23-02-2023

Alleen op vakantie in Limburg

Staat een solo reis al een tijdje op je planning? Of vind je niet altijd een reismaatje? Mensen gaan steeds vaker alleen op reis. Zij weten dat een solotrip zeker niet saai of eenzaam hoeft te zijn. We helpen je op weg met tips om in je eentje op vakantie te gaan in Limburg.

Limburg als bestemming voor je solo trip

Redenen waarom Limburg de bestemming is voor je – misschien wel eerste - solotrip

1. Limburgers zijn uitermate gastvrije mensen. Je hoeft je hier niet alleen te voelen als je dat niet wilt.

2. En wil je je wel even helemaal terugtrekken, dan heeft Limburg genoeg ruimte en rust om dat mogelijk te maken.

3. Voldoende afwisseling. Weet je nog niet helemaal zeker wat je precies zoekt op jouw reis met jezelf. Een stedentrip, natuur, rustig of iets meer actie, alles lekker volgepland of juist zien wat de dag brengt? In Limburg kan je simpel switchen en van verschillende soorten vakanties proeven.

4. Limburg is dichtbij. Hier kan je veilig leren zwemmen voordat je in het diepe duikt. Metaforisch uiteraard. Het is voor velen namelijk wel even wennen, zo dat alleen reizen. En misschien besluit je wel dat het je helemaal niet ligt: vanuit Limburg ben je dan ook zo weer thuis.

5. Hieraan gerelateerd is Limburg geschikt als opstap voor een solo reis verder weg. Heb je als doel om ooit eens alleen te gaan backpacken door de bergen, een roadtrip door Australië te maken of *vul je eigen droom in* . De eerste stap zet je in Limburg.

Fietsen naar het zwevende kapelletje Helsheaven in Haspengouw

Ideeën voor een weekend weg alleen

1. Solo stedentrip naar Hasselt

Een weekend in Hasselt vliegt zo voorbij. Er valt zoveel te ontdekken dat je echt geen tijd hebt om erbij stil te staan dat je alleen bent. Dit is dus wel de ideale inwijding in het solo op reis gaan als je houdt van een bruisende stad en veel activiteiten op de planning.

Weet je niet zo goed waar te beginnen? Haal op het begin van je weekend een HasPas voor 18 euro af. Daarmee krijg je toegang tot heel wat Hasseltse musea en tuinen met daarbovenop leuke voordelen in diverse zaken. De gratis brownie van Quetzal De Chocoladebar mag je zeker niet overslaan. Ook een filmticket aan kortingstarief zit mee in de Pas. Een avondje cinema is perfecte me-time.

Het stadscentrum te voet verkennen kan op de Historische Stadswandeling. Koperen klinknagels in de stoepstenen wijzen de weg; gevelbordjes geven meer uitleg over de geschiedenis van de stad. Je kan aansluiten bij een van de wandelingen met gids die meestal op zondag om 14u van start gaan. Check hiervoor de agenda.

Extra tip: houd je van shoppen en rondkuieren op marktjes? Plan je solo stedentrip in het eerste weekend van de maand. Op zaterdag koop je lokaal, ecologisch en vers op Merwt, de boerenmarkt. Zondag is het shoppingzondag waarop heel wat winkels hun deuren openen.

2. Cultuurtrip op je eentje in Genk

In Genk proef je van het buitenland. Letterlijk. De restaurants waar je van de authentieke Italiaanse keuken kan proeven zijn er te veel om op te sommen. Wandel je door de Vennestraat dan zie je het ene na het andere Griekse restaurant, Turkse supermarkt en Vlaams eethuisje voorbij komen.

Het mijnverleden ligt aan de basis van deze multiculturele samenleving. En dat mijnerfgoed is ook op je eentje het bezoeken waard. Je gaat op C-mine expeditie in het tijdsblok van jouw keuze en volgt de route op je eigen tempo.

Heb je tijdens je trip toch nood aan verbinding? Zak af naar Nomadland, de ontmoetingsplek bij uitstek. Met de volkstuintjes, picknickplekken en pipowagens met eten en drinken, is dit een uitermate gezellige plek waar je gemakkelijk een gesprek aanknoopt.

Extra tip: in MAU ben je eigenlijk nooit alleen. In dit kattencafé lopen namelijk steeds een vijftal katten rond die je gezelschap houden bij het ontbijt, de lunch of vieruurtje.

3. Solo door Tongeren

Maak kennis met de eerste stad van België tijdens een gratis stadswandeling op zaterdagnamiddag. Twee uur lang neemt de gids je mee langs de hotspots van de stad, zoals de basiliek, het standbeeld van Ambiorix en het begijnhof.

