Mijnarchitectuurwandeling

De mijnsite van Zolder is de stille getuige van wat eens één van de meest bloeiende industrieën van Limburg was. De mijnexploitatie in Zolder startte in 1930 na 23 jaar voorbereidende werken. Toen de mijn in 1992, als laatste haar deuren sloot, betekende dit het einde van de laatste mijn in de Benelux.
Enkele belangrijke gebouwen van de voormalige mijnzetel werden in 1993 als monument beschermd. De meeste hiervan hebben reeds een andere bestemming gekregen en kun je bezoeken. De wandeling voert je langs de belangrijkste gebouwen, relicten van het mijnverleden op de mijnsite zelf en de mijncité van Berkenbos met het multiculturele karakter van de vele handelszaken en de verschillende huizentypes, eigen aan de mijnarchitectuur. Ontdek ook hoe de hiërarchie op de mijn zich duidelijk weerspiegelde in de woningbouw. Hoe hoger je functie was, hoe dichter je bij de mijnsite woonde en hoe groter je huis was. Maak kennis met de "Engelse Cottage stijl", "de Nieuwe Zakelijkheidstijl" enz.
De wandeling van 9,5 km is rood bewegwijzerd.

Individuele tarieven

  • De wandelbrochure met uitgebreide uitleg is gratis te verkrijgen in het Infokantoor Toerisme in Bolderberg, Vrunstraat 6 en ZLDR LUCHTFABRIEK, Marktplein 5

Groepstarieven

  • Groepen begeleiden we graag aan het gidsentarief (minimum € 60 voor de eerste 2 uren)
    Vanaf 20 personen wordt een tweede gids ingeschakeld.
    Exclusief administratiekosten.

Faciliteiten

Parking binnen een straal van 100m