29-06-2021

10x cultuur opsnuiven in Limburg

Je hoeft geen grote cultuurkenner te zijn om te genieten van al wat Limburg te bieden heeft. Ga op avontuur in echte kastelen of kom helemaal tot rust in de Japanse tuin. Dit hapklaar lijstje is de ideale inspiratiebron voor jouw volgende uitstap.

Japanse Tuin in Hasselt

1. Japanse Tuin in Hasselt

Een stukje Japanse cultuur in het hartje van Hasselt. De Japanse Tuin is de ideale plaats om even tot rust te komen op een bankje met het geluid van de watervallen op de achtergrond. In de zomer vinden hier tal van activiteiten plaats om de Japanse cultuur in de kijker te zetten. Wil je meer te weten komen over het ontstaan van de tuin en de Japanse gebruiken? Laat je begeleiden door een gids.

Bezoeker bekijkt multimedia tijdens Jazz Bilzen Wandeling

2. Jazz Bilzen Wandeling

Tussen 1965 tot 1981 was Bilzen de bakermat van het legendarische Jazz Bilzen Festival. Op de affiche pronkten grote namen als Toots Thielemans, Elvis Costello en The Police. Nu wordt dit mythische event terug tot leven gewekt met de Demerwalk. Via een wandelroute langs de meest markante locaties herbeleef je het festival aan de hand van interviews, getuigenissen en muziekfragmenten.

3. Het Begijnhof van Tongeren

Het Begijnhof van Tongeren staat op de lijst van UNESCO-werelderfgoed en een bezoek mag dus zeker niet ontbreken op je cultuurtrip naar de eerste stad van België. De meeste authentieke begijnenhuizen overleefden de Grote Brand van de 17de eeuw. Als je door de straatjes kuiert, vergeet je dat je midden in de stad zit. Eens binnenkijken in een echt begijnenhuisje kan in het Begijnhofmuseum Beghina.

Nu je hier toch bent, kan je evengoed de basiliek van Tongeren een bezoek brengen. Ook de toren van deze basiliek is UNESCO-werelderfgoed. Aan de oostkant van deze unieke kerk bevindt zich de Romaanse kloostergang, een van de zeldzame getuigen van Romaanse bouwkunst in België. De schatkamer - één van de rijkste van de Lage Landen - is hier in ondergebracht.

4. Antiekmarkt Tongeren

Ook nog in Tongeren kan je iedere zondag terecht voor de grootste antiekmarkt van de Benelux. Kuier gezellig rond tussen de antiekwinkels en meer dan 350 standhouders. Verzamelaars en liefhebbers tikken hier eeuwenoud antiek en echte collectors items op de kop. Tip: Kom vroeg in de ochtend om de meest interessante spullen te vinden.

Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen

5. Landcommanderij Alden Biesen

Ooit was de Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen de hoofdzetel van een Duitse ridderorde, maar nu is het een imposante erfgoedsite. Ga op verkenning doorheen het romantische Engelse park, de strakke Franse tuinen en de grootste hoogstamboomgaard van West-Europa. De waterburcht zelf is te bezoeken met gids of wanneer er een tijdelijke tentoonstelling is. De geschiedenis van deze plek op een actievere manier ontdekken (leuk voor de kinderen!) is mogelijk met Bilzen Mysteries.

6. Trudomonumentenwandeling

Wist je dat Sint-Truiden méér dan 250 beschermde monumenten telt? Tijd dus om er een paar te ontdekken. De Trudomonumentenwandeling leid je doorheen het centrum van de stad langs de meest interessante plekken. Volg de klinknagels op het trottoir of haal de Trudowandelgids af bij de toeristische dienst op de Markt en ga op pad. Als je geen last hebt van hoogtevrees, kan je de Abdijtoren beklimmen om te genieten van een adembenemend uitzicht over de stad. Ook de Begijnhofkerk is onmisbaar op je route. In 1998 werd het nog uitgeroepen tot Werelderfgoed door UNESCO.

Abdijsite Herkenrode in Hasselt

7. Abdijsite Herkenrode in Hasselt

De Abdijsite van Herkenrode spreekt meteen tot de verbeelding. Het imposante gebouw was vroeger de rijkste vrouwenabdij van de Nederlanden. Nu kan je op verschillende manieren van deze plek genieten: rustig kuierend door de Kruiden- en Inspiratietuin, als startpunt voor een flinke wandeling door de omliggende bossen, maar uiteraard kan je ook de geschiedenis van de abdij leren kennen in het Belevingscentrum.

8. C-mine Genk

De voormalige mijnsite van Winterslag in Genk is nu een plek waar creativiteit, cultuur en erfgoed centraal staan. Bezoek de C-mine Expeditie voor een tocht doorheen de ondergrondse mijngangen en kom te weten hoe het leven van een mijnwerker eruitzag. Op het einde beklim je de schachtbok voor een enorm weids uitzicht over de regio. De hele zomer valt er op C-mine altijd wel iets te beleven: expo, muziek, dans, voorstellingen,... neem daarom zeker een kijkje in de agenda.

9. Z33 in Hasselt

Op de begijnhofsite van Hasselt ligt het in het oog springende gebouw van Z33, hét centrum voor actuele kunst. Achter de bijzondere buitenkant van ruitvormige bakstenen schuilt een kunstencentrum dat plaats biedt aan tentoonstellingen, onderzoek, producties en samenwerkingsprojecten rond hedendaagse kunst, design en architectuur. Heel de zomer lang lopen er verschillende expo's.

10. Cultuurwandeling Maaseik en Aldeneik

Maaseik is de cultuurparel aan de Maas. Op de Cultuurwandeling ontdek je de mooiste historische locaties van Maaseik en Aldeneik. De route is handig bewegwijzerd door middel van klinknagels, maar je kan de brochure ook afhalen bij de toeristische dienst. Kom alles te weten over de bijzondere gebouwen en eeuwenoude legendes.