24-10-2024

Zoek de kalmte van de Limburgse stiltegebieden op

Zeg niets, laat je blik verdwalen in een weids landschap en spits je oren voor natuurklanken. Je hoort ritselende bladeren en ziet een reiger voorbijvliegen. Stiltegebieden zitten vol zachte fascinatie: het fenomeen waarbij natuurelementen de aandacht trekken zonder energie te kosten. Een ruimte om te mijmeren. Je laat je gedachten gaan en ontspant. Even geen meldingen. Even tijd voor jezelf. Even stilstaan om vervolgens nog beter vooruit te gaan. Mag het voor jou wat stiller? Kom, dan zijn we weg.

Wat is een stiltegebied?

Een stiltegebied is een aaneengesloten gebied met een landelijk karakter en goede akoestische kwaliteit. Helemaal vrij van menselijke geluiden is een uitdaging, maar er worden inspanningen gedaan om geluidsoverlast te minimaliseren en zoveel mogelijk de natuurlijke stilte te behouden. Limburg heeft 4 stiltegebieden.

1. Gerhagen

Welkom in Gerhagen: de groene long van Tessenderlo, onthaalpoort van Landschapspark de Merode én stiltegebied met kwaliteitslabel. Volg het stiltepad en beleef pure natuurpracht vanaf de uitkijktoren, op de mijmerbank of bij de Gerhagenvijver. Luister naar je ademhaling terwijl 
de groene specht, heikikker en veldkrekel uit volle borst zingen. Een openluchtconcert!

De stilte in Gerhagen geeft reeën en vossen een veiliger gevoel. De bosuil, maar ook roofvogels zoals de havik hebben baat bij rust om beter te jagen. Stilte vermindert stress en verstoring waardoor de dieren hun natuurlijke gedrag vertonen en hun territoria behouden.

Wandelen in Gerhagen
Afstand: 3,5 km (groen) of 6 km (blauw)
Startpunt: Zavelberg 10 in Tessenderlo
Parking aan het Bosmuseum

Tip: bij het Bosmuseum leen je een stilterugzakje gevuld met een mijmerboekje, verrekijker en zoekkaarten om al je zintuigen op scherp te zetten.

Stiltegebied Gerhagen in Limburg

2. Zwarteput

Erkend stiltegebied Zwarteput in Nationaal Park Hoge Kempen dankt zijn naam aan een oud bronnengebied. En jawel, hier kom je om te 
herbronnen. Langs het ‘Pad der Zinnen’ worden je gedachten meegezogen door inspirerende gedichten op stilte- en zwerfstenen.

Ook de veranderde landschappen stellen je alertheid op de proef. Merk je de overgang van jeneverbesstruweel, droge heide, bossen en vijvers? In de natte vallei voelt de alpenwatersalamander zich thuis. Klaar om met een fris hoofd huiswaarts te keren? Doorkruis veldwegen met vergezichten over akkers en je bent weer bij de Lieteberg.

Wandelen in Zwarteput
Afstand: 9,4 km
Startpunt en parking: Toegangspoort Lieteberg, Stalkerweg in Zutendaal
Signalisatie stiltewandeling: volg de blauwe iconen op de houten palen

Tip: het hoofd leegmaken lijkt kinderspel wanneer je beestjes gaat tellen. Hoeveel mieren zie jij op de boomschors lopen? Door op één ding te focussen, leef je in het moment. Meer insecten spotten? Ga naar insectenmuseum Entomopolis bij het bezoekerscentrum Lieteberg.

3. Altenbroek

Wandel in het spoor van het everzwijn, de ree en de das in het golvende Voeren. De stilte is zo geruststellend dat zelfs wilde dieren hier graag vertoeven. De grensoverschrijdende Altenbroekwandeling is een goede work-out met haar stevige hoogtemeters die fenomenale 
uitzichten opleveren. Slinger mee met rivier de Noor, stap doorheen weides met vrolijke grazers en struin door bossen die groene tunnels vormen. Een cocon van kalmte.

Altenbroek is in goede handen bij Natuurpunt, de vereniging die instaat voor gericht natuurbeheer. Het heropleven van de heide en kalkgraslanden zijn enkele acties die Natuurpunt onderneemt om het landschap te herstellen zoals het vroeger was. Hierdoor wordt het een betere plek voor alles wat er groeit en leeft. En voor natuurliefhebbers.

Wist je dat Altenbroek het label van bijenreservaat draagt en dat de zeldzame orchideesoort purperorchis hier op tien jaar tijd vertienvoudigd is? Knap. Nog knapper is dat het landschap in elk seizoen verbaast. Geniet dit najaar van de afwisseling tussen open en beboste gebieden in herfstkleuren.

Wandelen in Altenbroek
Afstand: 10,2 km
Startpunt: Bezoekerscentrum Voerstreek, Pley 13 in ‘s–Gravenvoeren
Parking: Boomstraat op wandelafstand van het bezoekerscentrum
Wandelknooppunten: 24 – 23 – 22 – 34 – 35 – 40 – 41 – 42 – 53 – 
52 – 51 – 50 – 43 – 44 – 32 – 33 – 34 – 22 – 23 – 24

Tip: loop gerust het bezoekerscentrum binnen en pik twee tentoonstellingen over de streek mee. De innerlijke mens versterken? Laat je verrassen door streekproducten zoals het Voerdrupke, een jenever op basis van sleedoorn.

4. Kempenbroek

Vroege vogel of niet. In natuurgebied Mariahof – De Luysen wordt er gefladderd. Je bevindt je in een heus vogelparadijs, in het libellenrijkste gebied van Vlaanderen én in het eerste Unesco Biosfeergebied van België. De tijd, stress en misschien wel een roerdomp vliegt hier voorbij. Vanuit de drie kijkhutten geniet je van een panoramisch zicht op de vijvers. Als afsluiter struin je langs de Abeek, een van de meest natuurlijke laaglandbeken die Vlaanderen nog rijk is.

Wandelen in Kempenbroek
Afstand: 7 km
Startpunt en parking: Luysenweg 2 in Bocholt 
Signalisatie: volg de gele ruit 

Tip: ‘Van bosbad tot hangmat’ is een activiteit voor iedereen die gejaagdheid liever aan de kant schuift en plaats maakt voor een zintuigelijke beleving in de natuur. Je start aan de Luysmolen en eindigt in een hangmat op een van de mooiste plekjes van KempenBroek.