09-02-2024

14 wandeltips voor Valentijn

Idyllische paden, vergezichten om bij weg te dromen, kabbelende beekjes,… alle ingrediënten voor een romantische wandeling. Of gewoon een wandeling om samen te zijn met wie jij graag ziet: je beste vriend, moeder, collega of - waarom niet - je hond. Want meer tijd met elkaar spenderen, dat stond in januari waarschijnlijk ook wel op je lijst goede voornemens.

1. De Bronnenwandeling in de Voerstreek

Ooit nog verkozen tot de mooiste wandeling van Vlaanderen en de Bronnenwandeling blijft een absolute topper. Je wandelt door het typische, glooiende landschap van de Voerstreek waarin her en der de pittoreske kerkdorpjes stil liggen te wachten.

Onderweg kom je langs de Commanderij van Sint-Pieters-Voeren, een kasteel in Maaslandse renaissancestijl. De bron van het riviertje de Voer ligt hier ook en dat is misschien wel de meest romantische plek van de wandelroute.

Bron van de Voer

2. De Watering

De Watering is een klein stukje natuur in Lommel op de grens met Nederland. Tien jaar geleden was dit gebied niet vrij toegankelijk en kon je alleen met een gids de unieke natuur intrekken. Nu is er een kort pad opengesteld voor iedere wandelaar: het Vloeiweidenpad. In totaal ben je niet langer dan 2 km aan het stappen, maar het landschap met de vele vloeiweiden is wel zeer bijzonder, sfeervol en... pure romantiek.

3. Natuurreservaat Hageven

Nog op de grens met Nederland ligt het natuurreservaat van Hageven – Plateaux, een flinke brok natuur van bijna 600 hectare. Het landschap is zo afwisselend dat ieder seizoen de moeite waard is om het gebied te verkennen. Je wandelt door heide en bos, over landduinen en beekdalen, langs vennen en vijvers. Zeldzame vlinder- en libellensoorten en bloemen vinden hier hun perfecte thuis. Start je wandelroute van 2 tot 14 km aan het bezoekerscentrum. Romantisch plekje: de hangbrug over de Dommel.

Natuurreservaat Hageven

4. Wandelgebied Venusberg

In het natuurgebied van de Vallei van de Zwarte Beek ligt de Venusberg. Ook al noemt deze berg zo omwille van de talrijke vennen die er in dit gebied zijn, we doen toch graag alsof de godin van de liefde hier iets mee te maken heeft.

Door de holle wegen wandel je naar de top van de Venusberg en krijg je een prachtig uitzicht over de vallei cadeau. Een panorama dat in het verleden al eens verkozen werd tot een van de mooiste plekjes van de Lage Kempen.

5. Wandelgebied Pietersheim

Pietersheim is een toegangspoort tot het prachtige Nationaal Park Hoge Kempen. Het wandelgebied telt acht wandellussen waarvan er maar liefst twee het Duitse keurmerk van ‘Premium-wandeling’ dragen. Geniet samen van rust en ruimte op een van de meest rustgevende plekken van dit Nationaal Park.

Wist je trouwens dat de Waterburcht van Pietersheim een gegeerde locatie voor huwelijken is?

Wandelgebied Pietersheim

6. Alden Biesen in Bilzen

In Alden Biesen start je wandeling aan de majestueuze Landcommanderij, een kasteel alsof het uit een sprookje komt. Aan de achterkant van het imposante gebouw neemt een vlonderpad je mee doorheen de hoogstamboomgaard. Hier is het bij mooi weer aangenaam picknicken aan de loungetafels.

Wanneer je niet vies bent van een wat langere tocht, kies je voor de wandellus van 16 km. Deze brengt je namelijk helemaal tot aan het wijnkasteel van Genoels-Elderen, nog zo een sprookjeskasteel. Blijf je liever wat dichterbij? Struin dan door de Engelse tuin van Alden Biesen. Het is alsof je door een roman van Jane Austen wandelt.

