08-03-2023

Wandelen in de Haspengouwse Greenspots

Greenspots zijn mooie en goed onderhouden wandelgebieden in Haspengouw, letterlijk groene plekjes. In ieder gebied heb je de keuze uit een paar bewegwijzerde wandelroutes over verschillende afstanden. De routes worden aangeduid door middel van gekleurde symbolen. In totaal telt Haspengouw tien Greenspots. Eén ding hebben deze wandelgebieden met elkaar gemeen en dat is dat de landschappen stuk voor stuk absoluut prachtig zijn.

1. Greenspot Alden Biesen 'Geschiedenis tussen akker en beemd'

Startplaats van de wandelroutes is Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen, een prachtig stukje erfgoed dat veel weg heeft van een sprookjeskasteel.

De 5 verschillende afstanden waaruit je kan kiezen zijn 3,4 km, 4,4 km, 8,2 km, 10,7 km en 16,2 km. Op die langste wandelroute passeer je het wijnkasteel van Genoels-Elderen. Nog zo een idyllisch château. Je kan deze wandeling dus ook van hieruit aanvatten. Alternatieve start voor de wandeling van 10,7 km is CC De Kimpel, meer richting het centrum van Bilzen.

Je wandelt langs de hoogstamboomgaarden van het domein van Alden Biesen, uitgestrekte akkers die panorama's beloven en beekvalleien. Houd rekening met het glooiende karakter van deze greenspot.

Meer over de greenspot Alden Biesen

2. Greenspot Grootloon 'Via heuvels en boomgaarden'

Ook in Borgloon is het landschap enorm glooiend. Verwacht je dus maar aan veel klimmetjes en veel dalingen. Maar hé, je moet er wat voor over hebben om telkens van die prachtige uitzichten te krijgen.

Start vanuit het centrum van Borgloon voor een wandelroute van 4,4 km, 6,1 km, 8,8 km en 12,6 km. Iedere route leidt langs het befaamde doorkijkkerkje.

Je bevindt je hier in het hart van Haspengouw. Aan fruitboomgaarden geen gebrek. Ook de andere typische landschapselementen van Haspengouw zoals holle wegen, hagen en heuvels zijn volop aanwezig.

Meer over de greenspot Grootloon

Bloesems in Borgloon

3. Heks 'Langs boerenerven'

De meest zuidelijke Greenspot is die van Heks, deelgemeente van Heers. De Waalse grens ligt op een boogscheut. Hier wandel je door een op en top agrarisch landschap.

De drie wandelroutes van 5,7 km, 8,8 km en 11,9 km beginnen aan Herberg De Horne. De twee langste routes leiden je langs de druppeltenten van de Tranendreef.

De wandelingen doorkruisen kleine dorpjes en uitgestrekte akkers, hier en daar kom je een imposante vierkantshoeve tegen en holle wegen zijn er ook meer dan genoeg. Een bijzondere plek die je tegenkomt op de route van 5,7 km is de waterkuil van Vechmaal. In deze mergelgrotten wonen vleermuizen die je misschien kan zien door de kijkgaten.

Meer over de greenspot Heks

4. Mettekoven 'Grand-cru landschap'

Mettekoven is een piepklein dorpje van Heers. Ook hier is van een vlak gebied geen sprake. Heuvellandschappen en bloeiende fruitboomgaarden zijn alom aanwezig.

Vertrek van aan de Bergstraat in Heers voor een wandeling van 1,5 km, 3,2 km, 4,3 km of 6 km. De kortste wandeling is ook voor rolstoelgebruikers en kinderwagens toegankelijk.

De langste route heeft ook de meest steile beklimmingen. Beloning is wel het uitkijkpunt aan De Knoppel vanwaar je een mooi zicht hebt op Veulen en Heers over de vallei van de Veulensbeek.

Meer over de greenspot Mettekoven

Wandelpad op de Greenspot wandeling van Mettekoven in Heers

5. Munsterbos 'Blik over de plassen'

Het Munsterbos in Bilzen bevindt zich pal op de grens van Haspengouw en de Limburgse Kempen. Tussen de oude eikenbossen ontwaar je hier en daar "Kempens" heidelandschap, een duidelijk teken dat je hier op het einde van Haspengouw zit.

Je start aan het Leroyplein in Munsterbilzen voor een wandelroute van 6,4 of 9,7 km.

Verschillende water- en moerasvogels vinden hun thuis in dit moerassige vijvergebied. Vanop de uitkijktoren heb je misschien wel een kans om een aantal bijzondere soorten te zien. Beide wandelingen passeren aan de Sint-Amorkapel, een sprookjesachtige kapel midden in het bos. 

