01-04-2022

De geschiedenis van Gingelom

Ben je een fan van geschiedenis? Wil je alles te weten komen over hoe de Romeinen in onze streek leefden? In het prachtig glooiende landschap van Gingelom kan je hun bijna tweeduizend jaar oude grafheuvels bezoeken! Kers op de taart is het tumuli-event op zondag 8 mei.

In het prachtig glooiende landschap van Gingelom kan je bijna tweeduizend jaar oude Romeinse grafheuvels bezoeken.

Heus tumultueus

Gingelom heeft iets bijzonders te bieden: het mooie landschap omvat maar liefst zes grafheuvels of tumuli als herinnering aan zijn Gallo-Romeins verleden. Binnen een straal van nauwelijks 1,5 kilometer vind je de Twee Tommen, de Drie Tommen en de imposante Avernassetom. Die laatste is met een hoogte van 7,8 meter en een diameter van 23 meter één van de grootste grafheuvels van Haspengouw.

Tom is streektaal voor (graf)tombe. De tumuli dateren van de tweede eeuw na Christus en zijn de laatste rustplaats van rijke Romeinse villabewoners, zoals er tussen de eerste en vierde eeuw honderden waren in Limburgs Haspengouw. Die villa’s waren grote landbouwbedrijven met tientallen werknemers en vele hectaren grond. De eigenaars en familieleden werden onder de tumuli begraven samen met allerhande voorwerpen voor het hiernamaals. Op die manier wilden de nabestaanden enerzijds zorgen voor een goede overgang voor de overledene,  anderzijds hoopten ze dat zo’n tom de herinnering een eeuwigheid zou bewaren. Gezien deze tommen intussen bijna tweeduizend jaar oud zijn, is dat aardig gelukt.

Gallo-Gingelom

Vier eeuwen lang bevolkten de Romeinen de vruchtbare regio van Haspengouw. Hun sporen zijn vandaag, tweeduizend jaar later, nog steeds aanwezig. Zo is het Romeinse wegennetwerk op een aantal punten omgevormd tot fietspad. Daarnaast heeft de gemeente Gingelom met een aantal partners samengewerkt om de tumuli in goede staat te bewaren. Ze deden aanpassingen in het landschap om de grafheuvels meer ruimte en zichtbaarheid te geven en om interne schade  te voorkomen. De restauratie van de drie sites staat model voor het herstel van andere tumuli in Limburg.

Om deze rijke geschiedenis te kunnen delen met bezoekers werden de sites verder optimaal ingericht. Zo zijn er wandelpaden aangelegd tussen en rondom de tumuli en kan je even  pauzeren op de zit- en picknickbanken. Verder is elke site voorzien van een infobord dat een deel van het Gallo-Romeins verleden vertelt. De site van de Twee Tommen neemt bezoekers mee naar de

periode van de Gallo-Romeinse villa’s, de toenmalige landbouwbedrijven. Bij de Drie Tommen ontdek je alles over de archeologische vondsten in 1862. De site van de Avernassetom gaat in op de Gallo-Romeinse begrafenisrituelen en het leven na de dood.

Tijdens het tumuli-event in Gingelom op 8 mei 2022 word je in ware Gallo-Romeinse stijl ontvangen aan de Drie Tommen.

Ad tumultimum

Wil je graag zelf graag ondergedompeld worden in dit boeiende verleden? Dan is het tumuli-event in Gingelom op 8 mei 2022 hét uitgelezen moment! Word in ware Gallo-Romeinse stijl ontvangen aan de Drie Tommen en beleef een hele dag in het teken van de tumuli en hun geschiedenis. Wat is er te doen? Leuke workshops voor kinderen, rondleidingen met gidsen, genieten van hapjes en drankjes in een prachtige buitenomgeving. Een perfecte familienamiddag of leuke tussenstop voor wandelaars en fietsers.

De drie sites zijn steeds toegankelijk met de fiets via de knooppunten 510, 511 en 192. Je kan er ook schitterend wandelen via de bewegwijzerde Verbogen Moois route. Deze wandeling van vier kilometer leidt je langs twee tumulisites. Wil je de grafheuvels

in groep bezoeken? In samenwerking van hoeve Jadoul en het Gallo-Romeins Museum te Tongeren is een gegidste rondleiding met huifkar mogelijk. Op welke manier ook, de tumuli in Gingelom zijn meer dan de moeite waard om te ontdekken!