05-12-2023

Wat doen in de kerstvakantie?

Ah, de kerstvakantie. Een periode vol wintervertier en kerstvreugde. Laat je inspireren door onze tips en vul de dagen tussen 23 december en 7 januari met de leukste activiteiten in Limburg!

1. Koude neuzenwandeling in Voeren

Op woensdag 27 december kan je in Voeren helemaal bekomen van die eerste feest- en tafeldrukte met de winterse Koude Neuzenwandeling. Volg de gids door holle wegen en langs adembenemende vergezichten en laat je intrigeren door boeiende verhalen. 

2. Winterlicht en winterwandelen in Bokrijk

Je koude neus weer opwarmen doe je van 26 tot 30 december tijdens Winterlicht Bokrijk. Vijf avonden vol verwonderlijke demonstraties, licht- en vuurinstallaties en artistieke acts die je ogen doen fonkelen. Beleef pure nostalgie in het feestdorp met een traditionele kermis en smul van het lekkers dat de eet- en drankkraampjes te bieden hebben.

De week nadien, van 2 tot en met 7 januari, gooit Bokrijk de deuren open voor de Winterwandelingen. Het Openluchtmuseum is een prachtig decor voor de eerste wandeling van het jaar!

Draaimolen op de kermis in Bokrijk Genk

3. Meet & Greet met de Kerstman

Vier keer komt de Kerstman naar Tongeren om de kinderen een presentje te geven. De laatste keer dat hij in het Stadhuis zit voordat hij te druk is met op kerstavond is op zaterdag 23 december. Na de meet & greet leven kinderen zich uit op de rolschaatsbaan.

4. Kerstbomendoolhof in Sint-Truiden

Op de Groenmarkt in Sint-Truiden verdwaal je van 8 december tot en met 5 januari in een doolhof vol kerstbomen. Een avontuur voor jong en oud! Nog niet genoeg van de winterse pret? In de Minderbroederskerk ligt een schaatsbaan te wachten op glijplezier! Op deze unieke locatie beleef je nog meer schaatspret door de lichtshow en kerstmuziek op de achtergrond.

5. 2023 in BRICKS in Heusden-Zolder

December betekent jaaroverzichten. Wij hebber er eentje die wel heel boeiend is: 2023 in Bricks! Dankzij LEGO® kunstenaar Maarten Verlinden geniet je van van 12 tot 26 december van een eigenzinnig jaaroverzicht in de Bibliotheek van Heusden-Zolder. Hoeveel gebeurtenissen herken jij?

6. Kerstdorp in Zonhoven

Zaterdagavond 23 december betovert Circus Paljasso met twee hartverwarmende vuurshows. Eerst vergaap je je aan de wandelende vuuract 'the Victorian Scientists' met spectaculaire trucs en grootse vlammen. Kinderen die al iets later mogen opblijven, pikken ook nog de tweede show mee die tot 20u30 duurt.

Maar dat is niet alle kerstpret die je kan beleven in Zonhoven! Op diezelfde zaterdag neem je tussen 16.30 en 19.30 uur deel aan een gezellige belevingswandeling met heksje Lotje.

Vuurshow in Zonhoven

7. Verlichte winterwandelingen in Peer

Op dinsdag 26 en woensdag 27 december ga je op een sfeervolle avondwandeling door het centrum van Peer. De route van ongeveer 3 km voert je langs prachtige verlichting en culturele parels. Onderweg vergaap je je aan de optredens van lokale dansgroepen.

8. Kerstmagie in Kasteel Duras

Wandel door de zalen en gangen van het kasteel van Duras op een magische wandeling. Jong en oud genieten tijdens Kerstmagie van een nieuw kerstverhaal. Lichteffecten en prachtige muziek brengen je in sprookjeachtige sferen. Reserveer tijdig je tickets, want dit evenement is ieder jaar snel uitverkocht.

Help rendier Rudy deze kerstvakantie!

9. Voorleesmoment 'De Steen en de Tijd'

Reis op 28 december naar de ijstijd. 150.000 jaar geleden glijdt een steen vanuit het noorden naar de Nederlanden. De reis duurt eeuwen, maar de steen is geduldig. Dan smelt het ijs. Boeren zetten de steen rechtop. Later komen er Romeinen, ridders en stedelingen voorbij. De tijd gaat steeds sneller. Wie kijkt er nog om naar de steen? In het Regionaal Archeologisch Museum neemt de verteller de allerkleinsten mee in het spannende verhaal over de kei en de tijd.

10. Bushcraft in Domein Kiewit

Stap in de wereld van avontuur en ontdekking tijdens een spannende Bushcraft Workshop op Domein Kiewit! Kinderen tussen de 10 en 14 jaar oud leren essentiële vaardigheden om te overleven in de wildernis.

11. Maak je eigen middeleeuws tasje

In deze workshop voor kinderen vanaf 8 jaar leer je een tasje maken volgens middeleeuwse technieken. Op 2 uur tijd heb je een mooi vilten tasje met gouden draadjes, glimmende parels en mooie motiefjes. Waar en wanneer? Het Regionaal Archeologisch Museum in Maaseik op 3 januari.

mooie kerstversiering in de straten