04-11-2022

Een winterse fotoshoot: 6 bijzondere locaties voor je kerstfoto in Limburg

Verstuur jij kaartjes met Kerst? Hoe leuk is het dan om je eigen kerstkaart te maken. Of misschien vind je het gewoon leuk om een kerstshoot te doen met familie, vrienden, huisdieren, … We geven je diverse tips voor interessante plekjes – van dennenbossen tot kleine straatjes – zodat jij kan scoren met een sfeervolle foto.

O dennenboom, o dennenboom, wat zijn uw takken wonderschoon. Een bos vol naaldbomen is een dankbare locatie voor die perfecte, winterse foto. Plus tien punten wanneer het gesneeuwd heeft. Dennen, sparren en overige familieleden met naalden vind je vooral op de zandgrond van de Limburgse Kempen. Een fraai overblijfsel van het mijnverleden toen er een grote vraag was naar stuthout.

1. Bosland

Met zo een naam kan het niet anders dan dat je hier de ideale plek vindt voor je dennenfoto. Het grootste gedeelte van dit natuurgebied bestaat uit naaldbos. Wil je helemaal zeker zijn dat je niet net de dennenbomen mist, dan zak je best af naar het Pijnven in Hechtel-Eksel.

Voeg een origineel element toe aan je foto. Ergens onderweg in het bos kom je het natuurkunstwerk ‘De boom in’ van Will Beckers tegen. Deze sculptuur uit wilgentakken nodigt uit tot verschillende composities. Je moet er wel wat voor over hebben: het kunstwerk passeer je alleen op de langste wandelroute van 10 km.

Shoot je met kinderen? Dan geven de houten dieren in het speelbos een bijzondere toets aan je beeld.

Nog een optie is het wandelgebied ’t Holven in Pelt. Je stapt hier door een van de grootste dennenbossen van Limburg.

2. Nationaal Park Hoge Kempen

Ook het Nationaal Park Hoge Kempen is een immens natuurgebied waarbij je echt al je best moet doen om geen dennenbos tegen te komen. Om je een duw in de juiste richting te geven:

  • Bergerven tussen Maaseik en Dilsen-StokkemExtra tip: in een treehouse tussen de kaarsrechte dennenstammen heb je echt wel het perfecte decor voor je kerstfoto.
  • Kattevennen in Genk
  • Station As

3. De Voerstreek

Naast heel veel bossen heeft de Voerstreek nog een andere troef die mooi staat op een kerstkaart: de vakwerkhuisjes. Nergens in Vlaanderen is de concentratie van gebouwen die in silex opgetrokken zijn zo groot als in Sint-Martens-Voeren en Sint-Pieters-Voeren.

Extra tip: sommige huizen herbergen nu een B&B of vakantiewoning. Dan heb je alle tijd en rust om de perfecte foto te klikken.

4. Bokrijk

Authentieke huizen en gebouwen hebben ze in het Openluchtmuseum van Bokrijk ook voldoende van. Ga voor een winterse foto met een windmolen op de achtergrond of voor extreme gezelligheid op het bankje voor een oude hoeve.

Na de herfstvakantie gaat het Openluchtmuseum wel in een tijdelijke winterslaap. Je kan Bokrijk opnieuw bezoeken tijdens de Winterwandelingen van 2 t.e.m. 8 januari 2023. Dan is het domein ook nog eens zeer sfeervol verlicht. Qua timing wordt het dan wel eerder een Nieuwsjaarskaart of je noteert deze tip uiteraard al voor volgend jaar!

5. Begijnhof van Tongeren

In de kasseistraatjes van het Begijnhof in Tongeren kan menig fotograaf zich uitleven. De meeste authentieke begijnenhuizen bleven bewaard en werden fraai gerestaureerd. Dat geldt ook voor de prachtige Sint-Ursulakapel. De bochtige straatjes voeren je ook naar de Sint-Catharinakerk, één van de mooiste hoekjes van Tongeren.

6. Oud-Rekem

Nog meer smalle straatjes vind je in het mooiste dorp Oud-Rekem. Je loopt hier precies rond in een openluchtmuseum met de talloze historische gebouwen, mooie gevels, het poortgebouw en natuurlijk het kasteel d’Aspremont-Lynden. Als je hier een tijdje rondloopt spot je meer dan genoeg plekken voor een toffe kerstfoto.

Een van deze tips uitgeprobeerd of nog een andere locatie gevonden? Deel het met ons via #altijdlimburg of @visitlimburg.be. We zijn heel erg benieuwd naar alle gezellige foto’s.