25-08-2022

Op wandel door fruitig Haspengouw

Niet alleen tijdens de bloesemperiode is Haspengouw een bezoek waard, ook in de nazomer verwonderen de uitgestrekte, glooiende landschappen. Trek je wandelschoenen aan voor een verfrissende najaarstocht door de fruitstreek.

Wandelaars in een perenboomgaard in Haspengouw

Wandelen langs landschappen

In Haspengouw liggen 15 Landschapswandelingen verspreid. In elk van deze wandelgebieden vertrekken meerdere wandelroutes die je langs de meest markante plekken van de streek brengen en waarop je wandelt door de typische Haspengouwse landschappen met fruitboomgaarden, dorpen, holle wegen en akkers.

De Landschapswandeling van Alden Biesen in Bilzen telt 5 wandelroutes die starten aan de imposante landcommanderij. Via het vlonderpad verken je de hoogstamboomgaard op het domein, de grootste van West-Europa! Kies je voor de langste wandeling van 16,2 km dan passeer je zelfs aan het wijnkasteel van Genoels-Elderen. Zo ergens halverwege is de wijnbar een meer dan aangename verpozing.

Nieuwsgierig naar alle Landschapswandelingen? Ga naar het volledige overzicht.

Bewegwijzerde wandelroutes langs Verborgen Moois

Over heel Haspengouw heb je onder de noemer ‘Verborgen Moois’ wandelroutes die je meenemen naar luisterrijke plekken. Heel erg prettig is het ruime aanbod aan kortere wandelroutes van minder dan 5 km, zodat ook gezinnen met jongere kinderen al wandelend kunnen genieten.

Het rustige landbouwdorpje Millen is zo een verborgen plekje. Op een wandeling van 3,6 km beleef je het typische Haspengouw ten top. Talloze fruitboomgaarden en uitzichten die thuishoren op een postkaart.

Alle Verborgen Moois-wandelingen vind je verzameld in één handige wandelbox.

De nieuwste hotspot: #inconcreto

Die ligt in Hoeselt! #inconcreto is de naam van dit kunstwerk, dat in se een groot betonnen hoofd voorstelt. De constructie doet je stilstaan bij het spanningsveld tussen concreet en abstract. Bijkomend voordeel is dat je vanop deze plek een prachtig uitzicht hebt over de omliggende velden. Om #inconcreto te passeren volg je de Tweekruizenwandeling vanuit Hoeselt-centrum voor een tocht van 11,5 km of start je vanuit Werm op de Kruislindewandeling van 4,5 km.

#inconcreto in Hoeselt

Wandel tussen de Jeker en de Maas

Helemaal in het zuidwesten van Limburg, op een boogscheut van het buitenlandse Maastricht, ligt Kanne, deelgemeente van Riemst. Wellicht doet deze plek een belletje rinkelen omwille van de grotten. We zitten hier in de mergelstreek en wijken daardoor een beetje af van het fruitige, maar deze kant van Haspengouw is zeker ook het verkennen waard. Vanuit Kanne starten zes verschillende wandelroutes over een afstand van 5 tot 13 km. De uitgesleten vallei van de Jeker vormt een betoverend decor. Bijna zonder dat je het merkt, wandel je de grens met Nederland of Wallonië over. Het heuvelachtige karakter van deze streek maakt de wandeling intensiever dan je eerst zou verwachten.

Op Wandelen in Limburg vind je de routes terug.