7. Verborgen moois in Haspengouw

De Verborgen Moois-wandelingen zijn stuk voor stuk pareltjes die je langs de mooiste stukjes Haspengouw brengen. In Heers verklappen ze je zelfs hun best bewaarde geheim. Een korte wandelroute van 2,5 km toont je de weg naar het prachtige kasteel van Heers. In Berg, een dorp in de buurt van Tongeren, maak je kennis met het karakteristieke landschap van Droog Haspengouw. 

Verborgen Moois Berg in Tongeren

8. Wandelgebied Lieteberg

Het wandelgebied van Lieteberg maakt deel uit van het Nationaal Park Hoge Kempen en is een van de stilste gebieden in Vlaanderen. Op de grote stenen die je onderweg tegenkomt staan mooie gedichten die je letterlijk en figuurlijk even doen stilstaan. Misschien kan je jouw innerlijke poëet ook even loslaten met een origineel liefdesgedicht?

9. Pijnven in Nationaal Park Bosland

Het Pijnven in Nationaal Park Bosland is ideaal om een romantische boswandeling te maken. Maar liefst 2000 hectare bos wacht op jullie! De wandelingen leiden langs de Treehouse, een architecturale boomhut, en aan 'Fietsen door de Bomen' in Nationaal Park Bosland stappen jullie helemaal tot in de toppen van de bomen.

10. GrensPark Kempen~Broek

GrensPark Kempen~Broek is een ware mozaïek aan landschappen. Door de talloze vijvers, beekjes en moerassen zijn hier heel wat idyllische plekjes te vinden op je wandelroute.

Wandelgebied Zig en Goort bestaat uit 17 hectare aan vijvers, een enorme aantrekkingsbron voor verschillende watervogels. Vanuit de vogelkijkhut heb je het beste zicht.

In het gebied Tösch-Langeren heb je veel houtwallen en houtkanten die er al meer dan 100 jaar en het landschap een pittoresk karakter geven. Konikpaarden en Gallowayrunderen kom je hier ook tegen.

Wandelgebied Tösch-Langeren

11. Wandelgebied De Maten

De Maten is een van de oudste natuurgebieden in België en maakt deel uit van De Wijers. De wandelroutes lopen tussen de heide en langs vijvers met wuivende rietkragen. In het bos kom je hier en daar kleine watervalletjes en vlonderpaden tegen. Neem je beste maatje mee op tocht door De Maten.

12. Holven - ’t Plat in Nationaal Park Bosland

Holven – ’t Plat is een wandelgebied dat uit twee delen bestaat. De routes door Holven lopen voornamelijk door droge naaldbossen op voormalige stuifduinen, terwijl ’t Plat een veel moerassiger gebied is waardoor laarzen of waterdicht schoeisel geen overbodige luxe zijn. De hoogteverschillen op deze wandeling maken de wandeling nog leuker!

Je vindt hier ook een natuuroase van Natuur en Bos, een plek midden in de natuur ver weg van lawaai en drukte. De houten rustobjecten die je onderweg tegenkomt nodigen uit tot zitten, liggen, hangen,… Gezellig met z’n tweetjes.

Holven - ’t Plat in Bosland

13. Oudsberg in Duinengordel

Samen bergen beklimmen, dat kan in wandelgebied Oudsberg in Duinengordel. En niet zomaar een berg, de hoogste landduin van Vlaanderen ligt aan je voeten. Door het mulle zand vergt het wel enige inspanning om uiteindelijk van een prachtig vergezicht te genieten. De Oudsberg is omringd door prachtige heideterreinen, statige bossen en vlinderrijke heischrale graslanden. 

14. Hemelspark

Een park met de naam Hemelspark, dat moet sowieso bijzonder zijn. Hier geniet je heerlijk… of hemels… tussen de bomen en de vijvers. Neem zelfs een picknick mee wanneer het weer het toelaat, want hier zijn genoeg plekjes om gezellig te klinken op elkaar. Aan het Hemelspark start de wandelroute doorheen het Bellevuebos en zo maak je er meteen een namiddagje samen van.

Hemelspark