Voor 18 euro haal je een City Pass af waarmee je de 4 musea van Tongeren kunt bezoeken: het Gallo-Romeins Museum, het Teseum, het Begijnhofmuseum Beghina en de Moerenpoort. Daarnaast zit een fiets- of wandelkaart inbegrepen bij de Pass.

Op zondagvoormiddag kuier je rustig rond op de Antiekmarkt. En ga je de eerste zondag van de maand dan shop je tijdens de Koopzondagen van 13 tot 17u in de winkels van het stadscentrum.

Extra tip: Tongeren telt heel wat lekkere adressen. Van een charmant lunchzaakje tot bekroonde sterrenrestaurants, in het stadscentrum vind je ze om de haverklap. Maak er dus naast een cultuurtrip ook een soort culinaire reis van.

4. Wandelweekend op jezelf in Lommel

Beginnende solo-hikers kunnen vanuit Lommel hun wandelbenen trainen en al een eerste keer ervaren hoe het is om alleen op weg te gaan. Twee of drie dagen, in de regio liggen meer dan genoeg wandelgebieden om je aan de gang te houden.

In de Lommelse Sahara wandel je door een woestijnachtig landschap met helderblauwe meren en dennenbossen. Vanop de uitkijktoren kijk je neer op de wereld rondom je. Een mooi moment van bezinning. Neem je picknick mee voor onderweg!

In het Kattenbos zijn het vooral dennenbossen die je doorkruist en een van de mooiste stukjes heide van Lommel. Onderweg passeer je de Leyssensmolen, een plek waar je even kan blijven hangen op het grasveld. Combineer je wandeling met een bezoek aan de Duitse Oorlogsbegraafplaats die in de buurt ligt.

De rode wandeling in het wandelgebied De Blauwe Kei – De Maat is een stevige doorstapper langs dreven en kanalen. Geen bochtige kronkelpaadjes, maar recht vooruit met de blik op oneindig. Na de lunch ga je verder met de gele wandeling en spot je misschien wel de fjordenpaarden of Schotse Hooglanders die hier grazen.

Ook op de Heuvelse Heide heb je te kiezen uit drie wandelroutes die je door een prachtig heidegebied brengen geflankeerd door dennenbossen en zandgronden. Nog tijd en energie over? Sluit je weekend af met een korte wandeling (nog geen 2 km) door natuurgebied De Watering.

Extra tip: met de Groene Haltewandeling combineer je gemakkelijk het openbaar vervoer met wandelen. 18,8 km lang stap je langs de Lommelse natuurpareltjes. Je start aan het station van Lommel en eindigt aan de kerk. De bus brengt je vandaaruit op 4 minuten terug naar het station. Of je wandelt nog die 2 kilometer extra en kan achteraf opscheppen dat je een halve wandelmarathon gedaan hebt.

Vrouw in hangmat in de Lommelse Sahara

Maak een langere reis op je eentje

Ben je klaar om eens langer alleen van huis te zijn dan een weekendje weg? Dit zijn onze vakantietips waarbij je zonder problemen 4 dagen of meer gevuld krijgt.

1. Wandelen door het Nationaal Park Hoge Kempen

Breidt dat wandelweekend uit naar een heuse wandelvakantie. In het Nationaal Park Hoge Kempen proef je van een meerdaagse hike door de natuur.

Met 9 toegangspoorten en een gebied van meer dan 12.000 hectare heb je meer dan voldoende wandelroutes om uit te kiezen. Of je gaat als een backpacker op pad op de National Park Trail, een langeafstandswandeling van 110 km in 5 basisetappes.

Kamperen doe je in de tuin van gastvrije Limburgers. Zoek een plekje op Campspace of Welcome to my Garden. Of volg de Camping Trail van het Nationaal Park Hoge Kempen om van slaapplek naar slaapplek te wandelen.

2. Toeren door Haspengouw

Roadtrippen door de fruitstreek voelt als het goede leven. De glooiende landschappen met rijen aan fruitboomgaarden, de leuke zaakjes waar je lekker kan eten en drinken, activiteiten die je perfect op je eentje kan doen, afgewisseld met een bezoek aan de historische steden zorgen ervoor dat jij een topvakantie beleeft.

Huur een elektrische fiets, vespa, e-scooter of verken de streek met je eigen wagen. Vind je het moeilijk om je route uit te stippelen? Met de Toerkaart op zak hoef je je daar al geen zorgen over te maken.

Marktjes doen kan à volonté. Op zaterdagvoormiddag kuier je rond op de Haspengouwmarkt in Sint-Truiden. In Bilzen waan je je twee zaterdagen per maand in la douce France tijdens Bilzen de boer op. Vanaf april snuister je elke laatste zondag van de maand door tweedehandse lectuur op de Boekenmarkt. Ook de Antiekmarkt in Tongeren mag niet op je lijstje ontbreken.

