12-01-2022

Zo overwin je een winterdip

De winterdip, we zitten in de periode van het jaar waarin we daar het meest last van hebben. Blue Monday is zelfs een volledige dag die uiting geeft aan het gevoel van neerslachtigheid en lusteloosheid. Het plezier van de eindejaarsfeesten is stilaan uitgewerkt, aankomende vakanties lijken nog ver weg, een groot deel van de goede voornemens zijn meestal al gesneuveld. Voeg daar nog gebrek aan voldoende daglicht aan toe en het is geen verrassing dat we ons af en toe laten meeslepen door die winterblues. Hoe overwin je zo een winterdip? Met een goede mindset en onze tips!

Wandelaar met hond in het winterlandschap van de Lommelse Sahara

Nummer 1 tip: bewegen in de buitenlucht

Dit is waarschijnlijk wel de vaakst gegeven tip als het op een winterdip aankomt: ga naar buiten en doe wat van die zo gewenste vitamine D op. Dat is natuurlijk ook wel logisch. Wanneer je dag in dag uit als een couch potato door het leven gaat, daar word je futloos van. We snappen het natuurlijk wel: het kan in de winter echt koud zijn of veel regenen en na een lange werkdag is het al gewoon donker buiten. Dan zit er niks anders op dan binnen op de zetel kruipen, toch? Nee, ook in de winter is het beter om actief te blijven. Doorbreek de gewoonte van het niets doen en plan beweging bewust in.

Bokrijk stelt iedere zondagnamiddag de deuren open als gratis winterwandelpark. Je hebt vast nog wel een zondag vrij in je agenda. Heb je een stok achter de deur nodig omdat je weet dat je anders toch niet gaat? Dan zijn er genoeg gegidste wandelingen waar je aan kan deelnemen. Je hebt gereserveerd, het begint op een vast tijdstip, de gids verwacht je, kom op. Op onze blog van Winterwandelingen vind je een kalender met begeleide wandelingen. Bekijk ook zeker even de eerste tip in die blog, Sint-Truiden by Lights, een wandelroute die je juist ’s avonds wanneer het al donker is kan lopen. No excuses! Ook een wandeling in de stad kan je leuker maken door een themaroute te volgen. In Hasselt volg je KunstRoute langs talloze street art, illustraties en beeldende kunst. Met het plannetje op zak wandel je van kunstwerk naar kunstwerk en heb je zonder het goed te beseffen 5,5 kilometer extra op de teller staan.

Chase the sunrise

Je scoort extra punten wanneer je in de vroege ochtend naar buiten trekt. In het eerste daglicht zit veel blauw licht, wat je meteen een wakkerder gevoel geeft. Begin dus fris en monter aan je dag door de zonsopgang na te jagen. Een bijkomend voordeel van de winter is dat je daarvoor niet onmenselijk vroeg je bed uit moet. Nog tot en met 10 februari ontwaakt de zon pas na 8 uur. Tijd genoeg dus om je met je thermos koffie op een mooie plek te nestelen en van het dagelijkse schouwspel te genieten. Het uitkijkpunt van Helsheaven op de rand van Sint-Truiden met Borgloon is zo een mooie plek, met het kapelletje naar het oosten gericht.

Zonsopgang aan het zwevende kapelletje van Helsheaven in Sint-Truiden

De zee mag dan oppermachtig zijn als het gaat om zonsondergangen aan het water, in Limburg zit je meer dan goed voor de opgangen aan het water. Een vroege ochtendwandeling in de Platwijers wordt beloond met een mooie opkomende zon boven de talloze vijvers. Je bent plots figurant in een schilderij wanneer de stralen zich een weg banen door de mysterieuze ochtendnevel. Ook aan het Schulensmeer zit je goed voor een magische ochtend. Vanaf de houten steiger zijn al vele zonsopgangen gefotografeerd. Helemaal in het oosten van Limburg ligt RivierPark Maasvallei. 40 kilometer lang vind je hier rustige plekjes langs de Maas(plassen) vanwaar je de nieuwe dag optimaal start. Trek zeker eens naar het gebied van Negenoord in Dilsen-Stokkem en wie weet maken de vrij rondlopende konikpaarden het perfecte plaatje helemaal af. Ga je in de winter wandelen in Tösch-Langeren, vergeet dan zeker niet stevige wandelschoenen of laarzen aan te doen. Het gebied is namelijk zeer moerassig, maar dat maakt de zonsopgangen boven die mistige, vochtige graslanden juist zo bijzonder.

Klim naar de top

Letterlijk! Wanneer je mentaal in een dipje zit, klim dan fysiek naar de top. Niet alleen de lichaamsbeweging doet je deugd, ook het bereiken van een vooropgesteld doel, zorgt voor een mentale boost. In de Lommelse Sahara staat een uitkijktoren met maar liefst 144 trappen. Op 30 meter hoogte strekt het landschap zich onder je uit. I’m the king of the world. Ook in As heb je een uitkijktoren die je op meer dan 30 meter hoogte brengt. Het uitzicht hier zijn de eindeloze bossen van het Nationaal Park Hoge Kempen.

In de glooiende landschappen waaraan Limburg rijk is een stevige klim tijdens een wandeling nooit echt veraf. Haspengouw is zo een heuvelachtige streek en op de verschillende mijnterrils, in onder andere Beringen en Genk, raak je vast ook wel even buiten adem. Lees zeker onze blog over Bergwandelen in Limburg om de meest steile plekken te ontdekken.

Uitstapjes inplannen

Ergens naar uitkijken wat je leuk vindt om te doen, geeft je een groter geluksgevoel. Plan dus wat vaker een uitstapje in en bekijk ieder weekend als een mini-vakantie. De Voerstreek is een prachtige regio die niet zo veraf ligt, maar waar dat ‘vakantie in het buitenland’-gevoel je meteen overvalt. Als het toevallig ook nog zou sneeuwen, dan zie je de streek echt op haar allermooist. Ga op roadtrip door Haspengouw. Tot eind februari leidt de Autospeurtocht je langs de mooiste locaties van de fruitstreek. Stap in je wagen voor een tocht van 50 of 80 kilometer en cruise langs pittoreske kerkdorpjes, door holle wegen, voorbij imposante vierkantshoeves en kastelen.

In het Nationaal Park Hoge Kempen ben je ook snel een dagje of zelfs weekendje zoet. Sowieso is wandelen hier een onuitputbare bron van plezier met maar liefst 440 kilometer aan wandelpaden. Iedere toegangspoort heeft daarbij ook enkele extra’s in petto. In Terhills combineer je gemakkelijk met een shoppinguitje in Maasmechelen Village of een heerlijke saunasessie in Elaisa Energetic Wellness, in Kattevennen krijg je een blik op het heelal in de Cosmodrome en een wandeling in Thor Park kan zonder veel moeite gevolgd worden door een rondje racen over het kartingcircuit of een namiddag shoppen in het centrum van Genk. Kortom, meer dan genoeg om te doen!

Sneeuwlandschap in de Voerstreek