Buiten ravotten, da’s plezant! Ieder kind houdt van spelen, klauteren, klimmen, hutten bouwen,… in Limburg doe je dat in de natuur, tussen de bomen.

Kind dat met takken speelt in het speelbos

Spelen in het bos

Speelbossen zijn zoals pretparken, maar dan in de natuur, en dat maakt dat ze ook veel toffer zijn! Boomhutten bouwen, tussen de bomen slingeren zoals Tarzan of de rivier oversteken door van steen naar steen te springen,… De speelbossen zijn veel avontuurlijker dan een doorsnee speeltuin.

In Bosland zijn er maar liefst twaalf speelbossen verspreid over het hele gebied. Voor dat van de Lommelse Sahara ontwierp natuurkunstenaar Will Beckers bijzondere speelelementen uit natuurlijke materialen. Ook in de Voerstreek is het klimmen en klauteren geblazen in de vier verschillende speelbossen. Domein Kelchterhoef heeft een speelbos van 3 ha. Natuurlijke spelelementen zorgen voor heel wat speelplezier voor de iets grotere kinderen. Het Joekelbos is met 12 ha het grootste avontuurlijk ingerichte speelbos van het land. Het ligt in Oudsbergen in het natuurgebied Duinengordel, dat in 2020 deel werd van het Nationaal Park Hoge Kempen. Op het domein van Nieuwenhoven in Sint-Truiden ligt een speelbos waar je burchten en tipi's bouwt en over boomstammen klimt. Speciaal voor de allerkleinsten werd aan de toegangspoort van Station As een speelbos voorzien. Glijbanen en klimtuigen staan garant voor urenlang speelplezier.

Gezin dat heerlijk ontspant in de speelboomgaard Borgloon

Spelen in de boomgaard

In de speelboomgaarden te midden van de fruitbomen, kun je picknicken, barbecueën, ravotten en fruit plukken. Je vindt zo een speelboomgaard in Borgloon, aan de Romeinse Weg, en in Voeren, aan het Steenbos.