08-08-2022

Wat te doen in de laatste week zomervakantie?

De laatste week van de zomervakantie is in zicht! Met deze mini-evenementenkalender vul je moeiteloos die laatste lege plekjes in jouw agenda en die van de kinderen in. Voor jong en niet-meer-zo-jong, er is nog zoveel te doen!

20/08 – 10/9: Vollebak Vennestraat in Genk

Ook deze zomer wordt de Vennestraat vier zaterdagen autovrij gemaakt en ingericht als multicultureel buffet van heerlijk eten, sfeervolle muziek, kunstzinnige creaties en lachende mensen. Schuif op 20, 27 augustus, 3 en 10 september mee aan tafel en laat je vollebak verwennen!

Tijdens Vollebak Vennestraat verandert de lekkerste straat van Genk in een culinair buffet!

24/08: Vertelparadijs in Bilzen

Op woensdag 24 augustus kan je in het amfitheater voor bibliotheek De Kimpel genieten van het Vertelparadijs, een subliem poppentheater. Buiten. In de openlucht! Lappie Lapstop neemt je mee in het verhaal van De Wensappel, met live gezongen liedjes en antieke Tsjechische marionetten. Inschrijven is niet nodig, iedereen is welkom om 15u30!

26/08: Boterhammen in het groen in Zutendaal

Lekker smullen van je lunch in het groenste snoepje van Vlaanderen, da’s twee keer genieten! Maak jezelf een stevige boerenboterham met kaas en hesp, neem een zuiderse pastasalade mee of trakteer jezelf op een lekkernij van bij frituur Amazone voor een gezellig picknickmoment! Van 12u tot 13u30 is recreatiegebied Papendaalheide dé plek voor ontmoeting, ambiance en samen genieten van de laatste vakantiedagen!

Op 26 augustus is recreatiegebied Papendaalheide dé plek voor een heerlijke lunch picknick!


26 – 27/08: Bar Pelouse in Hoeselt

Kom jij op 26 en 27 augustus de allernieuwste pelouse in Alt-Hoeselt inwijden? Met deze belevingsboomgaard vol fonkelende lichtjes, lekkere drankjes, een foodtruck en meeslepende live muziek word je ondergedompeld in pure gezelligheid. Laat je inspireren door het creatief decor en de verrassende kinderanimatie op zaterdag. De inkom is gratis!

Ga mee op safaritocht met een Ranger van het Nationaal Park Hoge Kempen

24/08: Nationaal Park Safari in Maasmechelen

Zou jij graag een keer op pad gaan met een echte Park Ranger? Iemand die je kan leren hoe je bijzondere dieren spot en of ze gevaarlijk zijn? Iemand die weet hoe je je onzichtbaar maakt in het bos? Ga mee op safaritocht met een Ranger van het Nationaal Park Hoge Kempen die alles weet over de natuur en haar omgeving! De wandeling is gratis, inschrijven is verplicht.

26 – 28/08: Zin in Zomer in Genk en Hasselt

Dit jaar is het literatuurfestival Zin in Zomer een dubbelspel tussen Genk en Hasselt. Naar aanloop van het festival het laatste weekend van augustus kan je al de hele zomer van een reeks illustratietentoonstellingen genieten op verschillende locaties. Het startschot wordt gegeven op C-mine op vrijdag 26/08 door twee jonge auteurs met dubbel bloed die beiden worstelen met de zoektocht naar een thuis. Zaterdag 27/08 staan de deuren van Cultuurcentrum Hasselt vanaf 13u30 open voor boeiende lezingen door topillustratoren, gezinsvertellingen en fascinerende workshops. Het festival wordt afgesloten op zondag 28/08 met vrolijke kidsproof expo’s in de Bibliotheek van Genk, een culturele wandeling door de tuinwijken van Winterslag en een boekenmarkt op de site van De Uitdaging die zowel de hongerige hoofden als buiken stilt. Laat je tenslotte KO slaan door de aangrijpende lezing van Els Beerten. Dit is cultuur van de bovenste plank.

