03-11-2021

Fotograaf in de kijker: Monique Gilleman

In het najaar van 2021 organiseerde Visit Limburg in samenwerking met fotograaf Michiel Pieters een fotowedstrijd waarbij we op zoek gingen naar de meest creatieve foto van een bepaalde plek. De tweede locatie was niet één plek, maar meerdere plekken, namelijk de Limburgse mijnsites. Monique Gilleman is de tweede winnaar en zag haar foto gepubliceerd in de populairste Vlaamse kranten.

Monique is geboren en getogen in Limburg. Oorspronkelijk van de Maaskant, woont ze nu al jarenlang in Kermt, deelgemeente van Hasselt. Fotografie heeft ze eigenlijk redelijk recent ontdekt. Vijf jaar geleden om precies te zijn.

Monique ging met pensioen en had, na haar drukke baan als kaderlid en de zorg voor haar gezin, ineens een zee van tijd over. In dat jaar maakte ze samen met haar man een reis door Indonesië. “We zaten in de trein door Java toen ik iemand met een spiegelreflexcamera een foto door het raam zag maken van een rijstplukker die bezig was op het veld. Ik vond dat zo intrigerend dat ik dat ook wou kunnen.”

Bij thuiskomst kocht ze meteen een spiegelreflexcamera. “De aan- en uitknop vond ik nog net, maar dat was het dan ook. Ik besloot fotografielessen te gaan volgen.” Ze schreef zich in voor de meerjarige opleiding Fotografie van QRIOS in Hasselt. “Het eerste jaar vond ik heel zwaar omdat je dan al die technische aspecten allemaal nog moet leren: sluitertijd, diafragma, belichting, ISO, … Maar ik heb doorgebeten en daardoor sta ik waar ik nu sta. Nog één semester en ik heb de volledige basiscursus afgerond.”

Ik probeer altijd iets artistieks in een foto te steken.

“Daar stopt het echter niet, want hierna kan je nog kiezen uit verschillende themagroepen.” In die specifieke eindcursussen specialiseer je jezelf verder in een bepaalde techniek of een onderwerp. Wat haar favoriete onderwerp is? “Architectuur- en straatfotografie. Dat zijn de twee hoofdlijnen die je voornamelijk in mijn foto’s zal terugzien. De laatste tijd ben ik veel bezig met ICM-fotografie. ICM, oftewel Intentional Camera Movement, is het bewust bewegen van de camera tijdens het maken van de foto.” Het resultaat van deze techniek is een beeld dat doet denken aan de schilderkunst. Check zeker het Instagramprofiel van Monique als je benieuwd bent hoe dat eruitziet.

De winnende foto van de mijnschacht in Thor Park maakte ze tijdens een leerrijke klasuitstap. “Ik was eigenlijk al klaar met de opdracht toen ik net toevallig voor die boog stond. Dat was zo een mooi beeld met die mijnschacht op de achtergrond dat ik mijn fotocamera opnieuw bovenhaalde. Het kleine maantje is een detail dat de foto helemaal af maakt.” Monique probeert altijd zo iets artistieks aan haar foto’s mee te geven, ofwel door de foto zelf ofwel door de nabewerking. “Ook dat heb ik vanaf het begin moeten leren. Lightroom komt aan bod tijdens mijn opleiding. Photoshop is grotendeels zelfstudie geweest.”

De Limburgse mijnsites zijn enkele van de favoriete plekken van Monique om te fotograferen. “Zeker C-mine en Thor Park zijn architecturale parels. Daarnaast ga ik wel vaker naar de Herkenrodebossen om de paddenstoelen en anemoontjes op de foto te zetten. Maar sowieso als ik iets van interessante architectuur zie, dan ga ik daar wel op af.” Vakanties kunnen dan ook wel eens in het teken staan van de fotografie. “Zo zijn we naar Valencia geweest, vooral omdat ik wist dat ik daar prachtige beelden kon maken. Mijn man heeft daar gelukkig wel begrip voor.” En zo is fotografie uitgegroeid tot een passie waar ze dagelijks mee bezig is. Haar devies: “Alles voor de foto."

Je vindt Monique op Instagram als @moniquegilleman. Ga haar zeker volgen als je houdt van artistieke foto's!

Ben je benieuwd naar de andere winnaars? Lees het verhaal van Jannike Smeets en Michael Rouffa.