01-09-2023

Tongeren op maat van citytrippers

Staat een stedentrip naar Tongeren nog niet op je bucketlist? Daar moeten we verandering in brengen! De eerste stad van België heeft namelijk heel wat in petto. Laat deze 5 tips jou over de streep trekken.

1. Tongerse antiekmarkt

Uitslapen op zondag? Dat wil je niet. In Tongeren zijn ze al vroeg uit de veren. Het stadscentrum transformeert tot één grote – bijna middeleeuwse – marktplaats. Geluiden van een gezellige bedrijvigheid en uitnodigende geuren van verse koffie en broodjes verwelkomen je voor een rijkgevulde dag.

Op zondag leiden alle wegen naar Tongeren voor dé internationale antiek-hotspot. Maar liefst 30 gerenommeerde antiekshops en zo’n 250 standhouders pakken er uit met de meest originele spullen. Ben je klaar voor een voormiddag schattenjagen op de antiekmarkt?

Antiekmarkt Tongeren

2. Reis door de tijd in het Gallo-Romeins Museum

Stap het Gallo-Romeins Museum binnen voor een opmerkelijke tijdreis. In de permanente tentoonstelling ‘Van neanderthaler tot Gallo-Romein’ staan meer dan 2000 voorwerpen, waaronder heel wat topstukken, tentoongesteld. Ze komen tot hun recht in een eigentijdse en sfeervolle scenografie.

Ook films, maquettes en levensechte figuren in kunsthars brengen je in de ban van die lang vervlogen tijden. Dat maakt de expositie ook bijzonder aantrekkelijk voor kinderen. Eén ding is zeker: bezoek deze tentoonstelling en het verre verleden laat je nooit meer los. Meer nog, je kijkt voortaan met heel andere ogen naar het heden!

Extra tip: vanaf 21 oktober bezoek je de nieuwe, internationale tentoonstelling ‘De oudheid in kleur’. Gisteren nog in New York, morgen in Tongeren!

Gezin in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren

3. Teseum: beklim de toren van de basiliek!

De basiliektoren pronkt opnieuw in het Tongerse landschap, volledig gerestaureerd en in topconditie! Voor het eerst in de geschiedenis krijgt het brede publiek toegang tot de toren via het Teseum. Erfgoedjagers kunnen nu dus ook dit stukje Unesco werelderfgoed afvinken

De beklimming langs de zolders van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek en de binnenruimtes van de toren met de beiaard is ronduit uniek. Vanaf de top heb je een spectaculair uitzicht over het Haspengouwse landschap.

Beklimming van de toren van de basiliek van Tongeren

4. Tongeren: walhalla voor foodies

Foodies en fijnproevers halen in Tongeren hun hart op. Getalenteerde chefs, gezellige cafébazen en andere smaakmakers verwennen met veel passie je smaakpapillen. Of je nu aan tafel schuift in een van de sterrenrestaurants, een gezellige lunch nastreeft of je tanden zet in lekkers van een ambachtelijke natuurbakkerij, je vindt gegarandeerd een adresje naar smaak. Culinair vakmanschap en gastheerschap gaan hand in hand.

Op café in Tongeren

5. Begijnhofmuseum Beghina

Het begijnhof van Tongeren hoort bij de dertien Vlaamse begijnhoven die in 1998 opgenomen zijn in de lijst van het cultureel en natuurlijk werelderfgoed van de Unesco.

Op het prachtige idyllische pleintje 'Onder de Linde' vind je het Begijnhofmuseum Beghina. Deze authentieke begijnenwoning uit 1660 nodigt je uit om een kijkje te nemen in de vervlogen wereld van de begijnen. De begijntjes zijn weliswaar verdwenen maar het warme gevoel van een eigen haard, het oord van rust, is gebleven.

Begijnhofmuseum Beghina