6. Nieuwenhoven 'Bos vol verrassingen'

Aan de rand van Sint-Truiden ligt het provinciaal domein van Nieuwenhoven. Blikvanger tijdens je wandeling is het kasteel van Nieuwenhoven.

Op de wandelingen van 2,9 en 4,3 km blijf je in het bos, verkoelend op een hete zomerdag. De langere wandeling van 7,1 kilometer leidt je ook door de omliggende akkerlanden en fruitboomgaarden. Ook de basiliek van Kortenbos ligt op je tocht. Er is een korter bospad van 750 m dat toegankelijk is voor rolstoelgebruikers en kinderwagens.

Aan de start van de wandelroutes ligt een speelbos ingericht met boomstammen, takken en hutten. Samen met de ruime speeltuin belooft dit voor de kinderen heel wat wat spelplezier.

Meer over de greenspot Nieuwenhoven

7. Rullingen 'In het spoor van het fruit'

In de greenspot van Rullingen wandel je in hartje Haspengouw. En wat een prachtige namen kom je onderweg tegen: een dorpje dat heel charmant Kuttekoven heet en de kapel van Oetersloven is ook zo een pareltje. Geweldig toch?

Het wandelgebied heeft twee startplaatsen: aan De Bottelarij in Ulbeek, een eetcafé en streekproductenshop in één, vertrek je op een wandelroute van 4,5 of 8,3 km. Aan het Fruitbelevingscentrum Stroopfabriek in Borgloon starten nog twee wandelingen van 3,7 en 8,6 km. De langste wandelingen overlappen elkaar halverwege en zijn dus te combineren tot een flinke staptocht van 16 km.

De fruitboomgaarden rijg je hier zonder moeite aaneen en dankzij het glooiende karakter van het landschap geniet je hier en daar van prachtige vergezichten. 

Meer over de greenspot Rullingen

8. Vrijhern 'Natuur rond de kluis'

In het gebied van Vrijhern in Hoeselt ontspringen vele riviertjes en beken. Door de vruchtbare grond kom je een zeer afwisselend landschap tegen: bossen, beekvalleien, akkers en weilanden. Laat je de adem benemen door het ene panorama na het andere.

Koeien in een weiland in Hoeselt

Het wandelgebied start in de Kluisstraat in Hoeselt. Je hebt de keuze uit drie afstanden: 4,9 km, 7,1 km en 8,3 km. De Kluis van Vrijhern is nog steeds een drukbezochte bedevaartsplaats.

Je bevindt je in op en top Vochtig Haspengouw met een zeer gevarieerd landschap. Opvallend is ook de vele maretak in de bomen.

Meer over de greenspot Vrijhern

9. Zammelen 'Groene schatkamer'

Zammelen is een pittoresk dorpje aan de vallei van de kronkelende Mombeek. Je wandelt door holle wegen, langs fruitboomgaarden en zelfs een stuk over het fruitspoor, de spoorlijn waarop veel fruit naar de diverse stroopfabrieken vervoerd werd.

De wandelingen vertrekken aan de kerk van Zammelen en zijn 3,6 km, 6,4 km en 6,7 km. De route van 6,4 km heeft ook een startplaats in Gors-Opleeuw. De wandelroutes zijn 3,6 tot 6,7 km.

Dassen bouwen graag hun burcht in dit groene paradijs. Haspengouw en Voeren zijn de enige plekken in Vlaanderen waar je deze dieren kan tegenkomen.

Meer over de greenspot Zammelen

10. Schulensbroek 'Eindstation van Haspengouwse rivieren'

Als je tot hier geraakt bent, heb je al heel wat wandelingen achter de rug. De greenspot van Schulensbroek is het eindpunt van Haspengouw. Hier stromen de Haspengouwse rivieren samen en geniet je dus van een zeer waterrijk gebied.

Het wandelgebied heeft twee startplaatsen: 't Vloot in Lummen en de Oude Toren in Schulen. Aan 't Vloot vertrek je voor 2,3 km, 2,6 km, 8,3 km of 10,1 km. Aan de Oude Toren kan je nog eens 5,2 of 5,9 km wandelen.

Je zit hier op het snijpunt tussen Haspengouw, de Kempen en Hageland. En dat merk je aan het landschap. Fruitboomgaarden vind je hier niet, maar het polderlandschap met vochtige graslanden vormt een paradijs voor diverse vogelsoorten. Vergeet je verrekijker niet!

Mistig uitzicht over het water in greenspot Schulensbroek