De Oudsberg, de hoogste landduin van Vlaanderen!

In het noordoosten van Limburg ligt de Oudsberg, de hoogste landduin van Vlaanderen in het avontuurlijk natuurgebied Duinengordel, deel van Nationaal Park Hoge Kempen. Ze steekt 85 m boven de zeespiegel uit. De Oudsberg is omringd door prachtige heideterreinen, statige bossen en vlinderrijke heischrale graslanden. Sinds 1998 is het erkend als Vlaams natuurreservaat. De Oudsberg maakt ook deel uit van een kandidatuur om erkend te worden als werelderfgoed op de UNESCO-lijst.

Op de top wacht een prachtig panorama je op. Het natuurreservaat onderging de laatste jaren een ‘facelift’ om de biodiversiteit te verhogen. Zo krijg je weer het zicht als vanouds: duinen met heide, veel zand, enkele boompartijen en dat alles omgeven door een bosgordel.

De Oudsberg ontdekken kan te voet, met de fiets of te paard vanuit Camping Zavelbos Opoeteren, Sentower Park Opglabbeek of de Kastelein/Dienst toerisme in Meeuwen-Gruitrode.

Opgelet: de Oudsberg is niet met de auto te bereiken. De meest nabije parking vind je aan Camping Zavelbos. Via de bewegwijzerde paden maak je een wandeling van ongeveer 6 km heen en terug. Trek voor een bezoek dus zeker enkele uren uit!