01-05-2022

De geschiedenis van Landcommanderij Alden Biesen

Ontdek de boeiende geschiedenis van Alden Biesen met al je zintuigen! Deze zomer is de Landcommanderij het decor voor tal van interactieve en prikkelende activiteiten. Laat je uitdagen en bekoren door dit mooie domein en haar verleden.

Landcommanderij Alden Biesen is één van de grootste kasteeldomeinen in de Euregio.

Kasteel cultuur

Iedereen kent de Orde der Tempeliers, maar wist je dat er in hartje Limburg een andere grote geestelijke ridderorde actief was? Landcommanderij Alden Biesen werd in 1220 opgericht door de Duitse Ridderorde. Ze bouwde er één van de grootste kasteeldomeinen in de Euregio uit. Achthonderd jaar later vervult de site nog steeds een belangrijke rol als Europees cultuur- en congrescentrum. Sinds 1971 is Alden Biesen in handen van de Vlaamse Overheid.

Gegidste zomerrondleidingen

De beste manier om het domein van Alden Biesen te verkennen? Ga op ontdekking met een wandelende encyclopedie! De ervaren Gidsen van Alden Biesen staan te trappelen om jullie een uur lang mee te nemen door de geschiedenis van de Landcommanderij. Ontdek de historische gebouwen, de Franse tuin en het Engels park en het befaamde 18de-eeuwse kerkorgel. Verder krijg je een unieke kijk in het interieur van de waterburcht en het appartement van de landcommandeur. Sluit in de weekends van juli en augustus aan bij één van de zomerrondleidingen en Alden Biesen kent voor jou geen geheimen meer!

Ga op ontdekking met één van de ervaren Gidsen van Alden Biesen!

Wandel, speur en luister

Loop verloren, spits je oren en kijk je ogen uit tijdens één van de wandel-, speur- en luistertochten op het domein van Alden Biesen. In de zomervakantie ben je iedere dag welkom in het Engels park voor de dromerige muziekwandeling Punica Granatum. Vergezel de zangeressen van het ensemble Psallentes in hun droom, een zoektocht naar de volmaakte plek voor een fotoshoot. Intussen spoken er talloze oude muziekdeuntjes door hun hoofd. En door jouw oren, want op acht locaties vind je een QRcode die leidt naar een muzikale video. Liever wat spanning met een vleugje magie? Vanaf 28 mei kunnen kinderen vanaf vier jaar samen met Heks Lira en Tovenaar Sem op speurtocht naar Krakende Bezems. Dit interactief luisterspel is gebaseerd op Heksen-bezem-wegvlieg-dag, een kinderboek van auteur Guy Daniëls met illustraties van Ina Hallemans. Het mooie boek is vanaf dan exclusief verkrijgbaar in het infokantoor toerisme te Alden Biesen.

Bilzen Mysteries

De historische site is het decor voor een spannend spel! Het Complot is een interactieve speurtocht voor jong en oud. Raadsels, aanwijzingen en opdrachten leiden je doorheen de Landcommanderij naar de oplossing van het mysterie. Er is een eenvoudige en een gevorderde formule beschikbaar. Meedoen kan dus met volwassenen of als gezin, als je durft!

Er zijn genoeg redenen om kennis te maken met de imposante landcommanderij. Ooit hoofdzetel van de Duitse Ridderorde, vandaag een ongeëvenaarde erfgoedsite waar geschiedenis, schoonheid en natuur samenkomen. Tot deze zomer, in Alden Biesen!