05-01-2022

10 tips om te wandelen in de winter

Is tijdens de winter binnen blijven zitten niets voor jou? Groot gelijk. Ook in dit seizoen is het leuk om naar buiten te trekken en te bewegen in de natuur. De meest ervaren wandelaar komt waarschijnlijk al goed beslagen op het ijs. Voor diegenen die de 10.000 stappen per dag nog niet haalt en daar vanaf dit jaar verandering in wilt brengen, hebben wij de 10 tips die jouw winterse wandeling perfect maken. En aan alle ervaren stappers, misschien steek je er ook nog wat van op.

1. Check het weerbericht

Wil je een wandeling inplannen? Zorg dat je weet welk weer het die dag wordt. Want zeker in de winter geldt dat een goede voorbereiding het halve werk is. Dat wilt natuurlijk niet zeggen dat je alleen bij zonnig, goed weer op pad hoeft te gaan. Ook op grijze, koude of regenachtige dagen doet een stevige wandeling deugd, als je maar met de juiste mindset (en de juiste kledij!) vertrekt. Dat brengt ons naadloos bij de tweede tip.

Wandelaars in een landschap met sneeuw in Limburg

2. Draag gepaste kledij

Wat je aanhebt, kan een wandeling maken of kraken. Zijn die schoenen toch niet meer zo waterbestendig? Dan kan je tocht al snel ontaarden in een miserie van natte sokken, blaren en koude voeten. En een flinke regenbui is niet half zo erg als je een degelijke regenjas aan hebt die je warm en droog houdt. In de winter kies je best voor het alom geprezen laagjessysteem zodat je gemakkelijk iets kan uit- of aandoen. Je wilt niet in die te warme winterjas blijven rondlopen omdat je daaronder alleen maar een T-shirtje hebt aangedaan.

3. Houd rekening met nattigheid

Draai of keer het hoe je wilt: in de winter is modder alomtegenwoordig. Zelfs wandelroutes die niet zo snel last hebben van modderige toestanden, zullen er na een flinke regenperiode niet kurkdroog bijliggen. Waar je in de zomer misschien nog wel wegkomt met de wat stevigere sneaker, ga je in de winter best altijd voor degelijke wandelschoenen die vuil mogen worden. Om je een beetje op weg te helpen, kan je op de website van Wandelen in Limburg terugvinden in wat voor soort landschap jouw uitgekozen wandelroute ligt. Wanneer je onder het kopje ‘Landschapskenmerken’ iets ziet staan zoals moerasbos of beekvallei, dan mag je er vanuit gaan dat het vochtig zal zijn. Leg reserveschoenen in de auto!

Wandelaar met laarzen in het water

4. Zorg dat je zichtbaar bent

De kortste dag van het jaar ligt al achter ons, maar toch gaat de zon ’s avonds nog vroeg onder. Ook als je een ochtendwandeling verkiest, zal het bij de start donker zijn. Jezelf verhullen in reflectie, lichtjes en lampjes is dan geen overbodige luxe. De meeste wandelroutes lopen grotendeels op paden waar geen gemotoriseerd verkeer toegestaan is, maar af en toe zal je toch een stuk langs de weg moeten of de weg oversteken. Automobilisten zien een wandelende kerstboom liever dan een donker silhouet dat plots opdoemt. Een gekende regel in wandelmiddens is dat je tegen de richting wandelt, zodat je de auto’s aan jouw kant zelf ook ziet aankomen. Gebruik echter je gezonde verstand en kies altijd voor de meest veilige optie.

5. Start to walk: doe rustig

Is je goede voornemen voor 2022 om te beginnen met wandelen of start je terug op na een wandelpauze? Doe eerst rustig aan! Ga niet meteen op een wandeling van 10 kilometer over heuvelachtig terrein. Er zijn genoeg kortere wandelroutes die ideaal zijn om spieren en conditie te kweken. Op Wandelen in Limburg filter je gemakkelijk op het aantal kilometers en staat per wandelroute de moeilijkheidsgraad weergegeven. Wandelen in de winter is intensiever doordat de ondergrond natter, gladder of besneeuwd is. Pas je tempo aan om omgeslagen enkels te vermijden.

6. Gsm’s houden niet van kou

Wandelroutes in Limburg zijn meestal wel ter plekke bewegwijzerd door middel van symbolen of knooppunten, waardoor verdwalen niet zo snel zal gebeuren. Wanneer je echter op je smartphone vertrouwt om je de juiste weg te tonen, houd er dan rekening mee dat de batterijduur bij vriesweer minder lang is. Alternatieven zijn een wandel GPS, een wandelkaart of het noteren van de knooppunten op een papiertje. Neem een powerbank mee om je smartphone onderweg op te laden. Eventueel kan je een fototoestel meenemen, wanneer je de batterij niet extra wilt belasten met het schieten van een stuk of honderd mooie plaatjes.

7. Trek de bergen in

De winter is het ideale seizoen om de bergen in te trekken. Echte bergen hebben we in ons Belgenlandje natuurlijk niet, maar stevig klimmen om de top van een uitdagende heuvel te bereiken dat kan wel! Heb je dus al wat wandelconditie opgebouwd, lees dan in onze blog over bergwandelen waar je naartoe moet voor de meeste hoogtemeters.

Wandelaars op de top van de mijnterril in Beringen

8. Neem geen risico’s

Eigenlijk is dit geen winterse tip, maar een tip die altijd geldt. Houd het veilig en neem geen risico’s om toch maar die perfecte foto op je Instagram te kunnen posten. Extra oplettendheid kan met ijzel, modder en sneeuw geen kwaad. Blijf op de wandelpaden en kijk waar je gaat. Sta stil op het moment dat je door de lens van je fototoestel of op je smartphone kijkt. Je zou niet de eerste zijn die zich bezeert door achteruitlopend de perfecte hoek te zoeken. Alle foto’s - ook de doodnormale – zijn welkom en zien we graag via #AltijdLimburg.

9. Leer bij over de natuur

De natuur verandert doorheen de seizoenen. In de winter lijkt het alsof alles stilligt en er niet zoveel gebeurt: niets is minder waar! Scherp je kennis over de natuur in de winter aan en ga op pad met een ervaren natuurgids. Wist je dat de bever een ware landschapsarchitect is? In Dilsen-Stokkem wandel je door het leefgebied van dit bijzondere dier. Bekijk onze kalender voor alle leerzame geleide wandelingen.

10. Geniet

Een voor de hand liggende tip, maar we beklemtonen deze graag. Geniet van je wandeling. Neem de omgeving in je op en doe waar jij blij van wordt. Leg jezelf geen druk op. En nee, het maakt niet uit dat je tot je enkels in een plas bent gestapt of dat de regen ineens met bakken uit de lucht kwam vallen. Geniet!

Gezin in de sneeuw in De Wijers