Mijnsite Zolder

Terug

De mijn van Heusden-Zolder was de laatste mijn in de Benelux die de deuren moest sluiten. Op Mijnsite De Schacht vormen ZLDR Luchtfabriek en het marktplein het kloppend hart van deze erfgoedlocatie.

Lucht maken

Heb je er ooit al bij stilgestaan hoe mijnwerkers die diep onder de grond zaten, konden ademen? Daarvoor was de luchtfabriek er: om alle gangen van voldoende zuurstof te voorzien. Via een interactief wandelparcours langs indrukwekkende originele installaties kom je o.a. te weten hoe de steenkool naar boven werd gehaald. 

Het mijnverhaal van Steven De Bruyn

Steven De Bruyn is één van de meeste getalenteerde muzikanten van Vlaanderen. Zijn roots liggen in Heusden-Zolder maar ondertussen is Gent zijn uitvalsbasis om zijn muzikaal talent uit te strooien. Steven is de man achter de band, The Rhythm Junks.

© headerfoto: Q-bus

Steven De Bruyn: "In de mijn zag iedereen zwart, dus het had geen zin om iemand zwart te maken."

Mijnterril Heusden-Zolder - driesterrenplekje terril Heusden-Zolder

Mijnterril Heusden-Zolder

HEUSDEN-ZOLDER
Natuurreservaat 124 ha, 155 m boven de zeespiegel. De mijnterril is gelegen in een belangrijke open ruimte op de westrand van het Kempens Plateau. De terril ligt aldus in de vallei van de Helderbeek, die behoort tot het beeklandschap van de Zwarte Beek. De steenberg ontstond als afvalberg van de mijn van Zolder. De steenkolen werden destijds in de 'kolenwasserij' gescheiden van stenen. Deze werden dan, eerst met een smalspoortreintje en later op een transportband, naar de steenberg of terril vervoerd. De steenberg werd in 1997 door de N.V. Mijnen verkocht aan het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. De berg werd vervolgens ingezaaid en als natuurreservaat geklasseerd. De top van de terril bevindt zich op 155 m boven de zeespiegel en strekt zich 85 m boven de omgeving uit. De hellingen aan de zuidkant van de berg hebben een apart microklimaat, dat snel opwarmt. Hierdoor komt hier zelfs mediterrane flora voor en planten die van droge tot matig vochtige gronden houden zoals o.a. het leverkruid.
De top is een drie-sterrenplekje, dat niemand mag missen. Met de 'spotter' breng je het omringende landschap dichterbij. Bekijk foto's en filmpjes en kom meer over het mijnverleden te weten. Bij helder weer heb je een fascinerend uitzicht op de omgeving en kan je kilometers ver kijken. Aan de voet ligt Lindeman, één van de eerste tuinwijken in Limburg. Genieten doe je in één van de gezellige Italiaanse tavernes.
De terril is toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.
Honden toegelaten enkel aan de leiband.