Creativiteit staat centraal bij het stiel-weekend in Genk en tijdens Boulev'Art in Hasselt.

27 – 28/08: Stiel-weekend in Genk en Boulev’art in Hasselt

Dat we in Limburg trots zijn op ons vakmanschap is geen geheim. Ervaar de passie van de makers achter hun ambacht tijdens het stiel-weekend in Genk op zaterdag 27 augustus van 13u tot 18u en op zondag 28 augustus van 13u tot 16u. Zo stelt de Genkse Lien Vande Kerkhof er haar bonte kinderboek De Zoo van Zwartelgoud voor. Verzin knotsgekke dierenverhalen tijdens een creatief schrijfspel en ontmoet andere enthousiaste vakmensen. Ook in Hasselt word je ondergedompeld door creativiteit tijdens de intussen 11e editie van Boulev’Art. Met een culturele avondmarkt vol kunstenaars, live muziek, straattheater en levende standbeelden waan je je in Montmartre.

27/08: Nacht van de Vleermuis in Lanaken en Heusden-Zolder

Het laatste volledige weekend van augustus vieren we vleermuis! Tijdens de Nacht van de Vleermuis kan je ’s avonds mee op pad met een gids om deze bijzonder beestjes te spotten! Grijp je wandelschoenen en je zaklamp en kom naar Domein Pietersheim in Lanaken of Domein Bovy in Heusden-Zolder!

Leer alles over dit bijzonder diertje tijdens de nacht van de vleermuis.


21 – 28/08 Bewonder de paarse heide in Maasmechelen en Zonhoven

In augustus zorgt de bloeiende heide voor paarse pracht in het Limburgse landschap. Op zondag 21 en 28 augustus kan je met een Ranger Struinen door de Mechelse heide in het Nationaal Park Hoge Kempen. Start aan de toegangspoort Mechelse Heide en ga mee op pad door het spectaculair gekleurde landschap. Onderweg vertelt de Ranger je graag wat de heide zo bijzonder maakt. Deelnemen is gratis, wel graag inschrijven (21/08 of 28/08). Ook de Teut in Zonhoven is aan het einde van de zomer zo mogelijk nòg mooier om te wandelen. Geniet van de eindeloos mooie purperen heidevelden tijdens de Natuurwandeling Op de purp’ren hei op 25 en 28 augustus. Hier snap je meteen waarom de heide een blijvende bron van inspiratie is voor schilders en dichters.

In augustus zorgt de bloeiende heide voor paarse pracht in het Limburgse landschap.

28/8: De spetterende Zomerafsluiting Heempark in Genk

Trakteer de kleinsten van de familie in dat laatste vakantieweekend op een heerlijke dag in het Heempark! Tijdens de spetterende Zomerafsluiting kan je hier boomklimmen, koekjes of lippenbalsem maken, op safari met een Ranger en zo veel meer! De activiteiten starten vanaf 14 uur en zijn verspreid over het Heempark. Kom zeker eens een kijkje nemen! Toegang is gratis en inschrijven is niet nodig.

In het Heempark in Genk sluit je de zomervakantie af met spetterende activiteiten!


28/08: Bal Final in Lommel en Herk Geniet in Herk-de-Stad

Aan alle mooie liedjes komt een eind, zo ook aan de prachtige sonate die deze zomervakantie is. Om te eindigen met een knal kom je naar Lommel’s Bal Final! De stad is op zondag 28 augustus van 13u30 tot 18u het decor voor een festival vol kinderanimatie en -workshops, straat- en circustheater, muziek, kunst en zoveel meer. Ook Herk-de-Stad kent een mooie zomerslottraditie met Herk Geniet. Op 28 augustus staat het park Olmenhof helemaal in teken van festiviteit! Jong en niet-meer-zo-jong genieten een hele dag van sfeervolle muziek, spectaculair circustheater en springkastelen. Bijtanken doe je op het gezellige zomerterras en met heerlijke frieten en burgers. Toegang is gratis, plezier maken ook!