De historische, Haspengouwse steden al wandelend ontdekken doe je op de Monumentenwandeling in Sint-Truiden, de wandeling ‘In de voetsporen van de graven van Loon’ in Borgloon en de Mijlpaalroute in Tongeren.

In de brouwerij van Wilderen sluit je iedere zaterdag, zondag en feestdag om 15u aan bij de rondleiding. In de bloesemmaand april openen de fruitbedrijven Pipo Appelsappen, Gezond van bij Ons en de Jorishoeve de deuren voor individuele bezoekers.

Wil je nog een extra stuk aan je vakantie breien, combineer dan Haspengouw met een toer door de Voerstreek. In dit rustig stukje Limburg voelt het soms echt alsof je in het buitenland bent. Ook hier werden enkele autoroutes uitgestippeld. Je kan ook voor meer lichaamsbeweging kiezen: het mountainbikenetwerk Euregio telt 7 routes van verschillende niveaus.

Vrouw met picknick in het landschap van Borgloon met het kunstwerk Untitled van Aeneas Wilder als decor.

3. Volg de loop van de Maas

Maak je hoofd leeg op de oevers van de Maas. 40 km lang vormt deze rivier de grens met Nederlands Limburg. Ideaal voor meerdere dagen vakantie in RivierPark Maasvallei. Wat je allemaal kan doen?

Wandelen. Uiteraard. Ben je eerder een wandelluswandelaar of juist een knooppuntenwandelaar? Maakt eigenlijk niet uit, want in de Maasvallei kan je beide. Ook een langeafstandswandeling van 137 km behoort tot de mogelijkheden. Elke tweede zondag van de maand kan je aansluiten bij een wandelexcursie met een MaasVerkenner die je meer vertelt over een bepaald onderwerp.

Fietsen. Op de Maasroute fiets je de volledige lengte van Kanne tot Kinrooi. Via het knooppuntensysteem kan je zelf je fietstocht bepalen.

De Maasdorpjes bezoeken. Download de gratis FARO ErfgoedApp en laat je smartphone je gidsen langs het erfgoed van de vijf pittoreske Maasdorpjes.

Spendeer een dag in Maaseik. Een gezellig terrasje doen, wat shoppen, korte museumbezoeken, de Maaseiker Knapkoek proeven, … laat het hier allemaal maar op je af komen.

Nog meer alleen genieten tijdens deze activiteiten

1. Vaar de Maas af met een kajak.

2. Ga voor een dag vol verwennerij in de wellness.

3. Breng een bezoek aan een wijndomein en proef van Limburgse wijnen. Je kan individueel aansluiten bij een rondleiding of proeverij in Wijndomein Aldeneyck, Gloire de Duras en Wijndomein Kitsberg. Of doe een wijnterrasje op het domein van Wijnkasteel Genoels-Elderen, Wijndomein Montepertini, Domein Schorpion. Bij Jerom Winery ontdek je helemaal op eigen houtje het domein.

4. Trek je inline skates of rolschaatsen aan en volg de bewegwijzerde Skeelerroute tussen Genk en Hasselt.

5. Mountainbiken! Wanneer je geen eigen MTB hebt, huur je er gewoon eentje.

6. Plof met een goed boek neer in een gezellige koffiebar.

7. Volg een workshop. Bijvoorbeeld een Chocoladeworkshop in het atelier van Koen Ulenaers of een Sushi workshop in de Japanse Tuin van Hasselt.

8. Nood aan een babbel? Volg de Babbelbankenroute. Deze fietstocht doorkruist Bilzen, Herstappe, Hoeselt, Riemst, Tongeren en Voeren. Onderweg passeer je verschillende Babbelbanken... Tijd voor een babbel met een toevallige passant, misschien een kwetsbaar iemand, en help mee het sociaal isolement doorbreken!

9. Relaxen in Blueberry Fields. Het domein van Blueberry Fields is vrij toegankelijk tijdens de openingsuren. Geniet op het terras van een verfrissend drankje en maak een wandeling over het domein. In de zomer pluk je in de plantages zelf de rijpe blauwe bessen. Reservatie is niet nodig.

10. Ga op bedevaart. Kies een vertrekpunt en stap de weg naar Heppeneert aan de Maas of de basiliek van Kortenbos, beide bekende bedevaartsoorden.

11. Bezoek een tentoonstelling.

Klaar om alleen op vakantie te gaan

Ben je met deze tips klaar voor jouw eerste solo trip? Of heb je gewoon even nood aan een flinke dosis me-time? Limburg staat voor je open. Boek meteen je overnachting. Maak een plan en vooral … geniet ervan!

We genieten graag mee met jouw avonturen. Tag ons of voeg #altijdlimburg aan je foto toe op Instagram en we moedigen jou vanop de zijlijn aan.

Kajakken op de Maas bij zonsondergang