13-07-2023

Fietsroute uitgetest met de e-bike: langs erfgoed en kastelen

De fietstocht ‘Fietsen langs erfgoed en kastelen’ is 59 km lang en brengt je langs de Haspengouwse gemeenten Bilzen, Riemst, Tongeren, Borgloon, Kortessem en Hoeselt. Bij een fietstocht door deze streek horen soms pittige klimmetjes. Spring dus op je elektrische fiets om zonder al te veel puffen van de omgeving te genieten. We doen het je alvast voor!

Wijn en kerkdorpen

We laten onze auto achter op de gratis parking van Landcommanderij Alden Biesen. Vanuit dit historische kader zetten we koers voor een fietstocht door het oosten van Haspengouw. Je kan ter plekke trouwens elektrische fietsen huren, moest je geen mogelijkheid hebben om je eigen fiets mee te nemen.

Via de kasteeldreef fietsen we naar het Apostelhuis aan knooppunt 68 waar je een eerste keer kan genieten van een uitzicht over het landschap. Aan de linkerkant zien we een wijngaard die recentelijk hier werd aangelegd. We vervolgen onze weg door de velden richting knooppunt 89. Het eerste stuk gaat heerlijk bergaf!

We fietsen vooral langs akkers en weilanden tot we in het dorpje Membruggen aanbelanden. In de Koekoekstraat zoeken we naar nummer 70. Via grotendeels verkeersvrije paden bereiken we onze eerste stop: Wijnkasteel Genoels-Elderen.

Wijngaarden van wijnkasteel Genoels-Elderen in Riemst

We sluiten aan voor een rondleiding over het domein waarbij we eerst een wandeling maken door het kasteelpark, het arboretum, de rozentuin en uiteraard door de wijngaarden, die de grootste van België zijn. Na een bezoek aan de druivenpers en de wijnkelders is het tijd om te proeven. Op het wijnterras is het ultiem genieten van onze Limburgse Chardonnay en het magnifieke zicht.

Na deze interessante stop springen we weer op de fiets en trappen richting Millen. Onderweg duikt langs een smal grindpadje de Waterburcht van Millen op, een middeleeuws kasteel dat vroeger volledig door water omringd was. Nu is het een brasserie.

Via holle wegen passeren we het ene kerkdorpje na het andere. In Nerem valt de oude, monumentale chocoladefabriek tussen knooppunt 114 en 112 op. We volgen de oude spoorweg en rijden via natuurreservaat De Kevie richting Tongeren.

We rijden de eerste stad van België binnen door de middeleeuwse Moerenpoort. Langs de omwallingen en de Motten heb je een mooi uitzicht op de basiliek en het Begijnhof van Tongeren. We wijken even van de route af omdat we een tafel gereserveerd hebben in een lunchadresje op de Grote Markt. Tongeren staat trouwens bol van de culinaire plekken. Met een gevulde buik verlaten we de stad aan de zuidkant en fietsen richting het rustige dorp Piringen.

Panorama’s bij de vleet

Vanaf nu balanceren we op de rand van het Haspengouws plateau: de grens tussen droog en vochtig Haspengouw. Onderweg naar Piringen zie je duidelijk het verschil tussen de twee streken. Grote akkerlandschappen trekken zich open en de heuvels zijn meer uitgestrekt, minder bebost en minder doorsneden door beekjes.

We duiken de Mombeekvallei in om daarna te klimmen naar Zammelen. Aan knooppunt 139 staat een uitkijktoren die we uiteraard wel moeten beklimmen voor een mooi zicht op de omliggende natuur. Het fietspad slingert daarna door een zee van groen voorbij de Herkerwinning.

De fruitboomgaarden zijn hier talrijk aanwezig en ook de klimmetje volgen stevig op elkaar. We fietsen door op en top Haspengouw. Net over de helft van onze fietstocht belanden we in het dorp Gors-Opleeuw. Met vier kastelen op het grondgebied heb je hier wel wat te zien. Drie ervan passeer je op de route. Omdat wij ze alle vier willen afvinken, maken we een korte lus van het fietsroutenetwerk af naar kasteel Bellevue.

Aan knooppunt 121 staat de Lieveherenboom, één van de oudste bomen van ons land, waar nu helaas, door stormwinden en vandalenstreken, alleen nog de stronk van over blijft. We trappen verder en bereiken het centrum van Kortessem. Even opletten met het oversteken van het drukkere kruispunt! Al snel fietsen we weer kilometerslang door fruitboomgaarden en velden. Wintershoven en Vliermaal doorkruisen we via een oude trambedding die verkeersvrij is.

Kom je tijdens de bloesems fietsen, dan kom je tussen knooppunten 122 en 123 de pop-up bloesembar Bar Bloei tegen. Een aangename tussenstop. Een verfrissend drankje was welkom geweest, maar nu moeten we nog even doortrappen.

Net wanneer je denkt dat je al een tijdje geen kasteel meer gezien hebt, duikt het kleine kasteel van Hardelingen op uit het groen. Na knooppunt 123 is het in een rechte lijn naar een locatie die we ook op onze bucketlist hadden gezet: #inconcreto. We beklimmen het betonnen hoofd voor een machtig uitzicht over het Hoeseltse landschap.

#inconcreto in Hoeselt

Vanaf hier fietsen we noordelijk richting Bilzen. Aan de Kimpel zetten we ons neer op het terras van het Kimpelkaffee voor dat gegeerde drankje. We bestellen er nog lekkere tapas bij ook. Na deze aangename pauze keren we ons fiets 180° en gaat het in een zuidelijke vaart terug naar Alden Biesen. We overwinnen een laatste heuvel en bestormen het kasteel in volle afdaling.

Wil je deze route zelf fietsen?

Voor de knooppunten en andere praktische informatie, ga naar de pagina van de fietsroute 'Fietsen langs erfgoed en kastelen'. Veel fietsplezier!