01-05-2023

Reis door de Romeinse tijd

De Romeinse periode was een bijzonder belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis van onze provincie. Vier eeuwen lang bepaalden de Romeinen de structurele, economische en culturele ontwikkeling van de regio. Tot op vandaag, 2000 jaar later, is hun stempel nog zichtbaar. Kom je mee op reis?

Met een audiogids door het Gallo-Romeins Museum

Gallo-Romeins Museum

Wie Romeinen zegt, zegt Gallo-Romeins Museum in Tongeren. En leren over het verre verleden is nergens zo leuk als hier! Sfeervolle installaties, multimediale presentaties, een bijzondere selectie voorwerpen uit de oudheid, het zijn maar enkele van de vele elementen die je laten kennismaken met het verhaal van de Gallo-Romeinen in onze regio.

Bewonder de gouden muntschat die vertelt over de verovering door de Romeinse veldheer Julius Caesar, ontdek indrukwekkende Romeinse architectuur-restanten, de rijke inhoud van de tumuli, verfijnde juwelen, godenbeeldjes en aardewerk. Bovendien is het museum ook gekend om zijn boeiende tijdelijke tentoonstellingen.

Op woensdag, in het weekend en tijdens de schoolvakanties zijn er leuke activiteiten voor gezinnen met kinderen. In 2011 werd het museum gekroond tot laureaat van de European Museum of the Year Award en is daarmee het eerste en enige Belgische museum dat deze prijs ontving.

Tumuli, 2000 jaar oude grafheuvels in Gingelom

Tumuli

Fan van geschiedenis? En ben je graag in de natuur? In Gingelom ontdek je te midden van het prachtige landschap unieke tumuli! Tumu-watte? Tumuli zijn 2000 jaar oude Gallo-Romeinse grafheuvels, waar welgestelde Romeinen hun laatste rustplaats vonden.

De vruchtbare Haspengouwse grond trok Romeinen aan om hier - vaak welvarende - landbouwbedrijven uit te bouwen. De tumuli tonen op die manier aan dat de regio een belangrijke economische motor was.

Maar waarom kregen deze fortuinlijke Romeinen zo'n heuse grafheuvel? Niet alleen moest het graf de tand des tijds kunnen doorstaan, het moest ook prominent aanwezig zijn in het landschap. Want uit het oog is uit het hart. Dus wie lang herinnerd wil worden, zorgt best voor een opvallende begraafplaats. Wel, daar zijn ze vast en zeker in geslaagd!

Gingelom is hierin bovendien uniek. Met maar liefst zes grafheuvels binnen een straal van amper 1,5 km vind je er de grootste concentratie tumuli van Vlaanderen! De tumuli bereik je via een fiets- of wandelroute of met een huifkar.

Romeinse zuil in het Teseum

Teseum

Wandel letterlijk terug in de tijd en daal af naar de oudste stad van België, waar Tongenaren van generatie op generatie bouwden aan een stad om in te leven, te werken en te wonen.

De funderingen en muren van hun eeuwenlange ijver zijn te bewonderen op de archeologische site van het Teseum, één van de meest tot de verbeelding sprekende vindplaatsen van de Benelux. Drie meter onder de grond vertellen eeuwenoude stenen het verhaal van de stad, haar bewoners en de kerk.

Dit verhaal begon 2000 jaar geleden bij de Romeinse heersers en wordt vandaag nog steeds geschreven. De site is een onmisbaar vertrekpunt voor elk bezoek aan Tongeren.

Met de multimediagids krijg je interessante achtergrondinformatie boordevol spannende verhalen over de schatten van het Teseum. Het traject is zowel voor volwassenen, jongeren als kinderen. Plan snel je bezoek!