20-11-2022

Warme winterwandelingen in Limburg

Ook in het winterseizoen is een stevige wandeling altijd een top idee. Ga goed ingeduffeld op pad door de winterse landschappen (al dan niet mét sneeuw) en warm je achteraf aan een heerlijke kop koffie of chocomelk. Zalig toch!

1. Expeditie Bilzen: wandelen over langere afstand

Voor de geoefende wandelaar is Expeditie Bilzen een winterse uitdaging. In de prachtige omgeving werden drie langeafstandswandelingen uitgestippeld tussen 25 en 30 km. Je start op de Markt van Bilzen en volgt de gekleurde bewegwijzering van de route van je keuze. De pijltjes blijven hangen tot het voorjaar van 2023, dus je hebt nog wel even de tijd om je wandelbenen te oefenen.

2. Winterwandelpark Bokrijk

Van 2 tot en met 8 januari 2023 doet Bokrijk de deuren open als winterwandelpark. De gebouwen van het museum zijn dan nog gesloten, maar je kan er wel al heerlijk wandelen in het pittoreske decor.

3. Maaseik by night

Een gids neemt je mee op sleeptouw door het centrum van Maaseik. Thema van deze avondwandeling: de Bokkenrijders. Door projecties op goed gekozen locaties, komt de sfeer van vroeger tot leven. Spannende verhalen over brandbrieven en vervolgingen zorgen ervoor dat je meegezogen wordt in vervlogen tijden.

4. Wandelen in de winterse Wijers

In het hart van Limburg vind je de Wijers, een smeltkroes van alle typisch Limburgse landschappen. Aan variatie geen gebrek: van panorama's op de Kempense heuvels tot kuieren langs de oever van één van de 1175 vijvers. De grote bossen en natte beekvalleien worden doorkliefd door zeven bewegwijzerde wandelingen. Allemaal even mooi in de koude wintermaanden.

5. Winterbosland

Een leuke uitstap met kinderen? Ravotten in het bos kan elk seizoen! In het meer dan 6000 hectare grote Bosland vind je speelbossen, schattenzoektochten, leerrijk leuke wandelingen, een 30 meter hoge uitkijktoren en eindeloze duinen. De afwisseling van bossen, heiden, landduinen, rivieren, kanalen en graslanden maken dit bos- en natuurgebied uitermate geschikt voor een wandeling, met of zonder koters. Handschoenen en warme sokken en je bent klaar voor het winterbos!

Uiteraard hoef je niet voor een georganiseerde wandeling te kiezen en kan je op eigen houtje op pad gaan door de Limburgse natuur. De verschillende natuurgebieden in Limburg liggen er deze tijd van het jaar rustig en sereen bij. Goed bewegwijzerde routes zorgen ervoor dat je niet verdwaalt in de sneeuw en dat je de afstand van je tocht op voorhand kan bepalen. We zouden niet willen dat je ergens halverwege onderkoeld raakt omdat de route langer was dan gedacht.

Winterse tip: Trek er in de ochtend op uit. In de vroege morgenzon en de wegtrekkende ochtendnevel krijgt het landschap die typisch dromerige wintersfeer. Het kan dus zeker lonen om ook in het weekend toch eens een keer de wekker te zetten.