11-05-2023

Fietsroute uitgetest met de e-bike: Kazen en glas blazen

Deze fietsroute is met 61 km ideaal om met de elektrische fiets te doen. Zeker met de nodige tussenstops onderweg maak je er zo een dagvullende fietsuitstap. We namen de proef op de som en fietsten doorheen de meest noordelijke regio van Limburg.

Stilstaan op de grens

Onze fietstocht start aan de Achelse Kluis pal op de Nederlandse grens aan knooppunt 217.

Achelse Kluis in Hamont-Achel

We zijn nog maar net vertrokken en we kruisen voor de eerste keer ‘Den droad’. Deze Doodendraad moest verhinderen dat Belgen tijdens de Eerste Wereldoorlog de grens zouden oversteken. Nu fietsen we bijna zonder het te beseffen moeiteloos Nederland binnen. Het laat je toch even nadenken …

Het knooppuntennetwerk sluit naadloos aan bij dat van onze noorderburen zodat we ongestoord verder fietsen. Tussen knooppunt 36 en 38 trappen we ruim 3 km op de grens voordat we weer aan de Belgische kant belanden. We zitten ondertussen midden in Natuurgrenspark de Groote Heide. Het is voor dit soort uitgestrekte natuur dat je naar Limburg komt.

Fietsen door natuurgrenspark De Groote Heide in Hamont-Achel

Azen op kazen

Na knooppunt 216 passeren we opnieuw een stuk Doodendraad. Niet veel later fietsen we het centrum van Hamont binnen. Op het marktplein vergapen we vergapen ons aan de gevels van de statige teutenhuizen. Teuten, oftewel rondtrekkende handelaars, speelden een belangrijke rol in Hamont-Achel van de 17de tot de 19de eeuw.

Van Hamont fietsen we langs weilanden, velden en bossen door naar Achel. We maken een tussenstop bij kaasmakerij Catharinadal net voorbij knooppunt 563. In het hoevewinkeltje kies je uit talloze ambachtelijke kazen, zowel van koeien-, geiten- en schapenmelk. Jammer dat het wat onpraktisch is om een kant-en-klare kaasschotel op de fiets mee te nemen. Maar met wat Achelse blauwe in onze fietstassen trekken we verder.

Doorheen Nationaal Park Bosland

Tussen knooppunt 564 en 241 gaat het heerlijk rechtuit over de oude spoorlijn. Nu we in Pelt aanbeland zijn, komen we in de buurt van een ander prachtig natuurgebied. Nationaal Park Bosland is het grootste avonturenbos van Vlaanderen en strekt zich uit over de gemeenten Pelt, Hechtel-Eksel en Lommel.

Kilometerslang fietsen door de natuurpracht, dat maakt ons nu gelukkig. Tussen de naaldbomen van het Kattenbos door zetten we koers richting Lommel-centrum.

Van zand naar glas

We zetten onze fietsen aan de kant om een bezoek te brengen aan het GlazenHuis. Dankzij de zandgrond in deze regio groeide Lommel uit tot de stad van het glas. In de galerij staat hedendaagse glaskunst tentoongesteld. We beklimmen ook de glazen toren voordat we onze tocht voortzetten.

GlazenHuis in Lommel

Maar niet voordat we langs Toerisme Lommel gepasseerd zijn voor enkele streekproducten. Met de Boslandkoekjes, Boslandthee en Bosland gin geraken de fietstassen goed gevuld met lekkers. Al een geluk dat we met de e-bike zijn!

Ondertussen zijn we al goed opgeschoten en zitten we over de helft van onze rit. Vanuit Lommel trekken we noordwaarts. De terugweg naar Hamont-Achel is ingezet. We fietsen langs de Lommelse Sahara. Even twijfelen we of we de fietsen opnieuw aan de kant zetten en naar de uitkijktoren wandelen, maar we besluiten om de benen nog wat te sparen.

Best for last

Na knooppunt 226 passeren we De Watering, een uniek overblijfsel van een groot irrigatieproject uit 1850. We hebben al heel wat unieke natuur gezien, maar met Hageven-Plateaux staat er nog een topper op de lijst. We stoppen aan Bezoekerscentrum De Wulp en kiezen er dit keer wel voor om een korte wandeling te maken door deze groene oase van heide, vennen, bossen en graslanden.

Daarna fietsen we terug naar de Achelse Kluis waar het abdijbier alvast koud staat. Schol!

Bruggetje in het Hageven in Pelt

Wil je deze route zelf fietsen?

Voor de knooppunten en andere praktische informatie, ga naar de pagina van de fietsroute 'Kazen en glas blazen'. Veel fietsplezier!