01-08-2022

Beringen op maat van gezinnen met jonge kinderen

Het is vakantie! Dat betekent veel tijd met de kinderen! Wij zetten vijf topactiviteiten op een rij voor een fantastische uitstap met het hele gezin. Denk: kriebelend avontuur, zoetsappige natuur en meeslepend erfgoed en cultuur. Waar doe je al die leuke dingen? In Beringen!

Het Mijnmuseum in Beringen

1. Mijnmuseum

Zou je wel eens in de schoenen willen staan van een mijnwerker die diep onder de grond moest zwoegen om steenkool boven te halen? In het Mijnmuseum in Beringen neemt een voormalige arbeider je mee op een rondleiding door het verleden! Aan de hand van getuigenissen, video's en klank- en lichtspel kom je alles te weten over het leven in en rond de mijngangen. Je kan het Mijnmuseum elke dag vrij bezoeken van 10 tot 17 uur. Daarnaast is er een moderne tentoonstellingsruimte met spectaculaire ondergrondsimulatie – als je durft! Dit kan elke dag onder begeleiding van een gids om 11, 13 en 15 uur. Of kom naar de Mijnzondagen en word mijnwerker voor één dag! Wist je trouwens dat de mijnsite van Beringen de grootste industriële erfgoedsite in Vlaanderen is en uniek in Europa? Maak na afloop nog een prachtige wandeling op de historische mijnsite, geniet van een lekker Koolputtersbiertje of ga uitwaaien op de mijnterril.

Heerlijke blauwe bessen plukken bij Blueberry Fields in Beringen

2. Blueberry Fields

In de vallei van de Zwarte Beek vind je de plantages van Blueberry Fields. Al meer dan twintig jaar groeien hier de heerlijkste blauwe bessen midden in het groen. Zo uit het handje te snoepen of te proeven in een waaier aan lekkernijen zoals taart, ijs, confituur en sap. Verken het domein te voet en bewandel één van de drie educatieve routes tussen de plantages, langs stromende beekjes en eeuwenoude eiken. De beekwandeling (geel) is een 850 meter lang en is ook toegankelijk voor rolstoel en buggy. De bomenwandeling (groen) telt 1700 stappen of een ruime kilometer in afstand. Bes op de taart is de bosbessenwandeling (blauw) van twee kilometer. Kom na afloop zeker even pauzeren in het fietscafé. Blueberry Fields forever.

3. Recreatieoord ’t Fonteintje

Lopen je koters over van de energie? Bij recreatieoord ’t Fonteintje kunnen ze zich kostelijk moe maken op de grote speeltuin, de minigolfbanen en de trickpin. Wie geen last heeft van hoogtevrees, geniet vanuit de dertig meter hoge uitkijktoren van een adembenemend zicht over het mooie Kempenlandschap.

De Avonturenberg in Beringen

4. Avonturenberg

Een berg aan avontuur? Dat vind je op de Avonturenberg! Langs een bos van 1600 palen bereik je al klimmend, klauterend en spelend de top van de terril. Wandelpaden wisselen af met trappen, touwenparcours, klimconstructies en kruiptunnels. Dit is voor durvers! De route leidt je naar verschillende uitzichtpunten en onderweg lees je allerhande feitjes over de geschiedenis van de mijn. Heb je de top bereikt? Wat goed! Hier kan je even op adem komen op het verzonken kolenplein en genieten van het prachtige uitzicht.

Op speurtocht met Pierewiet de kanariepiet op be-MINE in Beringen

5. Op speurtocht met Pierewiet de kanariepiet

Heb jij Pierewiet de kanariepiet al gespot? Hij neemt je mee op sleeptouw rond de site van be-MINE en houdt jullie onderweg graag bezig met allerlei leuke doe-opdrachten, raadsels en weetjes. Het opdrachtenboekje haal je voor twee euro bij het onthaal van Toerisme Beringen. Zij geven je ook een rugzakje mee met al het nodige materiaal om de tocht tot een goed einde te brengen. Weet jij alles op te lossen? Dan mag je nadien nog een leuke verrassing gaan halen bij het onthaal!

Praktisch: De speurtocht is zo’n drie kilometer lang en is prima te doen met buggy’s en rolstoelen.

Begint de vakantieverveling toe te slaan? Of willen jullie gewoon nog volop genieten van die vrije dagen? Kom naar Beringen en maak de leukste herinneringen!