25-10-2021

Fotograaf in de kijker: Jannike Smeets

Dit najaar organiseerde Visit Limburg in samenwerking met fotograaf Michiel Pieters een fotowedstrijd waarbij we op zoek gingen naar de meest creatieve foto van een bepaalde plek. De eerste locatie was de fietsbrug van ‘Fietsen door de Heide’ in het Nationaal Park Hoge Kempen. Jannike Smeets is de eerste winnaar en zag haar foto gepubliceerd in de populairste Vlaamse kranten.

Jannike is 32 jaar en op en top Limburgse. Momenteel woont ze met haar vriend en zoontje in Opglabbeek, een deelgemeente van Oudsbergen en de ideale uitvalsbasis voor prachtige natuurfoto’s. Fotografie is voornamelijk een hobby die ze probeert in te passen naast haar fulltime job.

Jannike is altijd al wel in fotografie geïnteresseerd geweest. In 2013 kocht ze een fotocamera naar aanleiding van de reis naar Thailand die zij en haar vriend op het punt stonden te maken. Vol enthousiasme legde ze de hele reis in meer dan 1000 foto’s vast. Bij thuiskomst bleek echter dat de foto’s niet bepaald geweldig waren. Dat kan beter, dacht Jannike, en ze schreef zich prompt in voor een workshop fotografie. “Ik heb niet echt een fotografie-opleiding of -cursus gevolgd. Via tutorials op YouTube probeer ik zoveel mogelijk bij te leren, vooral op vlak van nabewerking met Lightroom en Photoshop.” Al vindt ze het belangrijk haar foto’s niet al te veel te bewerken. “Het moet naturel en dicht bij de realiteit blijven. Ik wil een plek tonen zoals die is. Mensen mogen niet ontgoocheld zijn wanneer ze de plek gaan bezoeken en die dan helemaal niet blijkt te zijn zoals op de foto.”

Op het Instragramprofiel van Jannike vinden we zowel prachtige natuurbeelden als portretfoto’s. “Ik wil heel allround zijn en heb niet echt een uitgesproken voorkeur in wat ik op beeld zet. Ik heb ook al foto’s gemaakt op het trouwfeest van een vriendin en die was er heel blij mee. Sinds corona ben ik – zoals iedereen denk ik wel - meer gaan wandelen en de camera heb ik dan uiteraard bij. Ineens zie je veel meer van de natuur dan voordien. Je bent je veel bewuster van wat er rondom je is.”

De winnende foto van de fietsbrug van ‘Fietsen door de Heide’ in het Nationaal Park Hoge Kempen maakte ze tijdens een fietstocht met haar vriend en zoontje. “Mijn camera gaat altijd mee in de fietstas. Eens we op de brug waren, zag ik ineens dat de lichtinval precies goed was. Ik riep naar mijn vriend dat we hier moesten stoppen omdat ik een foto wilde nemen. Gelukkig maar, want met die foto heb ik uiteindelijk gewonnen.”

Het winnen van deze wedstrijd is een fijne bevestiging dat ik goed bezig ben.

Nieuwsgierig stapte Jannike op 25 september de krantenwinkel binnen. Een paginagrote publicatie van de foto in de populairste Vlaamse kranten was namelijk een onderdeel van de prijs. “Het winnen van deze wedstrijd is een fijne bevestiging dat ik goed bezig ben. Ik twijfel daar soms toch over, zeker als ik de Instagramprofielen van andere fotografen zie. Ik krijg de laatste tijd vaker positieve reacties, dus misschien dat ik in de toekomst toch iets verder wil gaan doen met fotografie.”

Haar favoriete plek om te gaan wandelen en te fotograferen is uiteraard Duinengordel. Zoveel unieke natuur praktisch in je achtertuin. “Aan de Ruiterskuilen kan je rustig picknicken en de Oudsberg is goed voor een stevige wandeling.” Ook de Bosbeekvallei en de Wouterbron horen op haar lijstje van favorieten. “En weet je wat ik echt zalig vind? Op een vrijdagavond, wanneer mijn zoontje in bed ligt en mijn vriend voor de tv zit, dan ga ik weleens naar de terril van Waterschei. De zonsondergang, de rust, af en toe een vliegtuigje dat je ziet opstijgen vanaf Zwartberg,… Daar kan ik echt van ontspannen.”

Je vindt Jannike op Instagram als @jannike_smeets. Ga haar zeker volgen als je houdt van sfeervolle en authentieke foto's!

Ben je benieuwd naar de andere winnaars? Lees het verhaal van Michael Rouffa en Monique Gilleman.