Fiets doorheen het glooiend fruitlandschap van Haspengouw en ontdek indrukwekkende panorama's, vierkantshoeves, stille kerkdorpen en prachtige kastelen. Onderweg duik je in het rijke Romeinse verleden van de eerste stad van ons land en kijk je naar kunst in de open ruimte.

Appelboomgaard in Mettekoven te Heers

1. Fietsroute 'Appels met peren vergelijken'

49 km
Op deze route trap je door de omgeving van Sint-Truiden en Heers. Op en top fruitstreek, zoveel boomgaarden dat je ervan duizelt. Je pikt hier ook nog een flinke portie erfgoed mee. Met enkele leuke bierstops zorgen we op deze route voor leven in de brouwerij.

Ga naar deze fietslus

Fietsen door de fruitboomgaarden van Haspengouw

2. Fietsroute 'Fietsen door het Haspengouws terroir'

53 km
Met deze fietsroute verken je vanuit Borgloon een groot deel van de fruitstreek. Op de zuidelijke flanken duiken steeds meer druivenstokken op. Het Haspengouws terroir zorgt voor enkele topwijnen, het proeven waard op een zonnig terrasje.

Ga naar deze fietslus

Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen

3. Fietsroute 'Kasteeldomeinen en Romeinen'

35 km
Tussen knooppunt 519 en 123 wacht het kunstwerk #inconcreto in het midden van de velden en fruitboomgaarden. Vanuit Hoeselt gaat de tocht verder richting Tongeren, de eerste stad van België.

Ga naar deze fietslus

Fietsers in velden in Haspengouw

4. Fietsroute 'Fruitige landschappen met pit'

62 km
Deze fietsroute start aan het Fruitbelevingscentrum Stroopfabriek in Borgloon. Je fietst langs kunst in het landschap, uitkijkpunten die een weids zicht geven over Haspengouw en door monumentenstad Sint-Truiden.

Ga naar deze fietslus

Wijnkasteel van Genoels-Elderen bij Riemst

5. Fietsroute 'Langs erfgoed en kastelen'

59 km
Deze fietsroute start aan Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen. Je fietst over de hellingen van Borgloon, door de eerste stad Tongeren en langs het prachtige wijnkasteel Genoelselderen in Riemst.

Ga naar deze fietslus

Koppel fietst langs een boomgaard in Haspengouw

6. Fietsroute 'Van fruit tot stroop'

38 km
Deze fietslus met stevige klimmetjes start in Borgloon. Onderweg passeer je kleurrijke fruitboomgaarden, kerkdorpjes, het oude fruitspoor, de mooie 15de-eeuws abdij Mariënlof, kastelen, de Stoomstroopfabriek Borgloon en de ambachtelijke Stroopstokerij Vrolingen.

Ga naar deze fietslus

Een boomgaard in Haspengouw bij zonsondergang

7. Fietsroute 'Boomgaarden, bossen en kastelen'

55 km
Deze overwegend vlakke route met enkele matige klimmetjes loodst je door een gevarieerd fruitlandschap. Starten doe je in Alken. Van daaruit duurt het niet lang of je zit tussen de fruitplantages.

Ga naar deze fietslus

Fietsers in Gingelom

8. Fietsroute 'Fietsen langs tumuli'

60 km
Deze route met enkele matige klimmetjes neemt je mee langs open landschappen met vierkantshoeves, kerkdorpjes, fruitboomgaarden en unieke plekjes die je anders wellicht nooit zou ontdekken. In Gingelom fiets je dwars door de Gallo-Romeinse tumuli, bijna 2000 jaar oude grafheuvels.

Ga naar deze fietslus

wijnkasteel Genoels-Elderen met wijngaard

9. Fietsroute 'Land van druiven en mergel'

53 km
Je vertrekt aan de imposante Landcommanderij van Alden Biesen in Bilzen. Je passeert nog meer kastelen, waaronder wijnkasteel Genoels-Elderen, het oudste wijnkasteel van België. Het is duidelijk dat je hier in de fruit- en wijnstreek fietst. Talloze boom- en wijngaarden prikkelen je zintuigen.

Ga naar deze fietslus

Standbeeld van Ambiorix en basiliek in Tongeren

10. Fietsroute 'In en rond de oudste stad van ons land'

53 km
Tongeren, de eerste stad van ons land, fascineert met zijn Romeinse en middeleeuwse relicten en mooie basiliek. Hier start je tocht. Een pittige fietsroute met enkele stevige klimmetjes door een decor met imposante kastelen en burchten.

Ga naar deze fietslus