bezoeken. 44 oorspronkelijk identieke 'Stahlhelmen' werden in - toen nog - 44 Limburgse gemeenten bewerkt tot unieke creaties.

Jong en oud gingen aan de slag om op een creatieve manier een oorlogsverhaal van hun gemeente op de helm te vertellen. Alle unieke helmen samen vormen één groot kunstwerk.

Wandel of fiets naar deze plek waar verleden, heden en toekomst samenkomen. Dwaal tussen de helmen of neem een rustpauze op de picknickbank die uitkijkt over het veld.

'Helmen' is gelegen langs de Betserbaan in Halen, ter hoogte van fietsknooppunt 351. Of volg de Zilveren Helmenwandelroute.

Helmen in Halen