24-11-2021

Fotograaf in de kijker: Michael Rouffa

In het najaar van 2021 organiseerde Visit Limburg in samenwerking met fotograaf Michiel Pieters een fotowedstrijd waarbij we op zoek gingen naar de meest creatieve foto van een bepaalde plek. De derde en tevens laatste locatie was de Voerstreek. Michael Rouffa won en zag zijn foto gepubliceerd in de populairste Vlaamse kranten.

Ook onze laatste winnaar is afkomstig uit Limburg. Oorspronkelijk uit Hoeselt, woont Michael Rouffa nu al twaalf jaar in Diepenbeek, samen met partner Sophie en twee schatten van kinderen. Zijn fotografiehobby begon ongeveer tien jaar geleden toen hij zijn normale fototoestel inruilde voor een digitale spiegelreflexcamera.

“Tien jaar geleden was YouTube nog niet wat het nu is. Vandaag de dag vind je op dat kanaal veel tutorials en video’s met fotografietips. Toen ik begon was dat nog niet zo prominent aanwezig. Toch wilde ik meer gevormd worden als fotograaf door professionele lesgevers en niet zomaar wat doen.” Michael schreef zich in voor de opleiding Fotografie aan de kunstschool van Hasselt. Het eerste jaar ging volledig over analoge fotografie. “Ik heb nog effectief foto’s leren ontwikkelen in een donkere kamer. Bij analoge fotografie kan je niet eindeloos foto’s maken en wissen en je ziet ook niet meteen de foto die je net getrokken hebt op een digitaal schermpje. Daardoor denk je veel meer na over het beeld dat je wilt trekken en druk je alleen dat knopje in wanneer je zeker bent.”

Na twee jaar valt de avondopleiding nog maar moeilijk te combineren met zijn fulltime baan en gezin. “Ik werkte toen als treinbestuurder. Dat heb ik 18 jaar gedaan en nu ben ik alweer twee jaar onderstationschef.” In die beginjaren kreeg hij hier en daar wel wat fotografie-opdrachten aangereikt, onder andere trouwfeesten en recepties. “Na de geboorte van ons tweede kindje vijf jaar geleden bleef er niet veel tijd meer over voor fotografie en heb ik het op een lager pitje gezet, maar de interesse is wel altijd gebleven. Op vakanties en wandelingen heb ik mijn fototoestel altijd bij.”

Die wandelingen zijn sinds corona in aantal verveelvoudigd en daardoor zie je de laatste tijd vooral natuur- en landschapsfotografie op het Instagramprofiel van Michael. “Ik heb inderdaad de klik naar dat soort fotografie gemaakt. Het laatste anderhalve jaar heb ik mijn eigen streek meer ontdekt. Ik vind het leuk om vroeg op te staan, een wandeling te maken en mooie plekjes op te zoeken om tot rust te komen. Als de foto’s achteraf dan ook nog eens goed gelukt zijn, word ik helemaal blij.”

Toen Michael onze fotowedstrijd via Instagram oppikte, waagde hij meteen zijn kans. “Als treinbestuurder reed ik regelmatig met goederentreinen tot de Duitse grens en dan passeerde ik over die iconische spoorwegbrug in Sint-Martens-Voeren. Het was een spannende uitdaging om dat typerende kenmerk van de Voerstreek in een unieke compositie te gieten.” Goed voorbereid ging hij op pad. Niet alleen checkte hij op voorhand het weer, via Google Maps kiende hij ook uit op welke plek hij het ideale uitzicht zou hebben. “Ik had op voorhand al in gedachten hoe de foto eruit moest zien. Ik ben heel vroeg vanuit Diepenbeek vertrokken, want ik moest de opkomende zon erbij hebben. Ik wist dat dat voor een prachtig strijklicht zou zorgen en zo een extra dimensie zou geven. Om halfacht ’s ochtends stond ik al klaar op de plek die ik in gedachte had.”

Het was een uitdaging om dat typerende kenmerk van de Voerstreek in een unieke compositie te gieten.

“De Voerstreek behoort zeker tot een van mijn favoriete plekken in Limburg. Je hebt er zo een diversiteit aan uitzichten en landschappen, telkens weer verbazend.” Ook in het dichterbij gelegen natuurgebied De Maten en in Nationaal Park Hoge Kempen gaat Michael wel vaker wandelen met zijn gezin. “Het fototoestel gaat wel altijd mee, ook op vakantie, maar het blijft een hobby. Genieten samen met mijn partner en kindjes is het allerbelangrijkste. De opzet van deze fotowedstrijd vond ik daarom echt heel fijn. Iedereen kon deelnemen en kreeg een eerlijke kans om te winnen, professioneel of hobbyist. Ik ben er enorm trots op dat mijn foto in de krant gepubliceerd is.”

Je vindt Michael op Instagram als @michaelrouffa. Ga hem zeker volgen als je houdt van prachtige uitzichten om bij weg te dromen.

Ben je benieuwd naar de andere winnaars? Lees het verhaal van Jannike Smeets en Monique Gilleman.