01-10-2022

Tongeren op maat van foodies

In Tongeren gaat liefde écht door de maag. Fijnproevers halen hun hart op in een van de vele brasseries en gastronomische restaurants. Het culinaire aanbod in de oudste stad van het land is bijzonder groot. De originele eetadresjes doen menig foodie watertanden.

Sterren proeven

Het culinaire niveau op enkele vierkante kilometers is onnavolgbaar. Sterrenrestaurants Magis, De Mijlpaal en Altermezzo presenteren een keuken op topniveau en pronken elk met één felbegeerde ster. Passie voor koken, vakmanschap en duurzaamheid kleuren de borden van de Tongerse chefs. Ze houden van alles van hier en laten zich inspireren door wat de gulle natuur hen aan lokale producten biedt.

Culinair Tongeren laat je proeven van passie voor koken, vakmanschap en duurzaamheid

Waterkers op de taart

Iedereen in Tongeren en omstreken is er wild van! Zelfs topchef Peter Goossens zakt speciaal af naar de eerste stad voor de befaamde waterkers. De unieke zachte mosterdsmaak geeft heel wat pit aan salades, soepen, sauzen, pesto en zelfs desserts. Deze supergezonde groente is dan ook met recht en reden officieel erkend als Tongers streekproduct. Meer info vind je op de Facebookpagina van waterkerskwekerij Sint-Lucie.

In de regio van Tongeren halen topchefs hun waterkers

Tip: Waterkers met een schuimlaagje: La Cress-bier. De Kelten gaven hun bier al een bittere toets met waterkers en die traditie wordt in ere hersteld!

De Tongenaar blijft een bierliefhebber.

Bier hier!

Tot diep in de 19de eeuw huisvestte Tongeren tientallen brouwerijen die smakelijke streekbieren produceerden. Helaas. Door de zware concurrentie van bier met lage gisting, wijn, koffie, thee, zuiver water en jenever gingen die (oh ironie) op de fles. Maar de Tongenaar blijft een bierliefhebber. Het schuimende goud speelt een vooraanstaande rol in de Tongerse gastronomie. Proef de streekbiertjes in één van de gezellige biercafés van de stad of ontdek het uitgebreide assortiment aan lokale biertjes in de streekproductenshop van Toerisme Tongeren.

Haspengouw is de tweede grootste fruitstreek van Europa.

Haspengouws fruit

Appels, peren, kersen, frambozen, aardbeien, (wijn)druiven… valt het op dat er in Tongeren heel wat fruit op je bord prijkt? Dat is niet verwonderlijk: Haspengouw is de tweede grootste fruitstreek van Europa! De talloze boomgaarden bepalen niet alleen het ritme van het dagelijks leven, maar ook de menu’s van onze chefs

Praktisch: fiets vanuit Tongeren langs het Fruitspoor door het Haspengouws terroir. Onderweg word je getrakteerd op indrukwekkende panorama’s met blozende appels en peren, vredige kerkdorpen en prachtige kastelen. Het rijke verleden liet hier fascinerende sporen na. Zowel cultureel, industrieel als religieus erfgoed liggen voor het oprapen. Dit is misschien wel de meest instaproof fietsroute van Limburg! Meer info over fietsen langs het Fruitspoor vind je hier.

Het mooie fruitlandschap trakteert je op een heel erg instaproof fietsroute.
Sinds 2017 bundelt de stad Tongeren de vele leuke adresjes in de culinaire pocketgids Foodies Tongeren.

Culinaire kaart ‘Foodies Tongeren’

In 2017 bracht de stad Tongeren voor het eerst de culinaire pocketgids ‘Foodies Tongeren’ uit. De vele gezellige restaurants en culinaire hotspots die Tongeren rijk is werden gebundeld in een handige gids. Deze gids werd sinds kort vertaald naar een digitale kaart waarbij je op thema kan zoeken naar jouw ideale smaakmaker in de oudste stad van België. Vind jouw verrukkelijk adresje hier. Check ook zeker de sociale media van Foodies Tongeren via Facebook en Instagram (#foodiestongeren)

Met de gids Foodies Tongeren ontdek je alle culinaire plekjes in deze mooie stad.